Teksti:
Kalle Lähde

Mitään todellista hätää ei ole, mitä luonnonvarantojen riittävyyteen tulee. Mistä minä sen tiedän täällä Oripään mettäkulmilla?

Tiedän sen siitä, että yksittäinen paprika on pakattu muoviin kaupassa. Myös tuorekurkku on laminoitu paremmin kuin koulukirjani 40 vuotta sitten. Entä sitten eräästä ruotsalaisesta kaupasta ostamani auringonvarjo joka hajosi kahdessa päivässä? Syy oli  kaksi metriä sekunnissa riehunut tuuli. Ei voi korjata. Kaatopaikalle vaan.

Paprikaa en osta enkä muoviin pakattua kurkkua. En osta enää auringonvarjojakaan. Kulutustarvikkeista tehdään valmiiksi huonoja. Tällaiseen paskaan hukkuu koko maailma. Näitä tuotteita me roskaväki sitten ostamme halvalla ja päivitämme facebookissa järkyttyneinä kuvia muoviin tukehtuneista kilpikonnista. Sitten kun ollaan kurkkua (muoviinpakattua) myöten täynnä muoviroskaa voidaan onnitella itseämme siitä, että tuulimyllyt pyörittävät paprikakääreitä pitkin mantuja.

Syylliset pakkaushysteriaan? Väitän että elintarvikehygieniaa säätelevät bakteerikammoiset terveystädit. Sellaiset jotka oikeassa työelämässä eivät koskaan pärjänneet. Samat tädit kauhistelevat katumaastureita reilunkaupankassi täynnä yksittäin muoviinpakattuja luomupähkinöitä. Tädeiksi lasken myös alalla toimivat sedät.

Me eurooppalaiset olemme hirveän paljon parempia ihmisiä kuin amerikkalaiset. Omasta mielestämme. Ollaan vanha ja sivistynyt manner. Oikeasti me ollaan samanlaisia barbaareja kuin muutkin mutta me kestämme epärehellisyyttä paremmin. Mikään ei ole luonnon kannalta euroopassa paremmin kuin Yhdysvalloissa. Kiinasta en uskalla sanoa mitään kun ei kukaan muukaan uskalla.

Laivan kanssa olimme joskus 90-luvulla Genovassa. Satamassa kulki niin sanottu paskaproomu joka maksua vastaan keräsi jätteet laivoista. Mekin ostimme tämän palvelun tietenkin, ettei tarvinnut heittää paskasäkkejä Välimereen, tämä oli siihen aikaan yleinen tapa. Venäläinen laiva vieressämme ei ostanut, veivät jätteensä varmaankin takaisin venäjälle.
Kaksi italialaista heitteli sitten jätesäkkimme ahterista alla odottavaan paskaproomuun. Puolet säkeistä meni ohi ja jäi kellumaan satama-altaaseen. Seurasin tilannetta ja arvelin heidän noukkivan ohi menneet satama-altaasta proomuun palattuaan. Eivät keränneet. Sinne ne jäivät kellumaan huolettomien pastapoikien styyratessa proomuaan seuraavan laivan luokse ,joka oli amerikkalainen sotalaiva. Italialiaisia ihaillaan kun ne on niin ihanan sivistyneitä ja Rooma ja muuta parempaa. Aivan hiljattain kuulin saman meiningin jatkuvan vielä nykyään.

Minulla olisi vielä ehdotus kaiken maailman terveystarkastajille. Koiriahan ei saa toreille viedä kun ne on niin saastaisia. Koirat siis. Monet ihmisetkin on. Pesemättömiä ja haisevia. Voitaisiinko jokainen kauppias velvoittaa palkkaamaan vaatimukset (hulluus) täyttävä terveysviranomainen kaupan ovelle ottamaan mikrobinäytteet jokaisesta sisälle pyrkijästä? Asiakas puettaisiin sitten kertakäyttöiseen muoviin varmuuden vuoksi ennen kauppaan astumista. Näin voitaisiin varmistaa turvallisuus muoviinpakattua paprikaa ostettaessa.

Näytteet tutkittaisiin asianmukaisesti ja jos sama asiakas alittaisi vaaditun hygieniatason esimerkiksi kolmesti, sanktioita määrättäisiin. Lopulta asiakas voitaisiin eristää kotiinsa ja pakata koti muoviin. Kurkku toimitettaisiin varovasti postiluukusta. Muoviin pakattuna.

Pikkuveli muuten ompelee kalsareita merien muoviroskasta. Raaka-ainetta piisaa.

X