Teksti:
Kalle Lähde

Mikä on se ikä kun mies saa muuttua vanhaksi sedäksi josta huolehditaan? Onko viisikymmentä sopiva vai pitääkö vielä odotella?

Eilen olin veljentyttären rippijuhlissa ja kirkossa kulutin aikaani seuraamalla eri-ikäisten miesten tyylejä ja käytöstä. Osa vanhemmista miehistä näytti kuin täti olisi heidät pukenut. Näitä miehiä myös nypittiin kirkon ulkopuolella, siis nukkamurusia puvuntakista, vaikka niitä ei silmin pystynyt erottamaan. Yhdelläkin nyppijöitä oli kolme. Kaikki eri sukupolvea. Siinä nyppimistaito siirretään seuraavalle polvelle ja samalla opetetaan ettei mies yksin kykene.

Melkoisella varmuudella näille miehille kuoritaan perunat kotona valmiiksi lautaselle ja samalla motkotetaan pissatipoista vessanpytyn edessä kaakelilla. Vapaa-aikana nämä miehet pukeutuvat laastarinväriin ja vaaleanharmaaseen. Järkevyys on se mitä haetaan.

Miksi nainen kotkottaa ja häärää miehen ympärillä? Luoko se jonkun merkillisen turvallisuusilmapiirin jonka sisällä on lämmintä vaikka olisi pakkasta?

Nyppijöiden varhaisempi kypsyysaste oli noin kolmekymppiset naiset jotka silmäkulmat rypyssä tuimasti huiskivat kämmensyrjällä miestensä olkapäiltä oletettuja hiukkasia. Se näytti ulospäin varsin kovakouraiselta. Epäilen että siinä huiskitaan samalla vääriin paikkoihin eksyneitä silmiä takaisin lasittuneiksi.

Minullekin vaimo silitti paidan. Puin sen tyytyväisenä päälleni. Itse valikoin loput vaatteet juhlaan. Pukeuduin järkevästi.

Ennen kirkkoon astumista huomasin höytyvän isäukon olkapäällä. Se oli varmasti lentänyt jonkun miestään tamppaavan nyppijän kädestä. Nappasin sen huomaamatta pois ja varmistin vielä että kysymyksessä oli roska eikä huolenpito.

X