Teksti:
Kalle Lähde

Ravintoloiden ruokalistojen lukeminen on tuskallista nykyään. Onneksi ne voi lukea netistä etukäteen ettei tarvitse mennä hihittelemään paikan päälle.

Minä en usein syö ravintolassa. Syön grillillä jos haluan jotain hyvää. Sellaisella vanhan aikaisella grillillä jossa myydään höyrystettyjä lihapiirakoita ja sinappi on ohennettu pepsikolalla.

Alkujaan olen laivakokki. Laivakokkeja ei ainakaan aikaisemmin arvostettu hienostuneissa ravintolakokkipiireissä. No, me olimmekin töissä liikkuvassa työmaaruokalassa jossa tehtiin rehellistä ruokaa nälkäisille merimiehille.

Nyt on minun vuoroni naureskella. ”Tulivuoren kupeessa hiillostettua villinieriää heinäkastikkeessa”. Ehhe ehheh he… Jäätelökin on tehty heinästä, siis jos jälkiruokaa vielä haluaa heinäkastikkeen märehdittyään.

Entä mitä on ”perunamurske”? Sopii varmaan erinomaisesti punajuurivohvelien kanssa? Molemmat tarjoillaan luultavasti kattokruunusta, koristeluun on käytetty timjamipopcorneja ja tuulensiemeniä.

Tuollaisen menun lukeminen on lähinnä huvittavaa. Kyseessä on kusetus jolla saadaan kurkkua myöten virikkeillä ja elämyksillä kyllästetty nykyihminen maksamaan itsensä kipeäksi jostain jota ei ole. Luodaan mielikuva keittiömestarista joka täydenkuun aikaan yöllä hiippailee luomupellonpientareella poimimassa villiyrttejä ja taikakukkia. Yrttien poiminnan lomassa keittiömestari luonnollisesti joogaa.

Säälin tarjoilijoita jotka joutuvat kyselemään laktoosivaivaisten lisäksi kärsiikö joku heinänuhasta? Tai onko pimeänpelkoisia koska seuraava annos ei tietenkään pääse oikeuksiinsa jos sitä ei lusikoida säkkipimeässä.

Mihin tämä johtaa? Mikä on seuraava hulluuden aste? Ihmissyönti? Ihmiseltä jossain jo syödäänkin. Perverssiä touhua.

Vai palattaisiinko vanhaan? Läskisoosia ja perunamuusia? Valurautapannulla voissa paistettua naudanmaksaa? Ei paahdettua häränmaksaa koska valmistustavan voi kertoa ihan rehellisesti.

Lukekaapa Anthony Bourdainin ”Kitchen Confidential”, mies kirjoitti kirjan jo ennen tv- tähteyttään. Varsin rehellistä.

Eilen näin televisiosta mainoksen jossa lapsi saapuu lihatiskille tilaamaan kobe-härkää ja muuta tavallista. Minua oksetti. Kyseessä oli ilmeisesti lapsikeittiömestareista kertova ohjelma. Mainos kertoi kaiken olennaisen, ylimielinen suhtautuminen ruokaan opetetaan jo lapsena.

Ei mitään häpeetä eres.

X