Teksti:
Kalle Lähde

Mummin kuoltua sain hänen lupaamansa Saivo-saippualaatikon sisältöineen haltuuni. Se sisälsi kirjeenvaihdon jota hän ja pappa kävivät sota-aikana. Mummin eläessä laatikkoon ei saanut koskea. Ymmärrän, koska kirjeet ovat hyvin henkilökohtaisia.

Asemasodan aikana kirjeet alkavat: Sinulle Tyttöni ja Taimi hyvä. Eräässä kirjeessä kesäkuun alussa vuodelta 1944 pappa kirjoittaa:

”5.6.-44
Tyttöni!

Lämmin tervehdykseni taas ja suuret kiitokset kirjeestäsi. Mitään kummempaa ei tännekään kuulu. Aina vain tätä samaa lätinää ja kyttäämistä tuosta naapurista. Tänään on ollut aika hyvä ilma, äsken tuolla montussa vartiopaikalla tuntui niin haikealta. Aurinko laski sinne koti Suomeen. Muistathan nämä ajat kuusi vuotta sitten, silloin emme kumpikaan edes aavistaneet mitä vielä on edessämme.
Muistan niin elävästi tuon juhannuksen Ripovuorella kun sitten toin pyärän päällä sinut ensikertaa kotiin. Olin silloin korviani myöten rakastunut niinkuin nytkin. Olin vihainen kun joku katsoikin sinuun.
No niin, käskit minun tulla pitämään seuraa ja tietysti – et arvaa kuinka mielelläni tulisin jos vaan pääsisin mutta olenhan ajatuksin aina siellä. Et ole yksin, joka hetki seuraan sinua. Ensi kuussa sitten tulen ja silloin on taivas maanpäällä meillä kummallakin eikö niin?
Lopetan nyt ja menen tuohon laverille jos lutikat antaisivat nukkua hetken.
Voi parhaiten rakkaimpani,
Sinun Erkkisi”

Venäläisten suurhyökkäyksen alkuun oli enää kuusi päivää. Varmasti rintamalla tämä tiedettiin. Kirje on tunteellisempi kuin aikaisemmat. Seuraava kirje on pienelle paperinpalalle kirjoitettu, selvästi polven päällä ja kiireessä. Suurhyökkäys oli käynnissä:

”19.6. 44

Tervehdykseni täältä olen vielä elossa vaikka en sitä itsekään usko
Jos jään älä vaivu epätoivoon luota korkeimpaan. Kuolen Suomalaisena jos niin on määrätty
vankiksi en jää. en nyt ehdi enää toisten lisää
Voi parhaiten
Suutelen sinua
Erkkisi”

13.7. -44 iltapäivällä kello 17.20 pappa haavoittui pahasti Siiranmäessä. Seuraava kirje onkin sotasairaalasta Seinäjoelta. Mutta se on toinen juttu se.

Kiitos teille sotiemme veteraanit. Kaikesta ihan.

X