Teksti:
Kalle Lähde

Intohimoja herättänyt viinakeskustelu päättyi kliimaksiin. Nelosolutta saa kaupasta. Siinä on noin 5,5 tilavuusprosenttia alkoholia. Ennen lakiuudistusta sai myydä vain 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä juomia. Ei kovin radikaali muutos. Lasketaanpa. 5,5 – 4,7 = 0,8.

Onko alkoholi valmistettu käymisteitse vai onko greippilimsaan lisätty loraus puhdasta viinaa, ei tietääkseni sekään vaikuta lopputulokseen, kun sitä pullonsuusta juodaan. Ehkä jälkimmäinen röyhyttää vähemmän?

Nuorena aloitin keskioluella. Sittemmin minusta tuli kaikkijuomainen. Kaikki kelpasi, missä oli prosentteja, vaikka olisi ollut ihan vähänkin. Sairastuin siis alkoholismiin. Onko minun alkoholismini seurausta maitokaupoissa holtittomasti myydystä keskioluesta? Ei ole. Laki kielsi myymästä sitä alaikäisille mutta onnistuin sitä silti hankkimaan. Entä miten minun alkoholismini olisi voitu estää? Myymällä alkoholia vain Alkossa? Mitä luulette, olisinko koskaan viinaa saanut maistaa?

Sulkemalla kellariin.  Näin olisi voitu estää nuorta Kallea alkoholisoitumasta. Pois maailmasta jossa viina virtaa. Olisi pistetty Kalle tyhjään öljytynnyriin istumaan ja imemään peukaloa. Kahleissa viety takapihalle vartiksi auringonpaisteeseen. Valvotusti. Tästä pojasta ei koskaan tule juoppoa.

Koulussa valistettiin ja kotona valistettiin ja mummi valisti. Sain sellaisen käsityksen että jokainen ihminen pystyy itse päättämään paljonko ja kuinka usein viinaa juo. Mutta kun minä en pystynyt. Kurlasin kunnolla niin että henki pihisi.

Voidaanko viimein työntää huopahattu takaraivolle ja myöntää, ettei holhoamalla pelasteta niitä, joilla on alttius alkoholismiin. Se on joka kymmenes meistä suomalaisistakin. Kummallista, että oma raitistumiseni ajoittuu heinäkuuhun 2013, jolloin sain tietää alkoholismin olevan sairaus. Pitäisikö se kertoa niille nuorille joita halutaan suojella alkoholismilta? Sanoa suoraan koululuokalle, jossa istuu kolmekymmentä punaposkista, että täälläkin istuu kolme tulevaa alkoholistia tilastojen mukaan? Kertoa rehellisesti ettei ole muuta keinoa välttyä tappavalta sairaudelta kuin olla koskaan juomatta pisaraakaan viinaa.

Ei ne usko.
Kun ne maistaa kuitenkin. Tai on jo juoneetkin.
Kysykää niiltä jotka ovat juoneet, muuttuiko kieli kaksihaaraiseksi ja liikkui pitkin poskia haistellen lisää juotavaa? Entä luuliko joku punaposkista löytäneensä ainutlaatuisen voimanlähteen jota kukaan maailmanhistoriassa ennen heitä ei ollut löytänyt? Ei ne vastaa. Mutta jos edes joku jäisi miettimään että olenko se minä?

Tämä on niin vaikeaa. Ehkä mennään kaikki sinne kellariin ja teipataan nielut umpeen.

Joka kymmenes arpa voittaa.

X