Teksti:
Kalle Lähde

Niin kimmeltää hanki ja tykkylumi puissa luo sadun kaltaisen tunnelman. Maisemia on mukava katsella ikkunasta ja jos haluaa suksia maisemaan, niin asiallisesti vain vaatetta niskaan. Parit valokuvat someen höyryävästä kaakaokupillisesta ja punaisista poskista hankien keskellä. Saatteeksi hästäk winterdayinfinland, koska jokaisella on tietysti lukuisia ulkomaalaisia ystäviä jotka eivät ole koskaan nähneet lunta. Pakkanen ei valitettavasti kuvissa näy. Somessa on hauska kertoa erikoisesta pakkasenkestävyydestämme jakamalla uutisia pelokkaista eurooppalaisista, jotka kutsuvat pientä pakkaspäivää ”siperialaiseksi surmatyöntekijäksi” ja kuinka me suomalaiset kutsumme sitä ”tavalliseksi torstaiksi”.

Ei se siltä kyllä vaikuta, että se olisi ihan ”tavallinen torstai” meille suomalaisillekaan. Lämpömittarin kuvia jaetaan ahkerasti kun pakkanen painuu alle -15 asteen. Hyvä on, olen itsekin laittanut kuvan lämpömittarista, joka näyttää pakkasta, mutta minulla onkin ulkomaalaisia ystäviä.

Kysymys voi olla myös kilpailusta eri paikkakuntien välillä. Missä on kylmintä ja kenellä on surkeimmat olot? Kuka on karaistunein? Pohjoisen ihmiset taas ovat oma lukunsa. He naureskelevat polleasti etelän pikkupakkasia. Ylimielinen kenkkuilu eteläisimmillä leveysasteilla asuville heimoveljille on arkipäivää somessa. Toki pohjan perukoilla ilma on kuivaa eikä paukkupakkanenkaan tunnu miltään. Ei siis miltään. Siksi pää jäätyy helposti jos ei ole varovainen.

Mitäs muuta kurjaa? No ainakin se pukeutuminen. Jos aikomuksena on viettää raikas talvipäivä kotisohvalla, niin tietenkin se vietetään verkkareissa. Pitkähihainen mukava paita riittää yläkehon sonnusteeksi. Mutta miten sitten suu pannaan kun pitäisi kantaa puita ulkorakennuksesta? Pukeutuako kuin Roal Engelbregt Gravning Amundsen pientä puunhakureissua varten? Ei kiinnosta.

Puukengät jalkaan, tyhjät Ikea-kassit kainaloon ja syöksy ääriolosuhteisiin. Siperian sinisen kuoleman syleilyyn. Hyytävä, ilman jääpeitettä raivoavalta mereltä (ette siellä pohjoisessa tiedä mitään sellaisesta kylmyydestä) ujeltava tuuli tarttuu nappiverkkareihin raivoisasti. Luuydin alkaa kohmettua ensimmäisen minuutin aikana. Silmien lasiaisiin on lisättävä pakkasnestettä ja sieraimiin lukkosulaa, muuten käy huonosti. Tai ei kävisi jos ei olisi niin laiska. Mutta asiallinen pukeutuminen vain vartin pikkuhomman vuoksi on työlästä. Parempi siis laiskan palella.

Oripää -20!!!!!!!!!!

Kaakaot pulloon ja takapihalle valokuvaan. Tai Netflix. Suksikaa maisemaan niin etelässä kuin pohjoisessa.

X