Teksti:
Kalle Lähde

Herätäkseni kukonlaulun aikaan, en tarvitse herätyskelloa. En ole tarvinnut 80-luvun jälkeen. Nuorena nukkunut, enää ei kai tarvitse. Sängyssä viipyileminen, jos on hereillä, on velttoutta. Sängystä noustaan siis heti kun silmät aukeavat.

Matkalla vessaan on hyvä tavoitella voimaa ja jäntevyyttä askeliin. Ihan vain itseä varten. Aivojen on tärkeää saada tietää, että ne keikkuvat elinvoimaa uhkuvan miehen harteilla. Aivojen elinvoimakin mietityttää kesken voima-askelluksen, kun illalla katsotusta elokuvasta ei muista puolivälin jälkeen yhtään mitään.

Nopea vilkaisu vessan peiliin. Se riittää kertomaan, että kroppa on kuiva. Eilinen saunominen ja hikoiltu nestemäärä ei ole korvaantunut pienellä kivennäisvesipullollisella. Pitkään ei siis tarvitse pytyn edessä seisoskella. Vain sen itseensä tyytymättömyyttä ilmaisevan huokauksen ajan, joka viheltää vaimeana kuivuneiden huulten välistä. Muistaisit juoda edes, nuhtelee kroppa aivoja.

Näitä nuhteita aivot ja keho vaihtavat päivän mittaan useita. Laiminlyöntejä puolin ja toisin. Minä, keski-ikäinen mies jota on valistettu paljon, väistelen kaikkea terveellistä siinä välissä.

Raahustan keittiöön. Peilikuvan näkeminen vei terän voimakävelystä. Ketä tässä tarvitsee huijata? Saunassa illalla tehty päätös aamun aloittamisesta smoothiella lykkääntyy. Valutan vahvan espresson kauniiseen kuppiin ja siirryn istumaan leivinuunin luukulle.

En leipoakseni vaan tupakoidakseni. Kyllä, kyllä tiedän että se on vaarallista ja minua on valistettu ja halveksittu ja kaikkea siltä väliltä. Ehkä juuri siksi aamusavut ovat niin nautinnolliset. Ensimmäiset henkoset laukaisevat yskänpuuskan, mutta se johtuu varmasti siitepölystä jota näin keväisin leijuu kaikkialla, kertovat aivot keuhkoille. Munuaiset taas huutavat, että olisit nyt juonut edes lasillisen vettä ennen espressoa ja norttia. Suusta pihisee toinen tyytymätön huokaus.

Otan jääkaapista purkin nuuskaa ja valutan toisen espresson. Sitten onkin aika hoiperrella sohvalle. Tyhjä katse ikkunasta pihakuusten latvoihin kun nuuska alkaa toimia. Twiittaisinko jotain nuorekasta ja elinvoimasta kertovaa? Vai kirjoitanko blogin, joka antaa syitä sille, miksi naisen euro on loppujen lopuksi paljon enemmän kuin miehen.

”50 on uusi 30, my ass!”

Katse taitaa pysyä tyhjänä koko lopun päivää, syynä siihen on eilen näkemäni kuva, jossa Sylvester Stallone on treenannut itsensä huippukuntoon taas kerran, tehtyään saunassa päätöksen aamun aloittamisesta smoothiella. Rambo vitonen.. .ehkä katselen sen nuuska huulessa ja mietin että väärin treenattu.

 

X