Teksti:
Kalle Lähde

Jos haluaa vielä keski-ikäisenä kapinoida, niin muuttaminen maalle on hyvä vaihtoehto. Lohjalaisten on turha mieltänsä pahoittaa tästä. Kävin siellä juuri ensimmäistä kertaa elämässäni ja kirjasto on hieno. Muuten olette yhtä maalaisia kuin me täällä Oripäässä. Meidän kirjasto ei ole yhtä hulppea mutta täällä sitä hoitaa Finlandia-palkittu lastenkirjailija.

Tein juuri kattavan kyselyn Oripään Shellin pihalla onnellisuudesta. Neljä ihmistä ilmoitti Oripään olevan Suomen onnellisin kunta. Tutkimusta voidaan pitää luotettavana.

Syitä onnellisuuteen ei tarvitse etsiä. Jos kuussa olisi asukkaita, he olisivat maapalloa kuvaavaan karttaan merkinneet Oripään kunnan alueen  ”Sea of Tranquilityksi”. Täällä on rauhallista. Actionia löytyy sitä tarvitsevalle kuitenkin aina.

Kesällä voi riippumatossa katsella lentonäytöksiä. Shellillä on aina seuraa ja siellä korjataan autoja. Joka toinen vuosi täällä järjestetään massatapahtuma jonne saapuu satatuhatta ihmistä.

Rahalla saa ja hevosella pääsee. Turkulaisen rivitalokolmion hinnalla täältä saa jo laatua asumiseen. sekä tonttia ympärilleen. Kerrostaloyksiön hinnalla saa oman talon. Ja täysipäiset naapurit. Bruttomaalaisjärkeä ei voi rahassa mitata. Eikä omaa pihalampea jossa telkät uivat sorsien kanssa sulassa sovussa.

Luonto on rikas. On marja- ja sienimetsiä. Mahdollisuus metsästää. Susia ja Ilveksiä on tarjolla kamerantähtäimeen. Luonnonsuojelu on täällä yhtä normaalia kuin hengittäminen. Ei siitä tarvitse erikseen mekastaa. Tontilta saa silti kaataa puun ilman lupaa keneltäkään. Koska sinä omistat sen puun täällä oikeasti, etkä vain paperilla.

Eikä ole pitkä matka Turkuun. Autolla noin 40 minuuttia. Puolet taipaleesta on moottori- ja leveäkaistatietä. Matkalla Turkuun ei ole yhtään kameratolppaa, jos ei halua tulla valokuvattavaksi ilman lupaa. Eivät ole katsoneet tarpeelliseksi niitä laittaa, koska täällä kunnioitetaan lakia ja järjestystä. Ja ollaan silti suvaitsevaisia, edellisestä mestauksesta on jo 200 vuotta. Kaapo lyheni siinä tapahtumassa kaulan kohdalta sen verran mitä pää antoi lisämittaa.

Kohta viisi vuotta täällä. Ja viihdyn. Eikä kukaan maksanut näistä kehuista. Olivat vilpittömät. Nyt koirien kanssa metsään ja sitten aamusauna. Kukaan ei yski pienhiukkasten vuoksi. Savun tuoksu rauhoittaa täällä Orippääsä.

 

 

X