Teksti:
Kalle Lähde

Piti kirjoittaa aivan muusta aiheesta, mutta televisiosta tulee juuri remonttiohjelma. Arga Snickaren. Vihainen puuseppä. Ruotsalainen ohjelma. Hyvien ja kaikessa aina onnistuvien ruotsalaisten epäonnistuneista remonteista, jotka on niin hienosti epäonnistuttu. Ne epäonnistuukin paremmin kuin me suomalaiset. Kun suomalainen epäonnistuu, muut kääntävät sille selkänsä. Mutta kun ruotsalainen epäonnistuu upeasti (underbar), paikalle ryntää vihainen puuseppä ja korjaa kaiken.

Epäonnistunut ruotsalainen ottaa avun vastaan kauniina, hyvähampaisena ja nöyränä, säilyttäen ylpeytensä underbar. Suomalaista lyödään kuin vierasta sikaa ja se myös näyttää siltä. Jos Suomessa joku epäonnistuu, se tuo lisäarvoa muiden suomalaisten elämään.

”Mitä minä sanoin?”

”Enkö mä varoittanut?”

”No sen nyt arvasi kun..”

Samaisessa ruotsalaisohjelmassa oli jakso, jossa yksinäinen nainen yritti asua omakotitalossa. Nurkat oli rempallaan sisällä ja ulkona. Nainen palkkasi yhden miehen maisemointiyrityksen piha-alueensa kunnostukseen ja tuli tietysti raskaaksi. Kuinkas muuten. Suomessa se olisi ollut katastrofi, mutta ruotsissa apuun saapui vihainen puuseppä joka ei ollut oikeasti vihainen. Onnitteli lapsen saamisesta ja remppasi lastenhuoneen.

Suomessakin olisi ehkä rempattu lastenhuone, mutta ohjelman lopuksi puuseppä olisi näpäyttänyt naureskellen naista ja varoittanut antamasta persettä seuraavalle remppamiehelle.

Kahdenkymmenen vuoden kuluttua ruotsalaiset tekevät erittäin koskettavan ohjelman tuntemattoman maisemointiyrittäjän etsimisestä ja löytämisestä. Mies palaa lopulta kyynelehtien tekemään piharemontin loppuun ja asentaa keinun pihapuuhun symbolisena eleenä ”isänvastuusta”, jota hän on kuitenkin kantanut kaikki nämä vuodet.

Kaikki on Ruotsissa niin paljon paremmin.

X