Teksti:
Kalle Lähde

Meritie Intiaan, Niilin alkulähteet, Tutankhamonin hauta. Kaikki etsimisen arvoinen on jo löydetty. Kaltaiseni jännittävä ja utelias seikkailija turhautuu etsiessään maailmasta jotakin löytämätöntä. Muut ovat ehtineet ensin. Toki löytämättömän etsiminenkin on sekin jännittävää. Tai lähinnä miettiminen.

Jotain olen minäkin löytänyt. Esimerkiksi perunamaasta viime vuotisen perunan. Sen löytämiseen en tarvinnut rahoitusta Espanjan kuningatar Isabella Katolilaiselta, enkä myöskään Royal Geographical Societyltä. Löytöäni ei julkaistu arvostetuissa julkaisuissa, eikä siitä väitelty kiivaasti löytöretkeilijöiden kesken. Ketä nyt olisi kiinnostanut viime vuotinen peruna? Vaimolle ilmoitin asiasta haltioituneena, joka noteerasi asian. Nostamalla kulmakarvojaan.

Löytöretkien kannalta aika, johon elämäni täällä maapallolla on sijoittunut, on varsin tylsä. Mutta jos olisin syntynyt aikaisemmin niin..  mitä sitten? Olisinko automaattisesti kuulunut miehiin joiden nimet painettiin historiaan vastakeksityllä painokoneella? Tuskin. Olisin löytänyt sen perunan.

Löytöretkeilijän uraa ei ollut silloinkaan tarjolla jokaiselle halukkaalle. Varsinkin, kun minä olisin ollut jalkansa palelluttanut juoppo vuohipaimen jossakin euroopan takamailla. Niitä takamaita riitti siihen maailman aikaan.

Kunpa olisi edes aikakone. Joku muu saattaisi matkustaa ajassa taakse päin sijoittaakseen Nokiaan, kun se vielä oli kummisaapastehdas, mutta minä hämmentäisin historiaa. Esimerkiksi kuolemattomat suurmiesten lausahdukset olisi hyvä laittaa kokonaan uuteen uskoon syöttämällä suurmiehelle jokin parempi tokaisu juuri ennen kuin se jää historiaan.

Henry Morton Stanley, joka löysi afrikkaan kadonneen tohtori Livingstonen lausui tälle tylsästi: ”Tohtori Livingstone, oletan?” Paljon paremmalta kuulostaisi jos Stanley olisi sanonut: ”Jou Livingstone you spray”

Jos pääsisin kuiskuttelemaan kreikkalaisen runoilija Aiskhyloksen korvaan hänen miettiessään syntyjä syviä? ”Sodassa ensimmäinen uhri on totuus” saattaisi muuttua muotoon ”Sodassa ensimmäinen uhri on Pirkkatuote”

Marie Antoinette olisi minun ohjauksessani sanonut: ”Käskekää heidän syödä Kebabia”

Taidan kuitenkin tehdä vuotuisen löytöretkeni itseeni. Kone lähtee aamulla kello kuusi. Aikamatka.

X