Teksti:
Kalle Lähde

Hallitusneuvottelut ovat vasta käynnissä ja ilmaston lämpeneminen on luultavasti pysäytetty. Puolitoista astetta muistaakseni lupasivat säätää ilmastoa seuraavalla hallituskaudella. Toivottavasti eivät kovin paljon kylmemmäksi säädä kun nyt meni jo kesän marjasato. Mustaherukan kukat niin sanotusti delasivat yöpakkasessa. Samoin kävi luumupuille.

Näin tehokkaat ilmastotalkoot ei onnistu kaikilta. Ei saa unohtaa myöskään ilmastomarssijoita, jotka tömistivät tannerta niin, että jäähtyminen lähti käyntiin. Toki samat marssijat heittelivät vappua juhliessaan roskat sille tantereelle, mutta se ei haittaa jos on hyviksien puolella.

Jos joku tietämätön kehtaa väittää, ettei viileää kevättä ja toukokuun puolivälissä esiintyviä yöpakkasia voi käyttää todisteena ilmaston viilenemisestä, sellaista huonomuistista muistutan kuumasta viime kesästä, joka joidenkin mielestä oli kiistaton todiste hallitsemattomasta planeetan lämpenemisestä.

Jos poliittista tahtoa olisi Suomessa ollut vuosi sitten, kaamea hellekesä olisi ollut vältettävissä, esimerkiksi helsinkiläisille ajoissa hankituilla sähköpolkupyörillä ja yhden kadun sulkemisella pahiksilta, jotka kaasuttelevat polttomoottoriautoilla. Luultavasti nämä nyt tehdyt toimet ilmaston hyväksi yllättivät tehokkuudellaan myös hallitusneuvotteluissa istuvat valaistuneet. Pientä hienosäätöä vielä, niin luumupuut eivät palellu. Mielummin ennen kuin mustikat kukkivat. Mustikka on sellainen sininen marja, joita kasvaa metsässä, niitä me tyhmät maalaiset poimimme saadaksemme vitamiineja, ettei tarvitse lentokoneella tuoda avokadoja.

Toki asennemuutokseen kannattaa satsata edelleen.Ilmastonmuutoksen kolme suurinta uhkaa ovat: asenne, asenne ja asenne. Uudet, puolueettomat tutkimukset osoittavat, että ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuva on myöskin sairas rasisti ja natsi ja saattaa harhaisesti vastustaa kaikkea todistetusti totta, kuten sitä että mieskin voi synnyttää.

Totuutta epäileviä, vääriä ajatuksia omaavia, on sosialistisissa maissa onnistuttu parantamaan pysyvästi eräänlaisilla ”rippileireillä”. Tuloksellista asennepohjan tiivistämistä soisi suomessakin käytettävän rohkeammin.

Rohkeutta SAK ja keitä siellä nyt on.

X