Teksti:
Kalle Lähde

Ajatus ei ole tämän aamuinen. Kun viisaat ja tavallista ihmistä kauemmaksi näkevät poliitikkomme mahdollistivat Fortumin sähköverkon myynnin ulkomaisille sijoittajille, jopa minä ymmärsin, ettei tästä seuraa tavalliselle suomalaiselle mitään hyvää.

Eikä seurannut. Mitään valoa (sähkö?), ei tunnelin päässä myöskään näy. Jäljelle jää omat toimenpiteet jonkinlaisen kohtuuden saavuttamiseksi.

Talo toki lämmitetään puilla. Ilmalämpöpumppu tukee kolmea tulisijaa. Sähköhella on vaihdettu kaasulieteen. Mutta siirtomaksujen nousu pitää huolen siitä, ettei sähkönkulutuksen pihistelemisellä ole kuin psykologinen vaikutus, jos sitäkään.

Kokonaan irti sähköverkosta? Onko se laitonta? Jos ei vielä ole, veikkaan että pian on. Koska sen minä aion tehdä. Se on suunnitelma, joka estää kalottiani lentämästä korpeamisesta kattoon kun maksan sähkölaskua.

Nykyisessä mökissä se toisi paljon haasteita. Mutta aina voi rakentaa uuden. Sellaisen, jossa sähköverkon ulkopuolella asuminen on otettu huomioon. Siis mitä pitäisi ottaa huomioon? Muistakaa että olen maallikko, vaikka olen asiaa pohtinutkin. Puulämmitys tietenkin. Ekovillaa seiniin puolimetriä. Välikattoon 70cm. Lämmön karkaaminen taivaalle pitää minimoida.

Yhteydestä ulkomaailmaankaan ei tarvitse luopua. Kohtuullinen aurinkopaneeli joka tuottaisi virtaa mokkulaan, tietokoneisiin ja kännyköihin.
Kahvinkeitin ja astianpesukone? Niitä ei puulämmitteisinä myydä. No puuhellalla saa vettä kiehuvaksi kahvia varten ja tiskiveteen. Mulle riittäisi. Riittäisikö naiselle, joka täällä asuu, en ole kysynyt.

Aggregaatti tuo mukavuutta kun se kytketään talon omaan sähköverkkoon. Sillä voisi tuottaa virtaa televisioon, jota muutenkaan en enää katso, lukuunottamatta Netflixin joitakin sarjoja. Sillä voisi kolme kertaa viikossa pyörittää astian- ja pyykinpesukoneita. Lukemiseen tarvittavaan valoon riittäisi varmasti aurinkopaneelin tuottama sähkö. Öljylampun kaltaisia kirkkaita ledvaloja myydään edullisesti ja ne ovat tehokkaita. Pakastimet ovat ainoat sähkölaitteet, joille en ole löytänyt järkevää energianlähdettä. Ne kun kuluttavat paljon sähköä, eikä aggregaatin käyttäminen dieselillä vuorokauden ympäri tulisi ehkä  siirtomaksuja halvemmaksi. Jos jollakin on tähän ratkaisu, kertokaa ihmeessä. Toki lihat voi aina suolata, marjat tehdä hilloiksi ja säilöä maakellariin.

Voi sitä vapauden tunnetta. Pihaan erillinen sauna, joka lämpiäisi tietenkin puilla, sekä iso puilla lämpiävä pata, josta saisi kuumaa vettä peseytymiseen. Ja öljylampun valossa tietenkin. Voi olla ettei mielenrauhaakaan  tarvitsisi erikseen etsiä.

X