Historiallisessa Eckerössä voi ihailla ahvenanmaalaista designia ja maistella paikallisia herkkuja

Ahvenanmaalla sijaitseva Eckerö huokuu historiaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Tuukka Ervasri

Ahvenanmaalla sijaitseva Eckerö huokuu historiaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Anastasia Ranta

Eckeröstä tuli Venäjän valtakunnan läntisin etuvartio, kun Ruotsi menetti Suomen ja Ahvenanmaan Venäjälle vuosien 1808-1809. Eckerö oli tällöin Venäjän valtakunnan läntisin etuvartio.

Muutoksen myötä byrokratia lisääntyi ja uusi posti- ja tullitalo oli tarpeellista rakentaa. Paikalle nousi ylväs Carl Ludvig Engelin suunnittelema posti- ja tullitalo. Hienosti säilynyt empirerakennus valmistui tsaari Nikolai I:n aikaan, vuonna 1828.

Urhoolliset ahvenanmaalaiset talonpojat kuljettivat postia läpi tyrskyjen Ahvenanmeren yli yksinkertaisilla veneillä läpi vuoden. Heidän muistokseen järjestetään Postisoutu-tapahtuma, jonka reitti kulkee Ruotsin Grisslehamnin ja Eckerön välillä.

Majesteettisen erottuva tullitalo on toiminut myös karanteenisairaalana vuoden 1834 koleran aikaan. Rakennus oli myös lennätinasemana vuosina 1882-1893.

© Tuukka Ervasti

Posti- ja tullitalo on ylväs rakennus© Tuukka Ervasti

Eckerö: Eckerön posti- ja tullitalolta on upeat näkymät merelle.

Eckerön posti- ja tullitalolta on upeat näkymät merelle. © Tuukka Ervasti

Ahvenanmaalle ja eteenpäin

Museossa on parhaillaan nähtävillä ahvenanmaalaista tekstiilitaidetta esittelevä Ahvenanmaalle ja eteenpäin -näyttely.

Siellä on esillä esimerkiksi palkitun Stefan Lindforsin sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa vaikuttavan Lotta Jansdotterin töitä. Itseoppineen Jansdotterin töitä on ollut näytillä esimerkiksi New Yorkin modernin taiteen museossa (MoMa).

Stefan Lindforsin designia Eckerön posti- ja tullitalon tekstiilinäyttelyssä. <span class="typography__copyright">© Tuukka Ervasti</span>

Stefan Lindforsin designia. © Tuukka Ervasti

Vaikka näyttely keskittyy moderniin muotoiluun, sillä kunnioitetaan lähes sata vuotta sitten pidettyä käsityönäyttelyä, joka nosti paikallisten naisten käsityöt suuremman yleisön tietoisuuteen.

Eckerö – nautinnollisia kahvihetkiä ja  lähiherkkuja

Saarelaisten luomuksista pääsee nauttimaan myös paikallisten käsintehtyjen lähituotteiden muodossa. Museon sisäpihan sivurakennuksessa sijaitsee aikoinaan vaunutallina toiminut kahvila Kafe Kalesch.

Eckerö: Kafe Kalesch

Kafe Kalesch sijaitsee posti- ja tullitalon sisäpihalla. © Tuukka Ervasti

Eckerön posti- ja tullitalo sekä Kafe Kalesch: Sandmovägen 111, 22270 Eckerö. Näyttely avoinna joka päivä 10-18 19.9. asti.

Lisää matkailutietoa Ahvenanmaasta löydät www.visitaland.com -sivustolta.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 7/2021.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X