
Kuusamo on ruskamatkailijan unelmakohde - Koe elämyksellisiä luontoseikkailuja tuntureiden ja vaarojen upeissa maisemassa
Huikeita maisemia, koskiseikkailuja ja hyvää ruokaa. Kuusamo tarjoaa ruskaretkeilijälle ikimuistoisia elämyksiä ja hemmottelua kaikille aisteille.
Matkailuneuvontapiste Karhuntassusta saa henkilökohtaiset vinkit kuusamon luontoelämyksiin. Karhuntassussa sijaitsee myös Hannu Hautalan luontokuvakeskus.
Kuntivaaran huipulla sijaitsevasta näköalatornista avautuu maalauksellinen syysmaisema – Kuusamo tarjoaa parastaan. Pääsen ihastelemaan järvien, vaarojen ja tuntureiden komistamaa näköalaa 481 metrin korkeudessa täyden hiljaisuuden vallitessa. Tämän melkein Venäjän rajalla sijaitsevan vaaran patikkareitti taitaa olla edelleen osalle ruskaretkeilijöitä ihan uusi tuttavuus.
Kuntivaaran polun 3,5 kilometrin patikkareitillä tiivistyvät minulle tärkeät Kuusamon matkailuvaltit: ainutlaatuiset luontoelämykset ovat ihan majapaikkojen lähistöllä ja 1–2 tunnin mittaisten patikkareittien ansiosta päivän aikana ehtii kokea patikoinnin lisäksi paljon muutakin.

Valtavaaran huipulla sijaitsevalta palovartijan tuvalta näet kuusamon kuvatuimman maiseman. ympärivuotinen rengasreitti on 4,7 kilometriä. © Kimmo Salminen
Majoitun Isokenkäisten Klubin erämaahotellissa. Patikkaretkeltä palatessa kutsu talon emännän, Sirpa Kämäräisen, poronkäristykselle on vastustamaton. Itse leivottu leipä, villiyrteillä maustettu voi, kuusamolaiset juustot, Sirpan salainen porkkanakaviaari, tuoreet marjat ja monet muut paikallisherkut sulavat suussa.
Talon toisen emännän, Katja Viran, omalaatuiset saunatontun taidot paljastuvat illallisen jälkeen talon komean savusaunan lämmetessä illan hämärässä. Savusaunan pehmeiden löylyjen lomassa Katja opastaa oikeoppisen vihtomisen saloihin ja kertoo saunomisen kansanperinteistä.
Hiipiessäni yöunille järvessä kelluvaan igluuni saan vielä mukavan hyvänyöntoivotuksen saukon uidessa ainutlaatuisen majapaikkani vierestä omille teilleen.

Isokenkäisten klubin kelluvassa iglussa on kaikki mukavuudet. © Miia Raninen
Metsän kuninkaan vieraana
Olo on epätodellinen, kun noin tunnin metsämaisemaa tuijotettuani tumma varjo lyllertää meitä kohti metsän siimeksestä. Häkellyttävä näky on yhtä aikaa hellyttävä ja jännittävä vanhan karhuherran tallustellessa kohti piilopirttiämme.
Joni Heiskasen perheen pyörittämän Lammintuvan karhujen katselu- ja kuvauspaikka sijaitsee lähellä Venäjän rajaa. Alueella asustelee useampia karhuja, jotka käyvät säännöllisesti ruokailemassa piilopirtin lähistöllä. Olen varustautunut pitkään iltaan lämpimällä oloasulla ja villasukilla, sillä paikallaan istuskellaan useampia tunteja karhujen saapuessa ruokintapaikalle eri tahtiin.
Piilopirtissä istuskelemme mukavissa tuoleissa ulkoapäin tummennetun ikkunan ääressä. Karhut tulevat etsimään maahan piilotettuja lohisaaliita jopa muutaman metrin päähän piilopirtin ikkunoista.
Kitkanjoen virran vietävänä
Ikimuistoisin tapa kokea Kuusamon luonnon parhaat puolet on viettää päivä Kitkajoen jokikanjonin koskia laskien eräoppaan kanssa.
Koko päivän kestävällä retkellä lasketaan jopa 12 erikokoista koskea ja loppumatka nautiskellaan rennosti huikeita maisemia ihaillen verkkaisen virran kuljettaessa lauttaa Venäjän rajalle asti.
Päivän kruunaa lepohetki leirinuotion loimussa lounasta luonnon keskellä nauttien.
Koskenlasku voi kuulostaa hurjalta, mutta jos et pelkää vettä ja osaat pitää melasta ja köydestä kiinni, niin tämä seikkailu kannattaa ehdottomasti kokea. Reissun alkuun Ruka Safariksen kokenut eräopas, luontokuvaaja ja lauttamme kippari Antti Ratia käy läpi kaikki turvallisuusohjeet ja selkeän tekniikan, jolla yhdessä melomme koskipaikoissa.
Omia varusteita ei tällä Kitkajoen valloituksella tarvita, sillä saamme pelastusliivien ja kypärän lisäksi myös kunnon sadeasut, villasukat ja kumisaappaat varmistamaan mukavaa ja turvallista retkeä. Aamulla sadeasun alle pukemani lämmittävä ja nopeasti kuivuva villakerrasto osoittautuu täydelliseksi asuvalinnaksi veden roiskuessa iloisesti päivän aikana.
Varusteiden tarkistamisen jälkeen on aika nousta lauttaan. Eräoppaamme Antti katsoo vielä, että kaikilla on tukeva istumapaikka ja muistuttaa turvaohjeista, jos opit ovat jo ehtineet unohtua pienessä jännityksessä. Teemme vielä lyhyen melontaharjoituksen ennen kuin lähdemme moottorin avustamana matkaan.
Vaikka uusi elämys hieman jännittääkin, opastuksen jälkeen oloni on turvallinen ja mieli innostunut tulevasta päivästä. Järvenselällä pääsemme auringon paisteessa vielä ihastelemaan kullanhohtoista ruskaa ennen ensimmäistä koskea.

Kuusamo on luontokuvauksen aarreaitta. Maisema Päähkänäkalliolta kitkajoelle on yksi Suomen kauneimpia. © Hannu Hautala
Nokipannukahvit kruunaa Kuusamon upean luontoelämyksen
Melontareitti on kuin suunniteltu ensikertalaiselle, sillä päivän aikana laskettavien koskien vaativuus nousee vasta matkan edetessä. Alkuun pienikin koski jännittää hurjasti, mutta kun ensimmäinen lasku on takana, vauhdikkaimmissakin koskissa hymyilen onnesta. Veden roiskeetkaan eivät himmennä iloa, kun repussa odottaa kuiva vaihtovaatekerta taukopaikalle saapuessamme.
Pirteän ulkoilupäivän tauolla kuuma keitto on täydellistä retkiruokaa. Ateria aateloidaan vielä Kuusamon perinneleivonnaisella kampanisulla ja kuksallisella nokipannukahvia.

Konttaisen huipulla © Munpolku
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 9/20.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti