Kotimaan pakettimatkat tarjoavat nyt yllättäviä lomaelämyksiä – Maistuisiko ranskalainen alppi-illallinen Vääksyssä?

Kesälomalla katseet suunnataan yhä tiiviimmin lähimatkailuun - kotimaan pakettimatkat ovat nyt kiikarissa! Kokosimme lomamenyn parhaat palat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Moni suomalainen viettää tänä kesänä rantalomaa Etelä-Euroopan sijaan kotimaassa.

Kesälomalla katseet suunnataan yhä tiiviimmin lähimatkailuun - kotimaan pakettimatkat ovat nyt kiikarissa! Kokosimme lomamenyn parhaat palat.
Teksti:
Seura

Ranskalainen Raclette-illallinen Vääksyssä. Junalla Euroopan yhdeksi kauneimmaksi valittua reittiä pitkin ja vierailu palkitussa viinatislaamossa. Hotelliloma aurinkoisella Ahvenanmaalla. Kotimaan pakettimatkat, joita suomalaiset matkanjärjestäjät ovat räätälöineet, ovat esimerkisiä tällaisia tänä kesänä.

Kun korona lamautti ulkomaan lomien myynnin, matkatoimistot ryhtyivät tuotteistamaan kotimaan elämyksiä.

”Toki meillä on järjestetty esimerkiksi bussimatkoja kotimaassa, mutta etelänloma-tyyppiset kotimaan pakettimatkat ovat nyt palanneet tarjontaan pitkän tauon jälkeen”, matkailun professori Antti Honkanen Lapin yliopistosta sanoo.

Honkanen on selvittänyt työryhmän kanssa kotimaan matkailun kohderyhmiä ja kehittämistä. Työ- ja elinkeino­ministeriön tilaama raportti julkaistiin kevättalvella.

”Erityisesti lapsiperheet ovat kiinnostuneita pakettimatkoista Suomessa. Syynä on vaivattomuus, ei tarvitse säätää mitään.”

Kotimaan pakettimatkat ovat helppoja ja niissä on joustavat peruutusehdot

Ikaalisten matkatoimistolla on kesäksi lento-hotelli -paketteja pohjoisen turistikohteisiin sekä erilaisia laivamatka­paketteja Ahvenenmaalle. Matkatoimisto toi kotimaan paketit myyntiin jo viime kesänä, mutta kysyntä oli vielä pientä.

Nyt kotimaan matkojen tarjontaa on laajennettu.

”Tämän kesän ehdottomasti suosituin kohde on Maarianhamina”, varatoimitusjohtaja Karoliina Selin sanoo.

Kesäkuun lopusta lähtien Ahvenanmaalle pääsee autolautalla myös Helsingistä.

”Se lisää tietysti kiinnostusta, kun voi lähteä Turun lisäksi myös pääkaupungista. Meillä on myös kiertomatkoja, jolloin voi palata eri paikkaan. Polkupyöräpaikkoja varataan tosi paljon”, Selin sanoo.

Pakettimatkan etuna on helppouden lisäksi joustavat peruutusehdot.

”Meillä on väljemmät peruutusehdot kuin laivayhtiöillä. Ahvenanmaan-matkan voi perua kuluitta vuorokautta ennen lähtöä. Rahat saa takaisin viidessä päivässä. Tällaisena poikkeusaikana se on tietysti yksi syy ostaa matka pakettina.”

”Tämän kesän ehdottomasti suosituin kohde on Maarianhamina”.

”Tämän kesän ehdottomasti suosituin kohde on Maarianhamina”.

Lue myös: Lähde Lappiin ja anna Saariselän tuntureiden virkistää – Upea luonto lumoaa matkailijan!

Lappi kiinnostaa lomailijoita

Aurinkomatkojen kesäuutuutena ovat lento-hotelli-paketit Ahvenanmaalle ja Tahkolle. Maarianhaminan matkat voidaan aloittaa vasta heinäkuun alkupuolella, koska lentokentän kiitorata on remontissa siihen asti.

Saariselkä, Levi ja Ahvenanmaa ovat kesän suosituimmat kotimaan pakettimatkatkohteet tämän hetken varaustilanteen perusteella”, Aurinkomatkojen tiedottaja Mari Kanerva kertoo.

Aurinkomatkat toi ensimmäiset kotimaan pakettinsa myyntiin syyslomakaudeksi. Valikoimaa laajennettiin talveksi. Paketteihin kuuluu lento, ruumaan menevä matkatavara ja hotelli. Matkanjohtajaa tai esimerkiksi retkiä ei kotimaassa ole.

”Kysyntä yllätti todella myönteisesti. Suomalaiset ovat valmiita kokeilemaan uutta ja helppoa tapaa matkustaa kotimaassa”, Kanerva sanoo.

Talvikautena Aurinkomatkat myi noin 2 500 kotimaan pakettimatkaa. Vertailun vuoksi vuonna 2019 Aurinkomatkat myi noin 240 000 ulkomaanmatkaa, eli toistaiseksi kotimaan matkailu on yritykselle erittäin pieni bisnes.

Levi kiinnostaa hyttysistä huolimatta.

Oulu-Kuopio yksi kauneimmista junareiteistä

Osa matkatoimistoista on kehittänyt aivan uudenlaisia kotimaan matkatuotteita, joihin kuuluu kuljetuksen ja majoituksen lisäksi muutakin sisältöä.

Perheyhtiö Kristina Cruisesin toimitusjohtaja Anu Markkanen istui velipoikansa kanssa lounaalla muutama kuukausi sitten. Jotain oli keksittävä korvaamaan menetettyä ulkomaanmyyntiä. Yhtiön päätuotteita ovat risteilyt Euroopassa ja myös muualla maailmassa.

Kumpikin oli huomannut brittilehti The Guardianissa sinä päivänä olleen matkailualan uutisen, jossa oli valittu kymmenen kauneinta maalaismaisemissa kulkevaa eurooppalaista junareittiä. Oulu-Kuopio oli yksi niistä.

”Siitä se ajatus sitten lähti”, Anu Markkanen kertoo.

Kristina Cruises toi markkinoille Suomessa uudenlaisen ”junaristeilyn”. Täyden palvelun pakettiin kuuluvat junamatkojen, majoituksen ja aterioiden lisäksi opastetut retket kohdepaikkakunnilla. Matkanjohtaja on ryhmän mukana alusta loppuun.

”Asiakkaan ei tarvitse muuta kuin ehtiä junaan Helsingissä. Ohjelmassa on vierailuja paikkoihin, jonne omatoimimatkailija ei välttämättä pääsisi. Käytämme paikallisia oppaita ja palveluita”, Markkanen sanoo.

Läntisen Suomen kierrokseen kuuluu myös brittimedian ylistämä rataosuus Oulusta Kuopioon. Markkasen mukaan junaristeilyistä tehdään ympärivuotinen paketti. Kohteita vaihdellaan vuodenajan mukaan.

”Syksyllä mennään ihailemaan ruskaa, talvella suunnataan joulupukin maisemiin.”

Anu Markkanen uskoo vakaasti, että kotimaan ohjelmalliset paketit jäävät tarjontaan pandemian jälkeenkin. Lähilomailu-trendi alkoi jo ennen koronaa ja jatkuu. Nyt kehitettyjä Suomi-paketteja tullaan myymään myös ulkomaalaisille. Partasen mukaan ensimmäiset neuvottelut ulkomaisen kumppanin kanssa ovat jo alkaneet.

Kuopion tori on yksi Kuopion tunnetuimmista nähtävyyksistä. © Juho Kuva

Kuopion tori on yksi Kuopion tunnetuimmista nähtävyyksistä. © Juho Kuva

Ranskalaisia makuja Suomessa

Kun Ranskaan ei pääse, se on tuotava tänne. Näin pohti Ranskan-matkoihin erikoistuneen Pamplemoussen toimitusjohtaja Henni Lieto-Pihlaja­oja yhtiökumppaneidensa kanssa koronakurjuuden iskiessä matkailualaan.

”Aloimme kehitellä ranskalaissävytteisiä matkoja Suomessa ranskalaisesta kulttuurista kiinnostuneille suomalaisille”, hän kertoo.

Tuloksena syntyi muun muassa paketti, jossa nautitaan aito ranskalainen alppi-illallinen Vääksyssä ja yövytään paikallisessa majatalossa. Isäntänä on Chamonixista Alpeilta kotoisin oleva Stéphane, joka suomalaisen vaimonsa Riikan kanssa pitää ranskalaista kyläkauppaa ja ravintolaa Vääksyn kanavan kupeessa.

Luontomatkailu kiinnostaa tutkimusten mukaan entistä useampaa suomalaista.

Luontomatkailu kiinnostaa tutkimusten mukaan entistä useampaa suomalaista. Juho Kuva / Visit Finland

X