Haluatko lomailla patikoiden? Lumoavan Andros-saaren vaellusreitit odottavat Kreikan saaristossa aktiivista matkailijaa

Androksen saari on Kreikan tuntemattomampi helmi, joka tarjoaa aktiiviselle matkailijalle postikorttimaisemia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Androksen saarella on noin 300 kilometrin mittainen polkujen verkosto, josta 150 kilometriä on merkittyjä vaellusreittejä.

Androksen saari on Kreikan tuntemattomampi helmi, joka tarjoaa aktiiviselle matkailijalle postikorttimaisemia.
(Päivitetty: )
Teksti: Eveliina Lauhio

Turkoosina kimaltava meri, kultaisia hiekkarantoja, solisevia vesiputouksia, oliivipuuviljelmiä ja lähes tuhat vuotta vanhoja linnoja. Androksen saari on Kreikan tuntemattomampi helmi, joka tarjoaa aktiiviselle matkailijalle postikorttimaisemia.

Kykladien saaristossa sijaitseva Andros on vuoristoinen, noin 40 kilometriä pitkä saari kahden tunnin lauttamatkan päässä Kreikan mantereesta. Lyhyen lauttamatkan ansiosta Andros on ollut pitkään ateenalaisten suosima päiväretkikohde. Nyt karun kaunis saari on tulossa tutummaksi myös ulkomaalaisille turisteille.

Moni matkailija pysyttelee Androksen viehättävien kalastajakylien ja kauniiden hiekkarantojen tuntumassa. Sisämaassa sijaitsee saaren monipuolinen aktiivilomatarjonta: noin 300 kilometrin mittainen polkujen verkosto, joista noin 150 kilometriä on merkittyjä vaellusreittejä. Saaren komeat vaellusreitit ovat herättäneet kiinnostusta, ja eurooppalainen vaellusjärjestö on valinnut ne kuuluvaksi Euroopan parhaimmistoon.

Vaeltamalla pääsee sukeltamaan sisään Androksen kauniiseen luontoon. Myös monet saaren nähtävyydet avautuvat parhaiten patikoijalle.

Androksen talot

Androksen taloissa on paljon sinistä ja valkoista. Eveliina Lauhio

Saari päästä päähän

Androksen vaelluspoluilla on pitkä historia. Ne olivat aikoinaan saaren keskeisiä kaupankäynnin ja viestimisen kulkureittejä. Nykyään polut on valjastettu uudelleen käyttöön. Androksella toimii vapaaehtoisten järjestö, jonka tehtävänä on pitää huolta vaellusreiteistä ja merkitä niitä kartalle.

Suurin osa Androksen vaellusreiteistä on hyvin merkittyjä. Tunnetuin reiteistä on sadan kilometrin mittainen Andros Route, joka vie vaeltajan saaren päästä päähän, pohjoisesta etelään. Reitti ylittää Androksen vuorijonot. Sen varrella näkyy saaren kauneimpia maisemia ja tärkeimpiä historiallisia nähtävyyksiä.

Kivimuurein ympäröidyt vaellusreitit

Kivimuurein ympäröidyt vaellusreitit ovat vanhoja kauppareittejä. Eveliina Lauhio

Andros Route -vaellusreitin kulkemiseen varataan yleensä noin kymmenen päivää. Kiireettömästä kävelystä kannattaa ottaa kaikki irti. Vaelluksen aikana on mahdollista yöpyä majataloissa saaren kylissä ja nauttia kreikkalaisesta vieraanvaraisuudesta ilman ruuhkaa.

Saaren koko kauneuden ymmärtää vasta ollessaan vuorilla. Korkealta näkee sinisen meren, vehreät laaksot, pikkuruiset luostarit ja rauniot, joita on ripoteltu ympäri saarta. Paikallisten asukkaiden lisäksi vaellusreiteillä tapaa vuohia ja lampaita.

Vuohia

Vaelluksella törmää usein eläinystäviin. istockphoto

Päiväretki pääkaupunkiin

Yksi päivä vaelluslomasta kannattaa pyhittää saareen Andros-nimiselle pääkaupungille, jota paikalliset kutsuvat Choraksi. Tämä ihastuttava pikkukaupunki on yksi saaren mielenkiintoisimmista paikoista.

Kaupunki on sekoitus bysanttilaista, venetsialaista ja ottomaanien arkkitehtuuria, kapeita kujia, katukahviloita, värikkäitä taloja ja kulman takaa hehkuvia merimaisemia. Chora on rakennettu niemimaalle saaren itärannikolle kahden pitkän hiekkarannan välille.

Androksen pääkaupunki Chora

Androksen pääkaupunki Chora on tunnettu värikkäistä taloistaan. istockphoto

Chora

Pääkaupunki on nimeltään Andros eli Chora, niin kuin paikalliset sitä kutsuvat. istockphoto

Chorassa sijaitsee myös yksi saaren kuuluisimmista ja kuvatuimmista monumenteista, Choran linna. 1200-luvulla rakennettu linna oli venetsialaisen hallitsijan, Marino Dandolon, asuinpaikka, kun hän valloitti saaren. Nykyään linnasta on jäljellä enää rauniot, sillä toisen maailmansodan pommitukset tuhosivat sen lähes kokonaan.

Chorasta lähtee kymmenkunta vaellusreittiä lähimaastoon. Pituudeltaan reitit vaihtelevat muutamasta kilometristä yli kymmeneen kilometriin. Seitsemän kilometrin keskivaikeaksi luokiteltu vaellusreitti vie kuvankauniille Pitharan vesiputoukselle.

Pitharan vesiputous

Pitharan vesiputoukselle on Chorasta muutama kilometrin vaellus. istockphoto

Tankkausta tavernassa

Vaeltajan on syytä pitää huolta tankkauksesta, etenkin Kreikassa. Ruokailukulttuuri on tärkeä osa kreikkalaisuutta.

Tuoreet kasvikset, yrtit, oliiviöljy, feta ja halloumi ja paksu maustamaton jugurtti kuuluvat olennaisesti kreikkalaiseen ruokaan. Lihaa ja kalaa käytetään runsaasti.

Kasvisyöjän on hyvä pitää mielessä, että kalaruoat saatetaan ruokalistoissa esitellä kasvisruokina.

Kreikkalainen salaatti

Kreikkalaisessa salaatissa feta tarjotaan suurena viipaleena salaatin päällä. Eveliina Lauhio

Kreikkalainen ruoka on yleensä yksinkertaista, mutta sitäkin tuhdimpaa ja täyttävämpää.
Alkuruoaksi pöytään tuodaan yleensä leipää, ja joskus myös oliiveja. Jälkiruoat ovat hyvin makeita, usein hunajaan tai siirappiin upotettuja.

Monesti parhaimmat ravintolat löytyvät vaellusreittien varrelta. Vuoristokylistä saa ystävällistä palvelua, tuoreet raaka-aineet, kohtuulliset hinnat ja palanpainikkeeksi huikean näköalan yli Egeanmeren.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Vaeltajan muistilista

  • Paras aika matkustaa Androkselle vaeltamaan on loppukevät tai alkusyksy.
  • Korkeavartiset vaelluskengät ovat tarpeen, sillä maasto on epätasainen. Käärmeen puremat ovat harvinaisia, mutta mahdollisia, joten jalkaan kannattaa valita pitkät lahkeet.
  • Kesällä saarella puhaltaa kuiva, puuskainen meltemi-tuuli. Kovissa puuskissa puhaltava tuuli saattaa nousta Androksella nopeasti. Vaeltajat eivät turhaan käytä aurinkohattua, jonka saa solmittua leuan alta kiinni.
  • Mukaan vaellukselle kannattaa pakata tarpeeksi vettä ja syötävää, sillä vaellusreittien varrella on harvakseltaan vesipisteitä ja tavernoja.
  • Androksen pienissä ja sympaattisissa vuoristokylissä ei välttämättä puhuta englantia, joten vaeltajan kannattaa opetella muutama sana kreikkaa.
  • Androkselle pääsee parhaiten lentämällä Ateenaan ja ottamasta Rafinan satamasta lautan. Venematka kestää kaksi tuntia.
  • Tietoa vaellusreiteistä ja niiden kartat löydät netistä.
X