Valloittava Oslo kutsuu viikonlopun viettoon – Kaupunkiloma vuonon kainalossa tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa

Norjan pääkaupunki Oslo ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen viikonloppumatkaa suunnitellessa. Siksi visiitti kaupunkiin oli täynnä positiivisia yllätyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Metrolinjalla numero 1 pääsee ylös vuorille ja tutustumaan aivan toisenlaiseen Osloon. Sen varrella voi pysähtyä vaikkapa Holmenkollenilla.

Norjan pääkaupunki Oslo ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen viikonloppumatkaa suunnitellessa. Siksi visiitti kaupunkiin oli täynnä positiivisia yllätyksiä.
(Päivitetty: )
Teksti: Marja-Terttu Yli-Sirniö

Oslon nähtävyydet yllättävät viikonloppureissaajan positiivisesti. Oslo ei jostain syystä ole matkailukohteena yhtä hohdokas kuin muut pohjoismaiset pääkaupungit Tukholma ja Kööpenhamina. Onpa sitä joku vääräleuka joskus kutsunut Euroopan parhaiten valaistuksi hautausmaaksikin eli tylsäksi ja mitäänsanomattomaksi.

Oslon nähtävyydet tarjoavat paljon koettavaa

Mutta vierailu Osloon todistaa toisin. Oslonvuonon kainalossa sijaitseva Norjan pääkaupunki on ihastuttava viikonloppukohde.

Ensimmäinen yllätys oli se, kuinka paljon kaupungissa on nähtävää ja koettavaa. Minnekään ei ole kovin pitkä matka, sillä kaupungin keskusta on pieni ja kompakti. Lähes kaikkialle pääsee kävellen, ja julkista liikennettä on helppo käyttää.

Vilkas ja eläväinen pääkaupunki

Karl Johans gate on Oslon pääkatu. Noin kilometrin pituinen kävelykatu on vilkas ja eläväinen, ja sieltä on hyvä aloittaa kaupunkiin tutustuminen.

Karl Johans gate laskeutuu alas kaupunkiin kuninkaanlinnan etupihalta. Yllättävän vaatimaton ja koruton kuninkaanlinna sijaitsee mäen päällä Slottsparkenissa eli Linnapuistossa. Linnaan pääsee tutustumaan opastetulla kierroksilla, joita järjestetään päivittäin.

Karl Johans gate

Karl Johans gaten varrella on monta Oslon merkkirakennusta. istockphoto

Oslon tuomiokirkko

Oslon tuomiokirkko on myös kuningashuoneen kotikirkko. Sen kattomaalauksia katsellessa on mukava levähtää päivän kävelyretken lomassa. istockphoto

Kuninkaanlinnan ja päärautatieaseman yhdistävän Karl Johans gaten varrella on myös muita Norjan arvorakennuksia. Linnan suunnasta kuljettaessa oikealla on pian Oslon kansallisteatteri, jonka ohjelmistossa on nytkin joku maan kuuluisimman kirjailijan Henrik Ibsenin näytelmistä.

Hehkeitten puistoistutusten ja suihkulähteitten jälkeen ohitetaan Stortinget eli Norjan eduskuntatalo.

Seuraavaksi kannattaa pysähtyä Oslon tuomiokirkossa ja nostaa katse kohti kattoa, jonka peittää taiteilija Hugo Mohrin vaikuttavan kokoiset, värikkäät kattomaalaukset.

Kirkon edustalla Stortorvet-aukiolla on pienikokoinen patsas, joka esittää Tanskan ja Norjan entistä kuningasta Kristian IV:tä. Hän oli se kuningas, joka 1620-luvulla perusti ja antoi nimensä Kristianian kaupungille eli nykyiselle Oslolle.

Oslon satama

Oslon satamasta lähdetään muun muassa vuonoristeilyille. Taustalla näkyy punatiilinen Oslon kaupungintalo, jossa taas joulukuussa jaetaan Nobelin rauhanpalkinto. istockphoto

Oslon oopperatalo tekee vaikutuksen

Karl Johans gaten toisessa päässä on Oslon päärautatieasema, jonka kyljessä sijaitseva Ostbanehallen, Oslon vanha rautatieasema, on nykyisin trendikäs, muttei kovin tunnelmallinen ravintola- ja kahvilakeskittymä. Siellä toimii myös Oslon matkailuinfo.

Rautatieasemalta on vain kivenheitto yhteen kaupungin kiinnostavimmista kohteista, Oslon oopperataloon. Vaikkei ooppera kiinnostaisikaan, rakennukseen kannattaa tutustua ulkoa ja sisältä, sillä päiväsaikaan aulatilat ovat avoinna yleisölle.

Sisältä rakennus on korkeudessaan vaikuttava. Avaruuden tuntua lisäävät valtavat ikkunat, kalteva lattia ja valaistut seinät.

Ulkopuolella lasista ja marmorista rakennetun talon katto nousee jyrkästi merestä ja on kuin avoin tori, josta pääsee katsastamaan ympäröivää kaupunkia. Vaikka oopperatalo sijaitsee vuonon rannassa hyvin tuulisella paikalla, katolla kuljeksii iso joukko ihmisiä.

Ostbanehallen

Oslon nähtävyydet: Vanhan rautatieaseman tiloissa on nykyään Ostbanehallen, jossa on lukuisia kahviloita ja ravintoloita sekä kaupungin matkailuinfo. istockphoto

Oslon oopperatalo

Oslon nähtävyydet: Oslon oopperatalo on vaikuttava niin sisältä kuin ulkoa. Sinne kannattaa tehdä vaikka lyhytkin visiitti. istockphoto

Munch-museo – Oslon nähtävyyksien vetonaula

Norjan monivaiheinen historia esittäytyy lukuisissa Oslon museoissa, esimerkiksi toisen maailmansodan aikaa esittelevässä Vastarintamuseossa tai Thor Heyerdahlin matkoista kertovassa Kon-Tiki-museossa. Edvard Munchin nimikkomuseossa taas voi nähdä kuuluisan Huuto-maalauksen.

Nobelin rauhankeskus esittelee voittajien saavutuksia

Alfred Nobelia ja hänen nimeään kantavaa rauhanpalkintoa Norjassa ei voi ohittaa. Molempiin pääsee tutustumaan Nobelin rauhankeskuksessa, jossa uuden tekniikan avulla esitellään herra Nobelia ja ennen kaikkea rauhanpalkinnon saaneiden elämää ja työtä. Tarkemmin keskuksessa esitellään edellisvuoden voittajan saavutuksia.

Edvard Munchin Huuto

Edvard Munchin Huuto-maalaus on esillä taiteilijan nimikkomuseossa. Didrick Stenersen

Rauhankeskuksen ikkunoista näkyy Oslon komea punatiilinen kaupungintalo, jossa rauhanpalkinto jaetaan aina 10. joulukuuta.

Oslon satama – elämää kuhiseva ranta-alue

Rauhankeskuksen edustalla on Oslon satama, jonka vieressä nousee Aker Brygge, entinen telakka-alue. Vanhat osat on uudistettu ja sekaan on rakennettu paljon uutta, ja nyt se on elämää kuhiseva ranta-alue, jossa on mukava kuljeskella ja katsella oslolaista elämää.

Satamasta lähtevät myös lautat muun muassa vuonoristeilyille ja maalis–lokakuussa Viikinkimuseoon.

Viikinkimuseossa on esillä kolme viikinkialusta, joista kaksi on säilynyt ällistyttävän hyvin. Yli tuhat vuotta vanhat, upeasti koristellut alukset olivat hautalaivoja, joissa hautakumpuun haudattiin ruumiitten lisäksi eläimiä ja runsaasti esineistöä, kuten tekstiileitä, työkaluja ja kodin tarvikkeita, jopa reki.

Esimerkiksi Osebergin laivan mukana haudattiin kaksi aikansa vallasnaista, ja onkin huikeaa, kuinka paljon tietoa heidän elämästään on pystytty selvittämään.

Viikinkimuseo

Alfred Nobel ja viikingit ovat erottamaton osa Norjan historiaa. Molemmille on Oslossa oma museo. Visit Oslo / Nancy Bundt

Vigelandin patsaspuisto – matkailijan must-kohde

Yksi Oslon tunnetuimmista matkailukohteista on Frognerin puistossa sijaitseva Vigelandin patsaspuisto. Esillä on yli 200 Gustav Vigelandin tekemää pronssi- ja graniittiveistosta.

Valtavankokoisia, oudoissa asennoissa istuvia ihmishahmoja katsoessa tuntuu kuin patsaat voisivat kohta nousta ylös ja lähteä liikkeelle.

Vigelandin puisto

Vigelandin puistossa yli 200 toinen toistaan merkillisempää veistosta. Visit Oslo / Terje Bakke Pettersen

Vigelandin patsaspuistoon pääsee raitiovaunuilla 11, 12 ja 19, ja pois jäädään Majorstuen asemalla.

Puistokierroksen jälkeen voi samannimiseltä metroasemalta jatkaa linjalla 1 ylös vuorille kohti Frognerseterenin pääteasemaa. Matkalla metro muuttuu maanalaisesta maan päällä kulkevaksi junaksi.

 

Botaniske-baari

Kasvihuonetta muistuttavassa Botaniske-baarissa tarjotaan makoisia drinkkejä. Visit Oslo / Mae & Many

Holmenkollen tarjoaa upeat näkymät

Junamatkalla pääsee näkemään toisenlaista Osloa: vauraita omakotitaloja ja metsien ja kaupungin yli avautuvaa maisemaa aina Oslonvuonolle asti.

Saman junareitin varrella sijaitsee Holmenkollen, jossa myös voi hypätä pois ja tutustua kuuluisaan talviurheiluparatiisiin.

Osloa pidetään kalliina kaupunkina, mutta matkailijalle se ei juurikaan ole Helsinkiä kalliimpi.

Ja jos illalla huvittaa lähteä katsastamaan kaupungin iltaelämää, tuomiokirkon kulmalta lähtevän Torggatanin varrella on paljon mukavannäköisiä baareja. Me kävimme drinkeillä Botaniske-nimisessä baarissa, joka nimensä mukaisesti oli kuin kasvihuone: katosta lattiaan roikkui vihreitä köynnöskasveja.

Artikkelia on muokattu 13.4.2023 klo 18:05

Lue myös: Bergen ja Reykjavik ovat pohjoisen viileät helmet – 6 vinkkiä merelliseen matkaan

X