Lähde lomalle Riikaan – Ostosmatkailijan unelma tarjoaa edullista kauneudenhoitoa, käsitöitä ja paikallisia herkkuja

Riiassa on paljon tyylikkäitä design- ja käsityökauppoja, jotka ovat nähtävyyksiä jo sinänsä. Erityisen edullisia ostoksia voi tehdä tehtaanmyymälöissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Latviassa käsityötaitoa arvostetaan. Kansallispukuihin kuuluvien kruunujen tekeminen on suosittu harrastus.

Riiassa on paljon tyylikkäitä design- ja käsityökauppoja, jotka ovat nähtävyyksiä jo sinänsä. Erityisen edullisia ostoksia voi tehdä tehtaanmyymälöissä.
(Päivitetty: )
Teksti: Susanna Särkkä

Riika tarjoaa shoppailijalle edullisia ja kiinnostavia löytöjä. Lue vinkit Riian lomamatkalle!

Riika on tunnettu edullisista kauneushoitoloistaan

Auts! Kosmetologi vetäisee aimo tukun karvoja jalastani.

Ihokarvojen poistattaminen on Riiassa vähintään puolet halvempaa kuin Suomessa. Sama pätee muihin kauneudenhoito- ja kampaamopalveluihin. Hinnat toki vaihtelevat paljonkin riippuen salongin sijainnista ja prameusasteesta.

Keskitason kauneushoitolassa keskustassa säärien ja reisien karvat poistetaan 22 eurolla, naisten hiustenleikkaus maksaa 30 euroa, kahden tunnin jalkahoidon saa noin 30 eurolla.

Osalla isommista kampaamo- ja kauneussalongeista on englannin kieliset sivut, joista voi varata ajan netissä.

Keskipalkka Latviassa on noin 750 euroa kuukaudessa, joten muutkin palvelut ovat suomalaiselle edullisia.

Latvian kauneudenhoito ja kampaamot

Keskustan isoissa kampaamoissa asiointi sujuu myös englanniksi. Pekka Numminen

Käsintehtyjä neuleita

Nuori nainen toivottaa asiakkaan tervetulleeksi ja jatkaa kodikkaasti neulomista kaupan nurkassa. Hobbywoolissa Riian vanhassa kaupungissa myydään käsinkudottuja lapasia, sukkia, myssyjä, villapaitoja.

Latvialaiset ovat syystäkin ylpeitä edelleen voimissaan olevasta käsityötaidostaan.

Hobbywool on myös tuotteistanut harrastuksen. Kaupasta voi ostaa ”Neulo kuin latvialainen” -paketteja. 19 euroa maksavissa tee se itse -seteissä on lankojen lisäksi havainnolliset ohjeet kirjolapasten kutomiseen.

Toisaalta valmiita käsin neulottuja lapasia saa 24 eurolla. Mutta itse tehty on itse tehty.
Riiassa on paljon kauppoja, jotka ovat pikkunähtävyyksiä itsessään. Kansallispuku ja kruunu tuskin ovat monen turistin ostoslistalla, mutta Sena klets -liikkeessä kannattaa käydä ihailemassa latvialaisia perinneasuja. Vanhassa kaupungissa oleva kauppa on kuin pienimuotoinen kansatieteellinen museo.

Sena kletsista voi ostaa myös kansallispukuun kuuluvan kruunun tai sellaisen ”rakennussarjan”. Myyjän mukaan latvialaisten käsityöharrastajien tämän hetken muotivillitys onkin tehdä itselleen historiallisen mallin mukainen kruunu.

Vanha kaupunki

Vanha kaupunki on täynnä toinen toistaan sievempiä putiikkeja. Pekka Numminen

Riika tarjoaa vintage-löytöjä

Riiassa on paljon isoja ostoskeskuksia ja lisää rakennetaan. Niissä on suurelta osin samoja kansainvälisiä ketjukauppoja kuin kaikkialla muuallakin ja hinnatkin ovat suunnilleen samat. Viikonlopputuristille ostoskeskusten etu on toki se, että ne ovat auki myös sunnuntaisin.

Turistille kenties kiinnostavampia kauppoja ovat pienemmät erikoisliikkeet. Keskustan parhaat ostoskadut ovat Terbatas iela, Elizabetes iela ja niiden lähikorttelit.

Taidokkaat käsityöt ja korut

Taidokkaat käsityöt ja korut ovat suosittuja tuliaisostoksia. Parhaat turistikaupat ja -torit ovat vanhassa kaupungissa. Pekka Numminen

Tyylikkäässä, skandinaavishenkisessä Riija-kaupassa voi ihailla latvialaisten nykysuunnittelijoiden tuotteita. Kaupassa on muun muassa designer-valaisimia, astioita ja koruja. Riijasta saa myös kauniisti pakattuja lähituottajien hilloja ja muita säilyviä ruokatuotteita. Hyvä ostosvinkki on kansainvälistäkin mainetta saanut raparperista valmistettu latvialainen kuiva kuohuviini.

Varsinainen wau-kauppa on Bold. Trendikkäässä liikkeessä myydään tämän hetken kiinnostavimpien baltialaisten ja itäeurooppalaisten suunnittelijoiden luomuksia. Vaatteiden ja asusteiden lisäksi kaupassa on sisustustavaroita.

Huomattavasti edullisempia vaateostoksia voi tehdä lähellä olevasta Humanasta. Käytettyjen vaatteiden ketjukauppa kuuluu samaan konserniin kuin Suomessa toimiva UFF. Humana on monen muotitietoisen riialaisen suosikkiliike. Sieltä voi tehdä vintage-löytöjä jopa alle eurolla.

Riika: Humana

Humanasta voi tehdä vintage-löytöjä pikkurahalla. Pekka Numminen

Tehtaalta halvemmalla

Rumat neonvalot katossa, karut teollisuushyllyt, pelottavan näköisiä myyjiä. Baltian suurimman tekstiilivalmistajan Mezrozen tehtaanmyymälä on kuin aikamatka Neuvostoliittoon. Kauppa sijaitsee valtavan tehdaskompleksin yhteydessä hieman keskustan ulkopuolella.

Ensivaikutelma kuitenkin pettää. Myyjät osoittautuvat avuliaiksi ja muutamat heistä puhuvat englantia. Kaupassa myydään kankaita, liinavaatteita, pyyhkeitä. Suuri osa esimerkiksi lakanoista on tosin kuvioiltaan kuin suoraan 70-luvulta, mutta pienen etsimisen jälkeen hyllyiltä löytyy myös neutraalimpia vaihtoehtoja.

Pellavakankaat maksavat alle kymmenen euroa metri, puuvillasatiini 3,5 euroa metri.

Lakanoiden hinnat alkavat viidestä eurosta, paksuja froteepyyhkeitä saa muutamalla eurolla.

Latvialaiset villatuotteet

Latvialaiset villatuotteet ovat laadukkaita. Pekka Numminen

Riika: Egle-aukio

Egle-aukiolla voi levähtää terassilla ostosten lomassa. Pekka Numminen

Toinen kiinnostava tehtaanmyymälä on Madaran liike niin ikään keskustan ulkopuolella.

Madara on yksi Latvian menestystarinoista. Neljä ekologisesta elämäntavasta kiinnostunutta nuorta naista perusti luonnonkosmetiikkaa valmistavan yrityksen runsaat kymmen vuotta sitten. Nyt Madaraa myydään 80 maassa ja yhtiö on listattu pörssiin.

Riian keskustan kaupoissa Madaran kosmetiikka maksaa lähes saman kuin Suomessa. Tehtaanmyymälässä sen sijaan on edullisia tarjouksia. Kiinnostuneille järjestetään myös tutustumiskierroksia tehtaaseen.

”Haluamme olla mahdollisimman avoimia kaikessa, mitä teemme. Niinpä jokainen voi katsoa itse, kuinka tuotteitamme valmistetaan. Keräämme raaka-aineemme suurelta osin lähiluonnosta. Myös pakkauksissa ja kuljetuksissa pyrimme mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen”, kertoo Lotte Tisenkopfa-Iltnere. Hän on yksi Madaran perustajista ja omistajista.

Juustoja ja hunajaa

Hapankaalia, maustekurkkuja ja suolakaloja. Notkuvia juustotiskejä ja roikkuvia sianruhoja. Ensimmäisen maailmansodan aikana Zeppelin-ilmalaivoille rakennetuissa halleissa toimiva valtava ruokatori on yksi Riian päänähtävyyksiä.

Paikallisten tuottajien juustoja kannattaa kokeilla. Hunaja, teet ja yrtit ovat myös suosittuja ruokatuliaisia.

Riika: Edulliset leivonnaiset

Leivonnaiset ovat sekä herkullisia että suomalaisiin kahvilahintoihin
verrattuna edullisia. Pekka Numminen

Viro laski alkoholiveroaan kesällä. Latvia vastasi heti ja pudotti omaa alkoholiveroaan loppukesästä 15 prosenttia. Esimerkiksi puolen litran vodkapullon saa Latvian Superalkosta kuudella eurolla, Tallinnassa hinta on pari euroa kalliimpi. 24 tölkkiä Saku-olutta maksaa Latviassa noin 11 euroa, Tallinnassa kolme euroa enemmän.

Eri asia sitten on, kannattaako muutaman euron takia rahdata juomia Latviasta asti Suomeen.

Tuliaisiksi voi toki ostaa Riga Balsamia. Paikallinen alkoholijuoma on maultaan sekoitus Jägermeisteria ja yskänlääkettä.

Artikkelia on muokattu 16.4.2023 klo 14:35

Riian musta balsami

Paikallinen viinaerikoisuus Riian musta balsami maistuu Jägermeisterin ja yskänlääkkeen sekoitukselta. Pekka Numminen

Riika: Latvian Super-Alko

Latvian Super-Alkossa ostokset saa ainakin toistaiseksi halvemmalla kuin Viron vastaavasta sisarliikkeestä. Pekka Numminen

Osoitteita

Hobbywool
6 Maza Pils iela, www.hobbywool.com

Sena Klets
Ra-tslaukums 1, www.senaklets.lv

Riija
Terbatas iela 6/8, www.riija.lv

Bold
Terbatas iela 45A, www.boldconceptstore.lv

Mezroze
Brivibas iela 403A, www.mezroze.lv

Madara
Zeltinu iela 131,Marupe
www.madaracosmetics.com

Galerija Centrs
Aude-ju iela 16, www.galerijacentrs.lv

Spice
Lielirbes iela 29, www.spice.lv

Alfa
Brı-vı-bas gatve 372, www.alfaparks.lv

X