Seattle on kotoisa metropoli Yhdysvaltain länsirannikolla – Vieraile Space Needle -tornin lasitasanteella ja Twin Peaks -sarjan kuvausmiljöössä

Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitseva Seattle tarjoaa matkailijalle upeita maisemia, mahtavia merellisiä makuelämyksiä ja kiehtovaa kulttuuria sekä grungemusiikin historiaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seattlea kutsutaan usein grunge-musiikin kehdoksi, sillä muun muassa Nirvana, Alice in Chains ja Pearl Jam ovat sieltä lähtöisin. Kaupungin musiikkihistoriaa esitellään MoPOP-museossa. © iStock

Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitseva Seattle tarjoaa matkailijalle upeita maisemia, mahtavia merellisiä makuelämyksiä ja kiehtovaa kulttuuria sekä grungemusiikin historiaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Anneli Juutilainen

Miten Seattle voikaan tuntui samaan aikaan suloiselta kaupungilta ja mahtavalta amerikkalaiselta metro­polilta? Kaupungin keskustassa pilvenpiirtäjät kohoa­vat taivaisiin, mutta toisaalta näppärästi hallittavissa oleva selkeä keskusta sekä trendikäs ja kodikas tunnelma tekevät lomailun 750 000 asukkaan kaupungissa leppoisaksi.

Seattle sijaitsee Washingtonin osavaltiossa, Tyynen­meren rannalla. Kaupunkiin virtaa paljon turisteja Alaskan risteilijöiltä mutta koko ajan enemmän myös muualta maailmasta.

Seattle tarjoaakin virkistävää vaihtelua ­reissaajille, jotka ovat jo kolunneet New Yorkin ja Los Angelesin kaltaiset kohteet ja kaipaavat jotain uutta ja jännittävää.

Kävely Space Needle -tornin lasitasanteella

Seattlen parhaita puolia kaupunkikohteena ovat etäisyydet. Suosituimmat nähtävyydet ja kaupunginosat ovat kävelymatkan tai jalkojen väsähtäessä lyhkäisen uber- tai taksimatkan päässä toisistaan.

Vetonauloista kuuluisin ja kaupungin symboli, vuonna 1962 Seattlen maailmannäytte­lyyn rakennettu ­näköalatorni Space Needle, ei ole suotta hehkutettu. 184-metrisen tornin näköalatasanteilta avautuvat huumaavan ­upeat maisemat. Kirkkaalla kelillä voit nähdä lumihuippuisen Kaskadien vuoriston ja 4 392 metrin korkeuteen kohoavan Mount Rainierin, joka usein jää tosin sumun peittoon.

Space Needlessä voi myös kävellä liikkuvalla lasilattialla. Sen päällä tepastellessa näyttää kuin alla olevat ihmiset olisivat pieniä muurahaisia – tämä ei ehkä ole houkuttelevin kokemus korkeanpaikan kammoisille. Tornissa tarjoillaan myös alkoholijuomia, ja monet suuntaavat sinne oluelle.

Seattlen silhuetti on tuttu monista tv-sarjoista, kuten Frasierista ja Greyn anatomiasta. Todellisuudessa molemmat sarjat kuvattiin kuitenkin pääasiassa losangelesilaisilla studioilla. © Charles Amundson

Seattlen silhuetti on tuttu monista tv-sarjoista, kuten Frasierista ja Greyn anatomiasta. Todellisuudessa molemmat sarjat kuvattiin kuitenkin pääasiassa losangelesilaisilla studioilla. © Charles Amundson

Space Needlen korkeuksissa voi kävellä liikkuvalla lasilattialla – jos uskaltaa. © Anneli Juutilainen

Space Needlen korkeuksissa voi kävellä liikkuvalla lasilattialla – jos uskaltaa. © Anneli Juutilainen

Musiikkikuluttuurin historiaa MoPOP:issa

Aivan Space Needlen vieressä on seattlelaisten ­ylpeys, ­Chihuly Garden and Glass -museo, jossa on esillä puoli­sokean amerikkalaisen lasitaiteilija Dale Chihulyn valtavia ja värikkäitä lasitaideteoksia. Toisinaan alue suljetaan yksityistilaisuuksia, kuten häitä, varten, joten aukioloajat on viisasta varmistaa etukäteen.

Lasitaiteen ihailun yhteydessä on järkevää myös suunnata parin sadan metrin päässä sijaitsevaan Museum of Pop ­Culture -museoon eli MoPOP:iin, joka saa ­erityisesti grungemusiikin ystäviltä suitsutusta. Seattlesta on nimittäin lähtöisin Jimi ­Hendrixin lisäksi moni kuuluisa ­yhtye, ­kuten Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam sekä Soundgarden.

Museossa pääsee tutustumaan yhtyeiden ja paikallisen musiikkikulttuurin historiaan – vitriineissä on ­esillä artistien vanhoja soittimia, ­käsinkirjoitettuja laulusanoja, sekä tavaroita ja vaatteita, kuten edesmenneen Kurt Cobainin kauhtunut neuletakki.

MoPOP-museon läpi kulkee monorail-juna, joka kuljettaa ­matkustajansa parissa minuutissa 1,4 kilometrin mittaisen matkan nähtävyyksien ­keskittymästä kaupungin ytimeen. © Anneli Juutilainen

Värikkäässä Cihuly Garden and Glass -museossa pääsee ihailemaan puoli­sokean amerikkalaisen lasitaiteilija Dale Chihulyn valtavia ja värikkäitä lasitaideteoksia. © Anneli Juutilainen

Herkkuja ja kahvia

Ostereita, rapuja tai herkullista kalaa? Vai sittenkin hampurilaisia, ehkä pitsaa tai sushia? Seattlen ravintolatarjonta on laaja ja annoskoot amerikkalaiseen tapaan valtavia.

Teknologiayritykset ­Amazon ja Microsoft pitävät ­Seattlessa pääkonttoreitaan, joten koko kaupungin ravintolatarjonta on rakennettu hyvin kansainväliseksi eri puolilta maailmaa tulevien työntekijöiden houkuttelemiseksi.

Erityisesti aamiaiset ovat mahtavia – pekonia, pannukakkua ja käsivarren kokoisia munakasrullia saa periamerikkalaisista dinereista. Seattlessa on myös eläväinen kahvilakulttuuri. Kaupungissa on maailman ensimmäinen, vuonna 1971 Starbucks-kahvila, joka sijaitsee Pike Place Marketilla. Se on yksi Yhdysvaltojen vanhimmista kauppahalleista, jonne jokaisen tosikulinaristin tulee suunnata.

Sokkeloinen Pike Place Market, paikallisten kesken Seattlen sielu, on täynnä ravintoloita, kahviloita, leipomoita ja pikkuputiikkeja. © Brian Scantlebury

Sokkeloinen Pike Place Market, paikallisten kesken Seattlen sielu, on täynnä ravintoloita, kahviloita, leipomoita ja pikkuputiikkeja. © Brian Scantlebury

Vuonna 1907 ­toimintansa aloittanut ruokatorien ja ­ravintoloiden keskittymä on täynnä kahviloita, ­leipomoita, baareja ja tuoretiskejä. Parhaissa paikoissa joutuu usein jonottamaan.

Pike Place Marketilla voi kierrellä omatoimisesti, mutta alue on sokkeloinen ja jakautuu eri kerroksiin. Parhaat palat saa opastetulla kierroksella, jossa asiantuntija kuljettaa ravintolasta ja ­ruokakioskilta toiseen ja tarjoilee ­maistiaisia suosituimmista herkuista – nyhtöporsasta, ribsejä, tacoja, kalakeittoa, laventelilla maustettua lattekahvia, suklaata ja tryffelisuolaa. Usein ammattikokin vetämien parin kolmen tunnin kiertueiden hinnat ovat noin 50–65 euroa.

Ruokamarkkinoiden uumenista löytyy kummallinen nähtävyys, Gum wall eli käytävä, jonka seinät ovat täynnä ihmisten seinään liimaamia, pureskeltuja purukumeja. Vähän ällöttävää, mutta silti sitä on pakko päästä pällistelemään.

Tältä näyttää, kun seinä on täynnä purukumia. © Anneli Juutilainen

Tältä näyttää, kun seinä on täynnä purukumia. © Anneli Juutilainen

Twin Peaks -sarjan kuvausmiljöö

Seattlen lähiseutu tarjoaa upeat puitteet ulkoiluun ja vaellusreiteille. Sitä varten on kuitenkin lähes välttämätöntä vuokrata auto.

Yksi näkemisen ­arvoinen paikka on legendaarisen, 1990-luvulla supersuositun Twin Peaks -sarjan kuvausmiljöö Snoqualmien alueella. Sinne ajaa Seattlen ytimestä noin puolessa tunnissa.

Heti kylään saavuttaessa on pysähdyttävä Twede’s Caféseen (sarjassa nimellä Double R Diner) Kyle McLachlanin esittämän agentti Dale Cooperin ihastelemalle ”hemmetin hyvälle” kahvikupposelle ja kirsikkapiirakalle.

Kahvilasta voi ostaa ohjelman fanituotteita, mutta muuten tunnelma on aito. Lähellä sijaitsevat näyttävät ja niin ikään sarjassa nähdyt Snoqualmie Falls -vesiputoukset ympärillä olevine hienoine vaellusreitteineen.

Twede’s Cafeesta saa Twin Peaks -sarjan tyyliin kupposellinen hemmetin hyvää kahvia ja palanen ­kirsikkapiirasta. ­Herkut maksavat vain muutaman dollarin. © Anneli Juutilainen

Twede’s Cafeesta saa Twin Peaks -sarjan tyyliin kupposellinen hemmetin hyvää kahvia ja palanen ­kirsikkapiirasta. ­Herkut maksavat vain muutaman dollarin. © Anneli Juutilainen

Toinen oivallinen keino ­irtautua kaupungin kaduilta on tehdä puolen tunnin lauttamatka läheiselle Bainbridgen saarelle. Jos kaipaat hieman privaatimpaa ja pitkäaikaisempaa kokemusta, kannattaa varata parin tunnin sähköveneristeily Lake Unionille. Kyydistä näkee koko kaupungin siluetin upeasta perspektiivistä.

Lake Unionin veden ­varaan rakennetut ”kelluvat ­asunnot” ovat kuin suoraan ­sadusta. Täältä löytyy myös talo, ­jossa kuvattiin Tom ­Hanksin ja Meg Ryanin tähdittämä ­Uneton Seattlessa (1993).

Seattlea kutsutaan ­Emerald cityksi eli smaragdikaupungiksi, sillä se on ikivihreiden metsien ympäröimä. Lämpöisintä on elokuussa, tammikuussa kylmintä. Sää on kesälläkin vaihteleva ja vettä voi ropsahdella usein. ­Seattlessa sataa 150 päivänä vuodesta, eniten syys- ja talviaikaan.

Onneksi aamun kaatosadekuuro saattaa muuttua iltapäivän auringonpaisteeksi. Säätiedotuksia ei kannata ­syynätä turhan tiuhaan, vaan lähteä rohkeasti nauttimaan kaupungista – sateenvarjo mukana.

Seattle

Uneton Seattlessa -elokuvasta tutun asunnon nykyisen omistajan on väitetty maksaneen kodistaan noin kaksi miljoonaa dollaria. © iStock

Lue myös: Tapasimme Anne Pohtamon kakkoskodissaan Floridassa: ”Atlantti liplattaa, kohisee tai pauhaa – aina sen ääni rentouttaa”

X