Koe upeat luontokohteet Virossa! Ainutlaatuinen luonto yllättää matkailijan – Luontoharrastaja Mikko Virta kokosi Viron luonnon parhaat matkatärpit

Pärnussa asuva suomalainen toimittaja ja luontoharrastaja Mikko Virta ihastui Viron luontoon jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Hän kehuu erityisesti kevään kukkaloistoa ja upeita kattohaikaroita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Upea luonto Virossa yllättää matkailijan!

Pärnussa asuva suomalainen toimittaja ja luontoharrastaja Mikko Virta ihastui Viron luontoon jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Hän kehuu erityisesti kevään kukkaloistoa ja upeita kattohaikaroita.
Teksti: Mikko Virta

”Viron luonnon taika piilee niissä pienissä eroissa, joita sillä on verrattuna suomalaiseen luontoon. Olenkin usein sanonut, että Viron luonto on sopivasti erilainen. Luontokohteet Virossa ovat tavallaan tuttuja, mutta kuitenkin kiehtovasti toisenlaisia.

Eron voi huomata jo Tallinnaan tullessa. Helsingin silokalliot vaihtuvat Suomenlahden etelärannalla hiekkarantoihin ja kalkkikivitörmiin. Tallinnan vanhankaupungin keskellä kohoava Toompean mäki on satoja miljoonia vuosia vanha kalkkikivikukkula.

Yli 15 vuotta Virossa asunut Mikko Virta kirjoitti kirjan maan luontokohteista. © Marie Soosaar

Yli 15 vuotta Virossa asunut Mikko Virta kirjoitti kirjan maan luontokohteista. © Marie Soosaar

Virossa reissatessa katse kiinnittyy maisemaan. Lehtipuumetsiä, suuria tammia ja vehmaita niittyjä on enemmän kuin Suomessa. Länsi-Virossa teiden varsilla näkee keväällä ja kesällä komeita kämmeköitä, arovuokkoja ja kevätesikoita. Rannikon rantaniityt ja katajakedot ovat kesällä kauneimmillaan.

Syy Viron kasvillisuuden erilaisuuteen on se, että maa kuuluu eteläisempään kasvillisuusvyöhykkeeseen. Monet kasvit ovat Virossa levinneisyys­alueensa pohjoisreunalla. Lisäksi kalkkipitoinen maaperä sopii ihanteellisesti monille harvinaisille kasveille, kuten kämmeköille.

Kukkaloistosta saa nauttia jo keväällä. En väsy ihailemaan valko- ja keltavuokkojen kukkameriä toukokuisessa tammilehdossa.”

Kuningas­kalastaja on jokien värikäs lintu­harvinaisuus. © Remo Savisaar

Kuningas­kalastaja on jokien värikäs lintu­harvinaisuus. © Remo Savisaar

Kattohaikara on tuttu näky Virossa

”Lintumaailmassa silmiinpistävin ero Suomen ja Viron välillä on kattohaikara. Komea oranssinokkainen lintu on tuttu näky Virossa matkustavalle. Ensimmäinen haikaran risupesä on heti Tallinnan rajalla Pärnun suuntaan ajettaessa. Virossa näitä porkkananokkia pesii noin viisi tuhatta paria. Suomessa kattohaikara on pesinyt vain kerran.

Viro on suomalaiselle helppo retkikohde. RMK eli Viron metsähallitus ylläpitää monipuolista retkeilyalueiden verkostoa, johon kuuluu luontopolkuja, nuotiopaikkoja ja telttailualueita. Niiden käyttäminen on maksutonta myös suomalaiselle matkailijalle.

Muutaman kilometrin luontopolut sopivat kaikenikäisille. Reitit ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa ja hyvin merkittyjä. Eksymisen vaaraa ei ole. Tarjolla on myös esteettömiä reittejä ja lintutorneja.

Suosittelen aloittamaan Virossa retkeilyn kansallispuistoista, joita on maassa kuusi. Niissä pääsee helposti tutustumaan niin saaristoluontoon kuin upeisiin suomaisemiinkin.

Oma suosikkini on Pärnun ja Haapsalun välissä sijaitseva Matsalu, joka tunnetaan Viron rajojen ulkopuolellakin upeana lintukohteena. Matsalu on parhaimmillaan lintujen muuttoaikoina eli huhti-toukokuussa ja syys-lokakuussa.”

Kesäisen Matsalun idylliä. © Mikko Virta

Kesäisen Matsalun idylliä. © Mikko Virta

Vaellusreitit odottavat patikoijaa – Vaella vaikka koko maan halki

”Patikojillekin on hyviä uutisia. Virossa kulkee Matkatee-vaellusreittejä, joita pitkin voi patikoida vaikka koko maan halki. Satojen kilometrien pituiset reitit vievät muun muassa pohjoisesta Lahemaan kansallispuistosta Latvian rajalle Iklaan ja Matsalusta Peipsijärvelle.

Koko taipaletta ei tarvitse samalla reissulla patikoida, vaan voi valita lyhyempiä etappeja. Merkittyjen reittien varrelle jää nuotiopaikkoja, telttailualueita ja luontokeskuksia.

Viron jokamiehenoikeudet ovat hyvin samankaltaiset kuin Suomessa. Yksi erityispiirre maassa kuitenkin on.

Virossa jokaisella on oikeus kulkea vesistön rantaa pitkin esteettä. Kaikille avoin rantavyöhyke on kymmenen metrin levyinen. Valitettavasti ihan joka puolella rannalla ei pääse kävelemään aitojen ja muiden esteiden takia.”

Virossa riittää pitkiä hiekkarantoja. Kuvassa ranta Kablin eteläpuolelta. © Mikko Virta

Virossa riittää pitkiä hiekkarantoja. Kuvassa ranta Kablin eteläpuolelta. © Mikko Virta

Rannikon vaellusreitti vie Tallinnasta Iklaan Latvian rajalle

”Upeita rantoja patikoimiseen ja lomailuun Virossa riittää Pärnun lisäksi muun muassa Hiidenmaalla, Narva-Jõesuussa ja Luoteis-Virossa. Harva ehkä tietää, että Viron pisin hiekkaranta on Peipsijärven pohjoisrannalla. Mittaa sillä on yli 30 kilometriä.

Kihnun saaren majakkaan voi kavuta ihailemaan upeita meri­maisemia. © Priidu Saart

Kihnun saaren majakkaan voi kavuta ihailemaan upeita meri­maisemia. © Priidu Saar

Oma suosikkini retkeilyreiteistä on Rannikon vaellusreitti, joka kulkee rannikkoa seuraillen Tallinnasta Latvian rajalle Iklaan. On upea kokemus patikoida vaikkapa Pärnun eteläpuolella Kablissa pitkin kaunista hiekkarantaa.

Pinnanmuodoltaan tasainen Viro on pyöräilijälle helppo retkikohde. Mäkisempää maastoa kaipaavan kannattaa suunnata eteläiseen Viroon Otepään ja Haanjan seuduille.”

Pinnan­muodoiltaan tasainen Viro sopii mainiosti pyöräilyyn. © Peeter Järvelaid

Pinnan­muodoiltaan tasainen Viro sopii mainiosti pyöräilyyn. © Peeter Järvelaid

Pikkukylissä voi kokea vieraanvaraisuutta ja virolaisten arkea

”Suosittelen vierailemaan virolaisissa pikkukylissä, joissa saa kokea paikallista elämänmenoa ja vieraanvaraisuutta. Usein myös majoitusta löytyy luontokohteiden läheltä.

Eväät retkelle kannattaa ostaa kyläkaupasta, kesätorilta tai paikallisesta leipomosta. Niitä Virossa vielä onneksi riittää. Samalla pääsee maistelemaan paikallisia herkkuja, kuten etelävirolaista sõiraa eli rahkajuustoa.

Kesätapahtumiin ja markkinoille kannattaa pistäytyä, jos sellaisia jää reitin varrelle. Tarjolla on taatusti tuoretta lähiruokaa hunajasta marjoihin ja sieniin.”

Hyviä melonta­jokia on erityisesti Etelä-Virossa. <span class="typography__copyright">© Katrin Laurson</span>

Hyviä melonta­jokia on erityisesti Etelä-Virossa. © Katrin Laurson

Hyviä melonta­jokia on erityisesti Etelä-Virossa. © Katrin LaursonMikko Virralta ilmestyi maaliskuussa kirja Luontoretkelle Viroon – 30 kiehtovaa kohdetta, joka esittelee luontokohteita Saarenmaalta Peipsijärvelle ja Tarttoon.

Lue myös: Ive ja Matti ostivat kakkoskodin Pärnusta: ”Emme ole mökki-ihmisiä, emmekä kaipaa korpeen – tämä on ollut meille hyvä ratkaisu”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 5/2022.

Lue myös: Säveltäjä Arvo Pärtin kulttuurikeskus ja kiinnostavat galleriat kutsuvat Viroon – Kokosimme Tallinnan kiinnostavimmat kulttuuritärpit!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X