Matkailijan Tallinna uudistui ja tarjonta on entistä monipuolisempi – Joko tunnet suositun Noblessnerin alueen parhaat kohteet?

Tallinna on uudistunut, kun kaupunkia on viime ajat remontoitu, restauroitu ja luotu uutta. Noblessnerin alue on yksi suosituimmista. Nappaa matkavinkit!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tallinnan kaupunkikuva muuttuu jatkuvasti, mutta ei niin hurjaan tahtiin kuin uuden itsenäisyyden alkuvuosina 1990-luvulla. Nyt ymmärretään paremmin myös entisöinnin ja restauroinnin arvo. © Visit Estonia 

Tallinna on uudistunut, kun kaupunkia on viime ajat remontoitu, restauroitu ja luotu uutta. Noblessnerin alue on yksi suosituimmista. Nappaa matkavinkit!
Teksti: Susanna Luikku

Näyssä on jotain symbolista: uudenkarheat leveät väylät halkovat tuttua maisemaa. Pirittaan vievän tien ja viitisen kilometriä pitkän hiekkarannan välinen alue oli pitkään lähinnä epämääräistä jättömaata, mutta pari vuotta sitten valmistunut promenadi on nyt saatu täyteen käyttöönsä.

Tuuli tuivertaa, suola ja hiekka tuoksuvat. Pyöräilijät, jalankulkijat, koiranulkoiluttajat, leijanlennättäjät, lapsiperheet vaunuineen ja sähköpotkulaudoilla huristelijat mahtuvat vaivatta samoille nurkille, kun tilaa on reilusti ja moottoriliikenne kulkee turvallisen matkan päässä.

Tallinnalaiset suhtautuivat hankkeeseen ensin epäillen, koska sen pelättiin sulkevan alueen kaupallisten toimijoiden käyttöön tai pilaavan rannikon luontoarvot. Suhtautuminen muuttui, kun selvisi, että tarkoitus on nimenomaan tehdä kaikille avoin ja päästöttömään liikkumiseen kannustava ratkaisu.

Viron uudelleen itsenäistymisen juhlavuonna mieleen muistuu hakematta sekin, että neuvostoaikaan tämäkin rantabulevardi oli sotilasvalvonnassa. Tilanne muuttui hieman ennen vuoden 1980 olympialaisia, koska kilpailijoiden, median ja yleisön oli päästävä purjehduksen suorituspaikoille Pirittaan.

Merimuseo on kokenut muodonmuutoksen remontin aikana. © Paul Kuimet

Merimuseo on kokenut muodonmuutoksen remontin aikana. © Paul Kuimet

Uusittu Merimuseo – esillä restauroitu 700 vuotta vanha hansalaivan hylky

Paksun Margareetan torni kuuluu perinteiseen Tallinna-kuvastoon, mutta Merimuseon kaksivuotisen ja 7,4 miljoonan euron remontin valmistuttua sinne pääsee ainoana tornina hissillä nauttimaan drinkeistä, hyvästä ruoasta tai vain näköalasta yli vanhan Tallinnan kattojen. Unescon maailmaperintöluetteloon kuuluva Suuri Rantaportti kunnostettiin tykkitornin tavoin remontissa perinpohjaisesti.

Tallinna on syntynyt merenkulun ja kaupankäynnin ympärille, ja ammatistaan ylpeät virolaiset kapteenit ja merimiehet toivat esineitä ja muistoja matkoiltaan. Viisikerroksisen kompleksin edeltäjä, ensimmäinen Merimuseo avattiin vuonna 1935 ja sijaitsi nykyisen D-terminaalin paikalla.

Nyt museon tähti on 700 vuotta vanha hansalaivan hylky, joka on ainoa laatuaan koko Euroopassa. Sen restauroinnissa on käytetty myös suomalaisvoimia. Museossa on nähtävillä 70 laivan pienoismallia ja 50 erilaista merenkäynnin historiaa esittelevää digitaalista ratkaisua, mutta informaation paljoutta ei kannata säikähtää. Moneen kohteeseen saa ja rohkaistaan koskemaan, interaktiivisuus päästää mukaan eri aikakausien matkoille ja väljät käytävät takaavat esteettömyyden sekä tungoksen välttämisen.

On kuitenkin yksi kohde, josta etenkin kauempaa tulevat matkailijat kysyvät ja josta ei löydy laivan pienoismallia sekä korutonta muistokirjoitusta enempää tietoa.

Kun katsoo ulos ikkunasta pienoismallin kohdalle pysähtyessään, sieltä näkyy puiston keskellä olevan Estonian turman muistomerkki. Tämä on katsottu parhaaksi tavaksi kunnioittaa 28. syyskuuta 1994 kaikkineen 852 ihmisen hengen vienyttä tragediaa.

Lue myös: Mitä Estonialla oikein tapahtui? Autolautan uppoamisen monet outoudet ruokkivat yhä salaliittoteorioita

Patarein vankilan historian on synkkä: neuvostoaikaan siellä oli tai sen kautta kulki 450 000 virolaista. Myös Natsi-Saksa käytti miehityksen aikana Patareita omiin tarkoituksiinsa. © Paul Kuimet

Patarein vankilan historian on synkkä: neuvostoaikaan siellä oli tai sen kautta kulki 450 000 virolaista. Myös Natsi-Saksa käytti miehityksen aikana Patareita omiin tarkoituksiinsa. © Paul Kuimet

Hyinen Patarein vankila herää hilpeyteen iltaisin

Hiljaiseksi vetää myös Patarein vankila, jota käyttivät 1900-luvulla toisinajattelijoiden ja ”vääränlaisina” pitä­miensä ihmisryhmien ja henkilöiden vainoamiseen, kiduttamiseen ja vaientamiseen sekä Saksan että Neuvostoliiton valloittajat. Vankilana Patarei toimi myös itsenäisessä Virossa vuosina 1991–2002.

Neuvostoaikana vangittiin poliittisista syistä arviolta 45 000 Viron kansalaista ja asukasta. Patarein lähes 1 200 neliömetrin näyttelyalue ”Kommunismi on vankila” säilyy autenttisessa asussaan, mutta heti sen vieressä näkyy Tallinnan jatkuva muutos.

Yhdellä entisen vankilan sisäpihoista nuoret lojuvat baarien säkkituoleissa juttelemassa, musiikki soi ja mainosviirit liehuvat. Iltaisin ja viikonloppuisin järjestetään juhlia, ja alueen kehittämissuunnitelmissa vilisee kulttuuri- ja liiketiloja ja jopa asuntoja.

 Igluparkin saunoista tarkenee pulahtaa mereen vielä syksylläkin. © Visit Estonia

Igluparkin saunoista tarkenee pulahtaa mereen vielä syksylläkin. © Visit Estonia

Noblessnerin suositulla alueella pääsee kulttuurin ja herkuttelun ohella myös saunaan

Riippumatta siitä millaisia tuntemuksia Patarein histo­riallisen miljöön uudet käyttötarkoitukset herättävät, alue on kiistatta osa Tallinnan tällä hetkellä nopeimmin kehittyvää Noblessnerin aluetta.

Pohjois-Tallinnassa Noblessnerin telakalla tehtiin vuosikymmeniä sukellusveneitä, kalastusaluksia ja satamien metallirakenteita. Viimeiset laivat valmistuivat vasta vuonna 2018, minkä vuoksi seutu oli käytännössä suljettu tavallisilta kansalaisilta. Sen jälkeen se jäi välitilaan eräänlaiseksi ei-kenenkään maaksi, ja monet tallinnalaiset pitivät rapistuvaa aluetta jopa vaarallisena.

Mutta kun alkoi tapahtua, tapahtui vauhdilla. Koronasta huolimatta Noblessner ja etenkin sen Merikortteli on jatkanut täyttymistään persoonallisilla liikkeillä, taidegallerioilla ja ravintoloilla. Jälkimmäisistä kannattaa mainita ainakin rento mutta tasokas Lore Bistro, ”Euroopan parhaaksi japanilaiseksi” kehuttu Kampai sekä fine diningia edustava 180°.

Taidekeskus Kain ympäristössä on useita tasokkaita ravintoloita, kuten japanilaiseen ruokaan erikoistunut Kampai. © Visit Estonia

Taidekeskus Kain ympäristössä on useita tasokkaita ravintoloita, kuten japanilaiseen ruokaan erikoistunut Kampai. © Visit Estonia

Keksintötehdas Proto, Pohjalan olutpanimo, Taidekeskus Kai ja sisustusliike Shishi ovat monien suomalaistenkin suosikkikohteita, mutta miltä kuulostaisi sauna- ja uintireissu keskellä kaupunkia?

Helsingillä on Löyly ja Allas, ja muutkin kaupungit ovat innostuneet kehittelemään vastaavia kohteita. Noblessnerissa sijaitseva Iglupark toimii kuitenkin hieman toisella konseptilla. Kymmenen majoitusmökin, viiden saunan ja neljän toimistotilan kokonaisuus on samalla Viljandissa Etelä-Virossa iglumökkejä rakentavan yhtiön käyntikortti, ja ihmiset ovat hankkineet iglusaunoja myös omille pihoilleen.

Vuokraukseen kannattaa ottaa hieman isompi porukka, sillä kolmen tunnin vuoron hinta on 300 euroa.

Satsaus kuitenkin kannattaa. Vuorolla ehtii pulahtaa useamman kerran meren aaltoihin, istua lepotuoleissa nauttimassa saunajuomia, katselemassa Tallinnan siluettia tai vaikka vain pimenevää syystaivasta.

Sukellusveneiden ja satamateollisuuden korttelit Noblessnerissa ovat nykyisin Tallinnan suosituimpia alueita. 

Sukellusveneiden ja satamateollisuuden korttelit Noblessnerissa ovat nykyisin Tallinnan suosituimpia alueita.

Lue myös: Itä-Viron matkakohteet! Koe uusia elämyksiä – Nämä kätketyt helmet tarjoavat matkailijalle kulttuuria ja historiaa

X