Oletko antanut Bangkokin kaoottisuuden tyrmätä? Näin otat megakaupungin haltuun

Kannattaa käyttää ilmajunaa ja jokilaivoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Bangkok ja Skytrain kuvattuna Victory Monumentin asemalta etelään päin.

Kannattaa käyttää ilmajunaa ja jokilaivoja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Vesa Mäkinen

Thaimaan pääkaupunki Bangkok on kuuden keskustan yhteen sulautunut metropoli, jossa asuu tiettävästi yli 12 miljoonaa ihmistä.

Sekava kaupunki kutistuu, kun opettelee käyttämään erinomaista julkista liikennettä. Bangkokiin on viime vuosituhannen lopulta lähtien rakennettu massiivista Skytrain-junarataa, jolla on tällä hetkellä 30 asemaa.

Skytrainin eli ilmajunan kaksi linjaa sitovat Bangkokin eri alueita yhteen. Kun opettelee lisäksi jokilaivojen käytön, on suuri osa metropolia hallussa. Lisäksi ilmajunan ja jokilaivojen avulla välttää kaupungin hurjat ruuhkat.

Bangkokiin voi tutustua hyvin yhden viikonlopun aikana. Aluksi menet asemalla lippuluukulle, ostat Skytrainin oman Rabbit-kortin ja pyydät lataamaan siihen 300 bahtia eli vajaat kymmenen euroa. Sillä matkustat Bangkokissa helposti pari päivää.

1. Viikonloppumarkkinat

Matkusta Skytrainilla Sukhumvitin linjan pohjoispäähän (katso kartta seuraavalla aukeamalla). Aseman länsipuolella on katettu markkina-alue, Chatuchak, jonka viikonloppumarkkinat ovat Kaakkois-Aasian suurin yhtenäinen torialue.

Kun menet paikalle viimeistään aamukymmeneltä, vältyt pahimmalta ruuhkalta.

Torilla on paljon rihkamaa, mutta myös kiinnostavia koriste- ja tarvetavaroita. Parasta antia ovat esimerkiksi kankaat, vaatteet, mausteet ja korut. Suurin nähtävyys on kuitenkin kuhiseva ja valtava tori itse.

2. Lounas muistomerkillä

Matkusta neljä pysäkkiä Mo Chitin asemalta etelään, ja löydät Bangkokin vastineen Pariisin Riemukaarelle. Victory Monument on kunnianosoitus Ranskan-sodan sankareille. Monumentin ympärillä on viisikaistainen liikenneympyrä.

Kun kävelet asemalta Skytrainin alla kulkevaa Skywalkia monumentille, käänny ympyrään tullessasi oikealle. Sen jälkeen käänny toisesta risteyksestä oikealle. Kun näet oikealla McDonald’sin kyltin, kävele sisään ostoskeskukseen. Etsi lähimmät liukuportaat ylöspäin. Niiden yläpäässä on maankuulu nuudeliravintola, jossa ei länsimaalaisia näy.

Kun selviät kielimuurista, tarjolla on hyvin maukas ja edullinen lounas.

Yksi lautasellinen maksaa noin 12 bahtia eli suunnilleen 30 senttiä. Neljä lautasellista on jo riittoisa ateria.

Bangkok tunnetaan katukojujen kaupunkina, mutta myös ostoskeskuksista voi löytää monia laadukkaita ja edullisia ravintoloita, joissa paikalliset herkuttelevat.

3. Kanavanranta

Hyppää Skytrainista Ratchathewin pysäkillä. Kävele hetki etelään ja kanavan ylitettyäsi lähde seuraamaan sen vartta oikealle eli länteen.

Graffiteilla väritetty, palmujen reunustama kanavanvarsi on näkemisen arvoinen. Kuten myös kiitäessään ristiaaltoja nostattavat jokiveneet, joiden kyytiin voi halutessaan hypätä. Se on Bangkokin klassisia perushuvituksia: kaupungin näkee kanavista eri tavoin.

4. Silkintekijän talo

Kanavanvarresta voit astua lähes suoraan vanhaan bangkokilaiseen elämään. Amerikkalaisen liikemiehen Jim Thompsonin talo kanavan vieressä on museoitu kertomaan viime vuosisataisesta thaimaalaisesta elämästä.

Thaimaalaista puurakentamista ihaillut Thompson kokosi asuntonsa eri puolilta maata. Sitä kutsutaan Silkintekijän taloksi, sillä hän elvytti thaimaalaista silkintekoperinnettä. Taloon tutustuessa selviää muun muassa se, miksi thaimaalaisten vanhojen talojen kynnykset olivat korkeat. Vastaus kertoo osuvasti Thaimaan-buddhalaisesta ajattelutavasta.

5. Shoppaile Siamissa

Siam on Thaimaan vanha nimi. Nyt se on yksi Bangkokin liikekeskusta, jossa on neljä suurta ostoskeskusta, niistä suurimpana maailman neljänneksi suurin shoppailukeskus Central World. Bangkok on ostelijan taivas ja Siam sen sydän.

Bangkokissa mieskin on helppo houkutella mukaan shoppailukierrokselle.

Muutaman vuoden ikäisessä Siam Paragon -ostoskeskuksessa on vaatteiden ja kassien lisäksi näytillä ja myynnissä monien eri merkkien luksusautoja. Esimerkiksi Rolls Roycen myyntipisteen viereen on paraikaa rakenteilla McLarenin osasto. Lamborghineja puolestaan myydään H&M:n vaatemyymälän vieressä.

6. Thonglor

Bangkok on myös maailman makujen kaupunki. Ensimmäisen päivän päätteeksi voit matkustaa Skytrainilla vaikka kaupungin itäpuolelle. Kun astut pois metrosta Thong Lon asemalla ja kävelet Thonglor 55 -katua pohjoiseen pari kilometriä, päädyt japanilaisalueelle, jossa piisaa sushia ja sakea. 55:n poikkikadulla Thonglor soi 13:lla on vaikkapa Nagiya-ravintola, jonka henkilökunnan äänekkäät huikkaukset piristävät ateriointia.

7. Jokilaivaan

Bangkokin Skytrain on suunniteltu siten, että missä juna loppuu, laivaväylä alkaa. Skytrainin Silomin-linjalla on joen varressa entisen pääministerin mukaan nimetty Saphan Thaksinin asema, jonka yhteydessä on myös jokilaivojen päälaituri.

Matkustaja voi mennä turistilippuja myyvälle kojulle tai valita elämyksellisemmän vaihtoehdon. Kokeile kävellä lipunmyyntikojun ohi suoraan paikallisten jonoon. Rahastaja perii joko jonossa tai laivassa reilut kymmenen bahtia eli kolmisenkymmentä senttiä. Laiva ei viivyttele satamassa: hidasteleva matkustaja saa pian henkilökunnalta kehotuksia pistää tossua toisen eteen.

8. Laivalla temppeleille

Katso etukäteen, mikä satama on lähellä kohdettasi ja seuraa matkaa kartalla tai vaikka kännykän navigaattorilla. Tha Tienin satama on lähinnä useimpien suosikkikohdetta, Bangkokin päätemppelialuetta Wat Phota. Joen toisella puolella on upea Wat Arunin mosaiikeilla koristeltu temppeli, joka kannattaa myös käydä tutkimassa. Kannattaa muistaa, ettei buddhalaiseen temppeliin mennä kuin hollitupaan: polvet ja olkapäät olisi hyvä olla peitossa, jollei halua päälleen kaapua vahtimestareilta.

9. Kiinalaiskorttelit

Jokea pitkin pääsee takaisinkin, mutta kiinnostavampaa on kävellä Chinatownin kautta. Bangkokin kiinalaiskorttelit ovat maailman vaikuttavimpien joukosssa. Kortteleissa on väriä, elämää, tavaraa ja syötävää. Poikkea kauppakujille ja -halleihin – jos et ostaaksesi, ainakin katsellaksesi. Alueen kadut myötäilevät joenvartta, ja suunnasta hairahtuu helposti. Pysy kartalla ja ota suunnaksi vaikka massiivinen Lebua Towerin hotellitorni.

10. Korkein kattoterassi

Vaikka Bangkokin pilvenpiirtäjät ovat maltillisen korkuisia, Lebua Tower -hotellijärkäleen katolla sijaitseva Sky Bar on yksi maailman korkeimmista ulkoilmaterasseista. Se avautuu auringon laskiessa, ja näkymä sieltä kattaa koko kaupungin, jokimaisemasta pilvenpiirtäjäkeskustoihin. Terassin pukukoodi on yksinkertainen, eikä siitä tingitä: miesten sääriä ja varpaita ei hyväksytä paljaina.

Hätätilanteessa läheisestä outlet-myymälästä voi käydä ostamassa pitkät housut. Varvastossuilla ei missään nimessä pääse sisään, ja urheilusandaalit on kielletty aivan erityisesti.

11. Ratchathewi

Jos temppeleiden ja kattoterassin jälkeen haluaa lähteä vielä katsomaan leppoisasti bangkokilaista illanviettoa, helppo vaihtoehto on matkustaa Sky-trainin Sukhumvitin-linjalla Ratchathewin asemalle.

Sen alapuolella on Coco-walk-kuja, jonka ravintoloissa bangkokilaisia istuu erityisesti viikonloppuisin syömässä ja olustelemassa. Jos satut saamaan pöydän Chilling House -ravintolasta, pääset seuraamaan bangkokilaisen ylemmän keskiluokan maltillista ilonpitoa.

Ravintolan bändit ovat useimmiten laadukkaita.

X