Paratiisirantoja ja suurkaupungin sykettä – Mitä muuta Thaimaa tarjoaa lomailijalle?

© eveliina lauhio
Loikoilua rannalla, vehreitä golfkenttiä ja kaupunkielämää – Thaimaa tarjoaa monenlaisia lomavaihtoehtoja. Kymmenen tunnin lentomatka kannattaa – etenkin, jos viipyy perillä pidempään kuin viikon.

Haluatko yhdistää rennon rantaloikoilun ja kaupunkilomailun? Thaimaassa se on helppoa, sillä välimatkat ovat melko lyhyitä ja maan sisäiset lennot edullisia. Jos viivyt reissussa kaksi viikkoa, vietä niistä ensimmäinen ostos- ja kulttuurimatkalla Bangkokissa ja lennä sen jälkeen vielä viikoksi johonkin Thaimaan rantakohteista.

Katuruokaa Thaimaassa.

Katuruoka on herkullista. Varsinkin kuumennettuja ruokia voi syödä huoletta. © EVELIINA LAUHIO

Erityisesti varttuneempien lomailijoiden keskuudessa suosittuja rantakohteita Thaimaassa ovat muun muassa Bangkokin eteläpuolella vierekkäin sijaitsevat Cha-Am ja Huan Hin. Molemmat sopivat sekä lyhyeen lomailuun että pidempään, vaikka koko talven mittaiseen oleskeluun.

Cha-Amissa kaikki tapahtuu meren äärellä. Rannalla sijaitsevat sekä hotellit että suurin osa ravintoloista. Yöelämä on vähäistä, mutta viinilasillisen nauttimiseen löytyy aina muutama avonainen paikka.

Huan Hinissä toimii Suomi-seura, josta löytää helposti juttuseuraa. Talvikaudella seura järjestää ohjelmaa aktiivisesti, kesäaikaan vähemmän. Golfin pelaamiseen on loistavat mahdollisuudet sekä Huan Hinissa että Cha-Amissa. Molemmista on helppo tehdä päiväretki Bangkokiin.

Thaimaa on erinomainen ostosmatkakohde. Kiertele basaareissa ja tuo kotiin esimerkiksi silkkikankaita. © ISTOCK

Bangkok on yli kahdeksan miljoonan asukkaan kaupunki

Koko tumma yötaivas näyttää olevan liekeissä! Ukkosmyrsky tarkasteltuna Bangkokin Okura Prestige -pilvenpiirtäjähotellista on näyttävä elämys. Sade piiskaa kaupunkia, ja jylinä on mahtava.

Hotellin parvekkeella tulee hiki, sillä yölläkin on yli 30 astetta lämmintä. Bangkok ei turhaan kanna maailman kuumimman pääkaupungin titteliä, sillä lämpötila ei koskaan laske alle 28 asteen.

Onneksi edullistenkin hotellien kattoterassilta löytyy usein uima-allas, jossa voi vilvoitella ja ihailla loputtomalta tuntuvia näkymiä yli kahdeksan miljoonan asukkaan kaupungin.

Oloaan voi viilentää myös kauppakeskuksissa, joissa on hyvä ilmastointi ja ostosmahdollisuudet. Etenkin Bangkokin kiinalaiskaupunginosa sokkeloisine kujineen on todellinen shoppailijan unelma.

Jos kävely helteessä tuntuu liian tukalalta, taksit ovat edullisia ja julkinen liikenne toimii ruuhkia lukuun ottamatta hyvin.

Kun suurkaupungin hälyssä kaipaa rentoutusta, kannattaa kokeilla perinteistä thaihierontaa tai vaikkapa kasvohoitoa. Erilaisissa hoidoissa riittää valinnanvaraa, ja hinnat ovat tuntuvasti huokeammat kuin Suomessa.

Bangkokin iltatoreilla käy kova kuhina.

Bangkok on kaupunki, joka ei nuku koskaan. Iltatoreilla käy kova kuhina. © COLOURBOX

Phuket tarjoaa rantaloman lisäksi paljon muutakin – osallistu vaikka kokkauskurssille

Pitkät, kullankeltaiset hiekkaiset rannat hohkaavat lämpöä ja turkoosi vesi kutsuu pulahtamaan. Phuket on rentoutujan lomakohde. Hotellin sijainti Thaimaan suosikkisaarella kannattaa kuitenkin valita huolella, sillä saaren eri osat ovat tunnelmaltaan varsin erilaisia.

Jos et halua ympärillesi aamuun asti jatkuvaa juhlahumua, jätä suosiolla väliin Phuketin vilkkain ranta, Patong Beach. Suosittuja mutta hieman rauhallisempia rantoja ovat Kata Beach ja Karon Beach. Hyvä valinta on myös Kamala Beach. Nimestään huolimatta Kamala on kaunis ja tunnelmaltaan leppoisa paikka.

Phuketissa on mahdollista tehdä paljon muutakin kuin nauttia rantaelämästä. Etenkin saaren suurimmissa turistipaikoissa on tarjolla kaikki matkailijalle tarvittavat palvelut ostosmahdollisuuksista kulttuuriin ja urheiluun. Jos kaipaat aktiviteetteja, vietä päivä pyörän selässä tai osallistu ruoanlaittokurssille ja palaa kotiin takataskussa thaimaalaisia reseptejä.

Tärkeä muistaa Thaimaassa

•  Thaimaalaiset tunnetaan hymystä. Korrektius ja hyvät tavat kuuluvat kulttuuriin, ja myös matkailijan on syytä käyttäytyä maassa maan tavalla.

•  Hintataso on edullinen niin tavarataloissa kuin toreilla ja markkinoillakin. Tinkiminen kuuluu kaupankäyntiin – ja sekin tehdään aina hymy huulilla.

•  Thaimaa on periaatteessa turvallinen matkakohde, mutta lompakosta kannattaa pitää kiinni ja noudattaa yleistä varovaisuutta.

•  Auringon polttavuus voi tulla yllätyksenä kokemattomalle Kaakkois-Aasian kävijälle. Suojaa iho huolellisesti auringolta erityisesti matkan alussa.

•  Tarkista ennen matkaa tuorein rokotus- ja malariatilanne lääkäriltä. Yleensä Thaimaan matkalle riittää perusrokotusten lisäksi A-hepatiittirokotus. Suosituimmilla turistialueille malarialääkitys ei ole tarpeen.

Kata Beach on yksi Phuketin lomasaaren suosituimmista uimarannoista.

Kata Beach on yksi Phuketin lomasaaren suosituimmista uimarannoista. © ISTOCK

Milloin matkalle?

•  Thaimaahan voi matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa, kunhan valitsee lomakohteen sijainnin oikein. Monsuunisateet haittaavat lomailijoita eri aikoihin vuodesta eri puolilla maata noin kaksi kuukautta kerrallaan.

•  Sadekausi ei välttämättä kuitenkaan ole huono matkustusajankohta, sillä sateet ovat yleisimpiä iltapäivisin ja öisin. Hinnat ovat sadekuukaudella alhaisimmillaan. Voit nauttia pienestä luksuksesta edullisesti.

•  Marraskuun ja helmikuun välinen aika on monen mielestä paras kausi matkustaa. Silloin ei ole tukahduttavan kuumaa, vaan lämpötilat pysyttelevät keskimäärin 25-32 asteen välillä.

Phi Phillä riittää hienoja rantoja.

Saarihyppely on monen turistin suosikkielämys. Phi Phillä riittää hienoja rantoja. © ISTOCK

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivassa 12/2017.