Praha houkuttaa edullisilla hinnoillaan – Tsekin pääkaupungissa historialliset nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan

Lyhyt lentomatka ja edullinen hintataso houkuttelevat minilomalle Tsekin pääkaupunkiin Prahaan. Lisäksi kaupungin parhaat nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Raatihuoneen seinässä oleva yli 600 vuotta vanha Prahan astronominen kello näyttää muun muassa kuun ja auringon asennot taivaalla sekä kalenterin ja kuluvan päivän tiedot.

Lyhyt lentomatka ja edullinen hintataso houkuttelevat minilomalle Tsekin pääkaupunkiin Prahaan. Lisäksi kaupungin parhaat nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Anneli Juutilainen

Praha on helposti saavutettava matkakohde. Joko se on ohi? Kahden tunnin ja kymmenenminuutin lentomatka Helsinki-Vantaalta Prahan kansainväliselle lentokentälle hujahtaa nopeammin kuin etukäteen kuvittelisi. Kupponen kahvia ja lasi viiniä – ja perillä ollaan Keski-Euroopan ytimessä: Praha, Tsekkien pääkapunki odottaa vierailijaa.

Matka lentokentältä keskustaan kestää taksilla puolisen tuntia ja maksaa kyyditsijästä riippuen 20–30 euroa – ruuhka-aikoina molemmat saattavat tosin tuplaantua.

Hinta kannattaakin sopia tiukasti etukäteen ja mahdollisuuksien mukaan jopa ­maksaa ennen matkaa, jos ­tilaa ­kuljetuksen hotellin tai kuljetusyrityksen kautta. ­Prahassa taksikuskeilla on nimittäin ikävä tapa ­pyöristellä loppu­lukemaa reilusti ylöspäin, vaikka mittari raksuttaisikin.

Lentokentältä ei ole ­suoraa junayhteyttä keskustaan, ­mutta lentokenttäbussilla ­pääsee Prahan päärautatie­asemalle.

Praha – Kuumaa viiniä vanhankaupungin aukiolla

Praha ei omaa suuren suurta keskustaa, vaan se on helposti hahmo­tettava ja hallittavissa. Maja­paikka kannattaa ­lyhyellä reissulla valita mahdollisimman keskeiseltä paikalta, ­jotta ­nähtävyyksille on ­helppo ­kävellä. Monessa kadun­kulmassa viitat osoittavat ­reitit suosituimmille paikoille.

Vanha kaupunki eli Staré Město mukulakivineen on ­erityisesti turistien ­suosiossa. Se on säilynyt ­1300-luvulta ­keisari Kaarle IV:n hallintokaudelta ja on myös yksi ­Unescon maailmanperintökohteita. Sen pienet ja mutkittelevat kujat, idylliset ravintolat ja pienet putiikit houkuttelevat viettämään vaikka kokonaisen päivän alueella ilman sen kummoisempaa määränpäätä.

Vanhasta kaupungista löytyvät myös kaupungin tunne­tuimmat nähtävyydet: ­Vanhan kaupungin raatihuone­ ja sen seinään kiinnitetty Prahan astronominen kello sekä Vanhankaupungin aukio Staroměstské náměstí. Aina tasatunnein Prahan astronimisen kellon ympärillä käy s­utina, kun ihmiset kerään­ty­vät seuraamaan kellotornista marssivia 12 apostolipatsasta.

Ympäristössä on lukuisia viihtyisiä ravintoloita ja lämpölampuin varusteltuja terasseja, joihin on mukava ­pysähtyä juomaan kupponen ­kuumaa viiniä, joka on valmistettu lämmitetystä punaviinistä, sitrushedelmistä ja mausteista. Samalla voit seurailla suosittua nähtävyyttä hieman etäämpää ja välttää pahimman ryysiksen.

Praha ja vanhankaupunki

Prahan vanhankaupungin mukulakivikatujen varrella on ihastuttavia putiikkeja, kahviloita ja matkamuisto­myymälöitä, joissa kannattaa tinkiä hieman hinnasta. © Anneli Juutilainen

Praha ja pääkaupungin sadat tornit

Vltavajoen ylittävä, 1300-luvulla rakennettu Kaarlensilta on Prahan ehkä klassisin ja tunnetuin nähtävyys. Usein päiväsaikaan se on tupaten täynnä selfieitä ottavia turisteja, korukauppiaita, maalareita ja musisoivia pelimanneja. Varhain aamulla väkeä on kaikkein vähiten, mutta illan tullen auringonlaskun aikaan tunnelma on kaunein.

Jopa 516 metriä pitkän Kaarlensillan yli pääsee helposti kaupungin barokkityyliselle puolelle eli Malá Stranaan. Siellä sijaitseva, jo 800-luvulta peräisin oleva Prahan ­linna toimii tänä päivänä ­Tsekin presidentin virka-asuntona. Vireiseen Vituksen katedraaliin ja sen upeita lasimaalauk­sia ihastelemaan kannattaa ­varautua jonottamaan tovi, ­sillä ihmismassat mutkittelevat usein sen ulkopuolella.

Kaarlensilta yhdistää Prahan vanhankaupungin eli Staré Meston ja ”pienen puolen” eli Malá Stranan. Sen alla virtaa Vltava-joki. <span class="typography__copyright">© Anneli Juutilainen</span>

Kaarlensilta yhdistää Prahan vanhankaupungin eli Staré Meston ja ”pienen puolen” eli Malá Stranan. Sen alla virtaa Vltava-joki. © Anneli Juutilainen

Prahaa ei turhaan titulee­rata sadan tornin ­kaupungiksi. Keskiaikaisia kirkkoja on valtavasti ja miltei jokaisen korttelin takaa kohoaa kirkon ­keskiaikainen torni. Vanha ja ­nykyinen kulkevat kuitenkin onnistuneesti lomittain.

Jos keskiaikaiset nähtävyydet alkavat turruttaa, ­tarjolla on myös uudempaa nähtävää. David Černýn suunnittelema, 11 metrinen kääntyvä Franz Kafkan pää on valmistettu ­pyörivistä paneeleista.

David Cernýn tekemä veistos, kirjailija Franz Kafkaa kuvaava kääntyvä pää, sijaitsee Quadrion kauppakeskuksen vieressä Nové Meston kaupunginosassa. <span class="typography__copyright">© Anneli Juutilainen</span>

David Cernýn tekemä veistos, kirjailija Franz Kafkaa kuvaava kääntyvä pää, sijaitsee Quadrion kauppakeskuksen vieressä Nové Meston kaupunginosassa. © Anneli Juutilainen

Malá Stranassa sijaitseva graffitein ja piirroksin taiteiltu John Lennon -seinä on muistomerkki murhatulle Bealtles-tähdelle. Aluksi seinää yriettiin pitää puhtaana, ­mutta ­nuoret maalasivat sen aina ­uudelleen. Lopulta maalausten ­annettiin jäädä.

Uuden kaupungin, Prahan liike-elämän keskuksen eli Nové Měston alueella tunnettu nähtäyys on 90-luvulla rakennettu, B-kirjainta ­muistuttava Tanssiva talo. Tsekkiläisen Vlado Milunicin ja kanadalaisen Frank Gehryn suunnittelema 1996 valmistunut rakennus herätti aluksi rajua kritiikkiä, koska se poikkesi niin radikaalisti Prahan keskiaikaisesta ympäristöstään.

Vuonna 1996 valmistunut ”Tanssiva talo” on modernia arkkitehtuuria edustava nähtävyys Prahassa. Sen sisällä on baari ja ravintola. © Anneli Juutilainen

Vuonna 1996 valmistunut ”Tanssiva talo” on modernia arkkitehtuuria edustava nähtävyys Prahassa. Sen sisällä on baari ja ravintola. © Anneli Juutilainen

Tsekin pääkaupunki, Praha on sokerihiiren paratiisi

Tsekkiläiset rakastavat herkkuja: makeita leivonnaisia ja karamelleja. Prahassa tuntuu olevan loputtomasti kahviloita, makeiskauppoja ja leipomoita. Paikallinen sokeripommi on trdloksi tai trdelníkiksi kutsuttu makea leivonnainen, joita myydään lähes joka korttelissa.

Se on pulla- ja voitaikinaa muistuttava, hiiligrillillä kepin ympärillä paistettu ­ontto sokeripäällysteinen tötterö, johon saa valita haluamansa täytteet: kermaa, jäätelöä, marjoja, suklaata, vaniljatahnaa.

Tsekkiläinen ruoka on ­hyvin lihapitoista ja saa usein kylkeensä perunaa sekä ison tuopin paikallista olutta. ­Prahasta löytyy paikallisten ravin­toloiden lisäksi paljon kansainvälistä tarjontaa, erityisesti erinomaisia italialaisia ja aasialaisia ravintoloita.

Suklaata ja kermavaahtoa? Vai sittenkin vaniljakreemiä ja mansikoita? Makean grillillä paistetun trdlo-tötterön saa tilata haluamillaan täytteillä. © Anneli Juutilainen

Suklaata ja kermavaahtoa? Vai sittenkin vaniljakreemiä ja mansikoita? Makean grillillä paistetun trdlo-tötterön saa tilata haluamillaan täytteillä. © Anneli Juutilainen

Lue myös: Sydän jäi Prahaan – 1400-luvulla rakennettu astronominen kello vanhan kaupungintalon tornissa on Prahan ykkösnähtävyys

X