Sydän jäi Prahaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kaarlensillan kovimman kuhinan vältät suuntaamalla sinne joko aamuvarhaisella tai iltahämärissä. Pahimpana turisti sesonkina silta muuttuu turistien ja rihkama kauppiaiden ihmispuuroksi. © Bulls press
Tšekin pääkaupunki tunnetaan astronomisesta kellostaan ja Kaarlensillan kupeessa sijaitsevien kuppiloiden ylihintaisesta oluesta. Paikalliset kuitenkin rakastavat sen piilotettuja puutarhoja ja parin euron hintaisia ankka-annoksia.

Ihailen mykistyneenä Kaarlensillan ylväyttä, mutta oppaani on liian tottunut siihen häkeltyäkseen sen kauneudesta.

”Viisi euroa oluesta, voitko kuvitella? Käsittämätöntä kiskontaa, ja turistit vielä suostuvat pulittamaan sen”, puhkuu prahalainen ystävättäreni Etela närkästyneenä. ”Korkeintaan kaksi euroa on käypä hinta, sanon minä”, hän toteaa ennen kuin vie minut kierrokselle paikallisten rakastamaan Prahaan.

Tasatunnein astronominen kello marssittaa apostolit ja muut veistoshahmot, kuten kuolemaa symboloivan luurangon kansan nähtäväksi. Ihme kannattaa kokea ainakin kerran. © Colourbox

Kävelyretkemme alkaa Prahan linnan takaa presidentin virka-asunnon lähettyviltä. Täällä asutus on vanhaa ja edelleen elävää. Kiltatalot ovat muuttuneet vuosisatojen vieriessä taiteilijaresidensseiksi, mutta mutkittelevien mukulakivikujien tunnelma on yhä aito.

Strahovin luostari maineikkaine kirjastoineen imee jo turistimassoja puoleensa. Siellä on nähtävillä yksi Euroopan merkittävimpiä kuriositeettikamareita eli outoja luonnonilmiöitä yhteen kerääviä kokoelmia. Luostarin edessä aukeavissa hedelmä tarhoissa ei kuitenkaan vieraita kieliä kuule. Paikalliset ovat omineet luos tarin valtaisan puutarhan piknikpaikakseen. Näkymä kaupunkiin on huikea ja oikeana vuodenaikana eväsretkeläiset nauttivat vailla tunnontuskia puissa kypsyvistä kirsikoista ja luumuista.

Vltava-joen Prahan linnan puoleista kaupunginosaa kutsutaan Malá Stranaksi eli pieneksi puoleksi. Turistimassat eivät ole yhtä sakeita kuin Kaarlensillan toisella puolella, joten tunnelma on rennompi.

Strahovin luostarin korvaamattomien harvinaisuuksien kirjastoon pääsee vain oppaan kanssa. Vanhoja kummajaisia kuivatuista eläimistä fossiileihin pääsee kuitenkin ihmettelemään omin päin lasioven läpi. ©Colourbox

Toisaalta alue vetoaa hemmoteltuihin luksusmatkailijoihin. Malá Stranassa sijaitsevat halpojen hostellien kanssa sulassa sovussa viiden tähden luksushotellit. Niistä ylellisin lienee Mandarin Oriental (459, Nebovidská 1). Sitä vinosti vastapäätä sijaitsee ankkaravintola U Modré kachničky (Michalská 16) eli Siniset ankanpojat, jonka hinnat saavat prahalaiset päivittelemään. Helsingin hinnoissa sinnittelevä ravintola tunnetaan erinomaisesta keittiöstään, joka kuulemma on onnistunut lumoamaan filmitähti Nicole Kidmanin. Malá Stranassa sijaitsee lukuisia laadukkaita pikkuhotelleja, jotka voivat elvistellä loistavalla palvelulla ja hyvällä sijainnilla. Yövyn Best Western Premier Royal Palace -hotellissa (Letenská 594/11), josta on kävelymatkaa vain viisi minuuttia Kaarlensillalle. Silti katu on hiljainen eikä vellovia ihmismassoja näy.

Ravintolassa voi maistella moderneja tulkintoja paikallisen keittiön tuhdeista perinneherkuista. ©Mirva Saukkola

Tšekki on yhä edullinen maa. Kun prahalainen haluaa vatsan sopuhinnalla täyteen, hän välttelee keskustaa. Lähiöravintoloiden menut eivät ehkä ole tunnettuja hienostuneisuudestaan, mutta tšekkikeittiön herkkuja ankankoivista ruokaisiin makkaroihin saa muutamalla eurolla.

Ruokakulttuuri on kansainvälistynyt viime aikoina, joten Prahassa voi herkutella myös sushilla tai vietnamilaisilla kevätkääryleillä.  Edustuslounaan tai -päivällisen pitopaikat sijoittuvat yleensä kauaksi turistien kansoittamalta raatihuoneen torilta.  Kuluneen vuoden hittipaikkoja ovat olleet kansallismuseon kulmilla kököttävä Čestr (Legerova 75/57) ja vanhan kaupungin laitamilla sijaitseva Field (U Milosrdných 12). Molempien ydinideana on lähiruoka. Čestriä pyörittää paikallinen pienteurastamo, joten menu keskittyy pihveihin. Fieldissä kaikki on luomua vihanneksia myöten. Molemmat ravintolat on sisustettu pelkistetyn tyylikkäästi, joten paikalliset kuvailevat niitä skandinaavisiksi. Hinnat ovat kohdallaan. Esimerkiksi kolmen ruokalajin luksuslounas Fieldissä maksaa viitisentoista euroa.

Kaupungin tyylikkäimpiin ravintoloihin kuuluu aito art nouveau -kokonaisuus Café Imperial (Na Poříčí 15), joka on onnistunut lunastamaan paikkansa paikallisten sydämissä. Samassa ovat epäonnistuneet uuden kaupungintalon (nám. Republiky 1090/5) tyylikkäät ravintolat. Ne voivat kerskailla saaneensa asiakkaikseen niin Dalai Laman kuin Barack Obaman, mutta paljasjalkainen prahalainen ei ole nöyrtynyt niiden hinnoittelun edessä.

Prahan uusi kaupungintalo tarjoaa viehättävät puitteet klassisen musiikin konsertista nauttimiseen sen komeassa Smetana-salissa. ©Colourbox

Kulttuuria janoavalle Praha on loistokaupunki. Taidemuseoista mieleenpainuvin on keskiaikaista taidetta esittelevä mystinen Pyhän Agneksen luostari (U Milosrdných 17). Siitä vain kivenheiton päässä sijaitsee Tekniikan museo (Kostelní 1320/42), jossa kunkin vimpaimen alkuperä ja käyttötarkoitus avautuu tavallista tarkemmin.

Museoiden lisäksi Praha tunnetaan musiikin mekkana. Konsertteja riittää liki joka kirkossa päivittäin, mutta korunat kannattaa säästää uuden kaupungintalon (nám. Republiky 1090/5) Smetana-salissa pidettyihin konsertteihin.

Jo 1300-luvulla alkunsa saaneen Pyhän Vituksen katedraali sai koristeekseen maan kuuluisimman taiteilijan Alfons Muchan lasimaalaukset 1920-luvun lopulla. ©Colourbox

Tšekkitaiteen legendan, art nouveau -mestari Alfons Muchan luonnosteleman sisustuksen keskellä kelpaa nauttia Bedřich Smetanan tai Antonín Dvořákin sävelistä. Rakennuksessa järjestetään myös kiehtovia näyttelyitä, jotka usein liittyvät rakennuksen tyylisuunnan mukaisesti vuosisadan vaihteeseen ja art nouveau’hon. Muchan taiteesta onkin sukeutunut symboli sykkivälle Prahalle. Sitä pääsee näkemään myös asialle erityisesti omistetussa museossa (Kaunický Palác, Panská 7) sekä lukuisissa matkamuistokojuissa monistettuna julisteisiin, keittiöpyyhkeisiin ja seinäkalentereihin. Muchaa ryöstöviljellään täällä yhtä mutkattomasti kuin Gustav Klimtiä Wienissä. Muita matkamuistoliikkeiden menestysartikkeleita ovat lasiesineet ja granaattikorut. Joskus kaksi hittituotetta on yhdistetty valmistamalla paperipaino, jonka sisään on upotettu verenpunaisina kimmeltäviä granaattihiukkasia. Polkuhintojen aika on nykyään ohi. Kauniista käsityöstä saa maksaa sen ansaitseman hinnan. Jouluhullulle Praha on unelmien kohde − jopa kesällä. Taiten maalattuja lasipalloja voi shoppailla pitkin vuotta. Ilmojen viiletessä talven tullessa Praha muuttuu satukaupungiksi. Joulukauppiaat valtaavat sen aukiot ja mausteiden kera kuumennetun punaviinin tuoksu hehkuu huurteisessa ilmassa. V

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X