Kaipaatko lomaltasi hyvää ruokaa, laatuviinejä ja aurinkoa? Suuntaa matkasi Etelä-Ranskan viinireiteille

Etelä-Ranskan viinireitit ja historialliset kylät tarjoavat laadukkaita ruoka- ja juomaelämyksiä kohtuuhinnoin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mieli rauhoittuu keväisen Rhône-joen laakson kiireettömissä viinimaisemissa.

Etelä-Ranskan viinireitit ja historialliset kylät tarjoavat laadukkaita ruoka- ja juomaelämyksiä kohtuuhinnoin.
(Päivitetty: )
Teksti: Anneli Lenkkeri

Jos haluat haluat hemmotella itseäsi laatuviineillä ja hyvällä ruoalla, lähde Etelä-Ranskaan.

Rhônen laaksossa elää laadukkaiden viinien perinne. Sen eteläinen osa on nykyään Ranskan tuottavimpia viinialueita. Eteläisimmät viinitilat sijaitsevat lähellä paavillisesta historiastaan kuulua Avignonin kaupunkia.

Paavien aika Avignonissa vaikutti alueen viinituotannon kehittymiseen. Ylitämme Rhône-joen Avignonin kohdalla ja pian molemmin puolin ajotietä alkaa levittäytyä viiniviljelmiä. Kasvukausi on aluillaan, vain vaaleanvihreät lehtiversot värittävät peltomaisemaa.

Céline Demoulin maistattaa vierailijoille laadukasta Tavel-rosétaan Château Trinquevedelin tilan viinikellarissa. © Ilpo Musto

Olemme rosé-viinin tuotantoon omistautuneella Tavelin viinialueella. Yksi tunnetuimmista viinitiloista täällä on Château Trinquevedel, jota isännöivät Guillaume ja Céline Demoulin.

Céline Demoulin kävelee meitä vastaan kun ajamme tilan kartanomaisen asuinrakennuksen eteen. Perheen lapset leikkivät pihassa ja talon muhkea kissakin silmäilee vierailijoita uteliaana loikoillessaan kevätauringon lämmössä.

Suomalainen Mari de Pins kasvattaa ja valmistaa viiniä yhdessä miehensä Rodolphen kanssa Château de Montfauconin tilalla, jonka viinikellarissa voi käydä maistelemassa ja ostamassa tilan viinejä. © Ilpo Musto

Raikkaita roséita viinikellareissa

Viinikellarissa roséta maistellessamme Demoulin kertoo edustavansa tilan neljättä viinitekijäsukupolvea. Yhteensä 30 hehtaarin peltoalueilla kasvavista rypäleistä valmistetaan pääasiassa Tavel-roséta, vähän myös viereisen Lirac-alueen punaviinejä sekä yhtä makeaa valkoviiniä.

Ostamme mukaamme muutaman pullon raikasta roséta, yhdeksän euroa pullo. Seudun muidenkin tuottajien viinejä löytyy kylän Caveau Saint Vincentin viinikaupasta, missä saa lisää tietoa alueen viineistä ja viinireitin varren monista ravintoloista ja hotelleista.

Tavelista vain puolen tunnin ajomatkan päässä melkein Rhônen rannalla sijaitsee pieni Montfauconin kylä. Toisella puolella jokea kasvavat Châteauneuf-du-Papin viinit, täällä Montfauconin kylässä maisemaa hallitsee majesteettinen Château de Montfauconin linna.

Linnan viinikellari on erinomaisen viinin lisäksi vierailun arvoinen siitäkin syystä, että linnan emäntä ja tilan viinien maistattaja on suomalainen Mari de Pins. Mari ja hänen miehensä Rodolphe asuvat kahden lapsensa kanssa Château de Montfauconin tuhatvuotista sukulinnaa, joka on kuulunut de Pinsin suvulle vuodesta 1756.

Tilan viinintekemisessä ehti olla 60 vuoden tauko, kunnes Rodolphe de Pins aloitti sen uudelleen vuonna 1995. Mari on ollut mukana perheen viinibisneksessä vuodesta 2006.

”Täällä Etelä-Rhônen laaksossa dominoivat punaviinit, joita myös meidän tilallamme valmistuu 85 prosenttia tuotannosta. Punaviinien lisäksi tilan viinituotannosta on kymmenen prosenttia rosé-viiniä ja loput viisi prosenttia valkoviiniä”, de Pins kertoo.

Tilan elegantteja punaviinejä voi maistelun yhteydessä ostaa reilulla kymmenellä eurolla pullo. Viinikellari on tyypilliseen tapaan avoinna maanantaista perjantaihin, aamulla kello 9–12 ja lounastauon jälkeen kahdesta iltakuuteen.

Reilu kymmenen euroa ateriasta alku- ja jälkiruokineen

Kiireetöntä lounasta pidetään täällä yhä ihailtavan pyhänä. Viinireittien vaatimattomissakin ruokapaikoissa voi nauttia tuoreista raaka-aineista tehdyn aterian alku- ja jälkiruokineen reilulla kymmenellä eurolla. Suosikkiruokia ovat ankka ja merenantimet.

Uzèsin vanhankaupungin aukion Place aux Herbesin tunnelma on iltavalaistuksessa taianomainen. © Ilpo Musto

Avignonin ja Nîmesin kaupunkien välissä sijaitseva viehättävä Uzès on mainio tukikohta matkailijalle. Se on palveluiltaan tasokas pikkukaupunki ja tunnelmaltaan intiimin kylämäinen.

Kehätien ympäröimä Uzèsin vanhakaupunki on rauhoitettu autoliikenteeltä. Sen helppokulkuisia katuja ja kujia reunustavat vanhat kivitalot kätkevät sisälleen ravintoloita, kahviloita, majapaikkoja, kauppoja ja putiikeita. Lähimmälle viinitilallekin on kävelymatkaa vain muutama sata metriä.

Paikallisten arkea ja Michelin-tähtiä

Uzèsissa kakkoskotiaan pitävät Fjalar Sundvik ja Matti Korhonen vuokraavat kaupungissa 1600-luvulla rakennettujen talojensa huoneistoja. He suosittelevat erityisesti Place aux Herbes -aukion lauantaimarkkinoita, joilla paikalliset tuottajat myyvät herkkujaan kuten viinejä, juustoja, oliiviöljyä ja mustaa tryffeliä.

Aukion takaa nouseva katu mutkittelee Uzèsin herttuoiden kotilinnalle, jonka edustushuoneisiin, torniin ja viinikellariin pääsee kierrokselle. Yhdessä linnan lähellä sijaitsevista 1600-luvun yksityispalatseista toimii nyt ylellinen hotelli La Maison d’Uzès.

Lähtöpäivänä syömme hotellin Michelin-tähdellä palkitussa ravintolassa herkullisen kolmen ruokalajin lounaan, joka luonnollisesti sisältää lasillisen viiniä. Koko komeus maksaa vain 29 euroa hengeltä.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivassa 1/2018.

Rhonen laaksossa 13 viinireittiä

Rhonen laakson viinireittejä on 13. Reitti numero 9 kulkee Montfauconin sekä Liracin ja Tavelin alueen viinitilojen kautta.

Fjalar Sundvik ja Matti Korhonen vuokraavat 1600-luvun kaupunkitalojensa huoneistoja Uzésin kaupungissa. Email: patruuna@welho.com

Uzèsin St Théodorit-katedraalin viereiseltä terassilta aukevat vehreät kevätmaisemat alas laaksoon. © Ilpo Musto

Näin matkustat Avignoniin

Helsingistä suora lento Pariisiin tai yhdellä välilaskulla esimerkiksi Marseilleen. Molemmista pääsee luotijunalla Avignoniin. Viinireitteihin tutustuminen käy vaivattomimmin vuokra-autolla.

X