Lomaile ihanalla Rodoksella – Yhdistä auringonpalvonta ja kaupunkiloma Kreikassa

Rodoksen Kirkkaat rantavedet
Kirkkaat rantavedet houkuttelevat auringonpalvojia Rodokselle vuodesta toiseen. © istockphoto
Kultahiekkaisia rantoja, vilkasta kaupunkielämää ja aurinkoisia päiviä. Rodoksella on helppo yhdistää rantalomailu ja kaupungista nauttiminen.

Kaipaatpa rentouttavaa rantaelämää, virkistäviä liikuntamaisemia, herkullista ruokaa, shoppailupäiviä tai vilkasta yöelämää, löydät Rodokselta haluamasi. Kreikan neljänneksi suurin saari ei suotta kuulu maan suosituimpiin lomakohteisiin.

Rodoksen saari sijaitsee Egeanmeren kaakkoisosassa lähellä Turkin rannikkoa. Rodoksella on noin 120 000 asukasta, joista puolet asuu saaren pääkaupungissa. Turismi on saaren tärkein elinkeino.

Rodokselle voi matkustaa omatoimisesti tai varata lennot ja hotellin sisältävän pakettimatkan, joka on suosittu vaihtoehto saarelle suuntaavien lomailijoiden keskuudessa.

Rodoksella lomailu on vaivatonta myös saarella asuvan kohtalaisen suuren suomalaisyhteisön ansiosta. Ei ole ollenkaan tavatonta, että ravintolasta löytyy ruokalista suomen kielellä. Myös lääkäripalveluita on saarella tarjolla suomeksi.

Aamupala Rodoksella

Aamupalalla voi hemmotella itseään. Eveliina Lauhio

Monipuolista lomailua Kreikassa

Saaren pääkaupunki Rodos, on erinomainen valinta lomailijalle, joka haluaa yhdistää auringonpalvonnan ja kaupunkiloman. Vietä aamupäivä rannalla, lounasta tavernassa ja istahda iltapäiväkahville seuraamaan Mandrakin sataman vilinää.

Rodoksen kaupunki tunnetaan erityisesti sen keskiaikaisesta vanhasta kaupungistaan. Viehättävä vanha kaupunki on listattu Unescon maailmanperintökohteeksi. Saarella sijaitsee myös upea antiikinaikainen akropolis.

Rodoksen viehättävä vanhakaupunki

Rodoksen viehättävä vanhakaupunki on listattu Unescon maailmanperintökohteeksi. Eveliina Lauhio

Rodoksen kukkia

istockphoto

Muurilla ympäröidyn vanhan kaupungin sokkeloisilta kujilta löytyy monia viihtyisiä ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja basaareita. Vanha kaupunki on Rodoksen sykkivä sydän, jossa riittää ihmisvilinää aamuvarhaisesta pikkutunneille. Auringon laskettua väki kokoontuu baareihin ja terasseille.

Yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä on Suurmestarin palatsi eli goottilaistyyliin rakennettu linna vanhan kaupungin pohjoisosassa. Etenkin pimeällä valaistu linna on näyttävä kohde iltakävelylle.

Rodoksen kissa

Rodoksella on rento elämänmeno – myös kissoilla. Eveliina Lauhio

Kultahiekkaisia rantoja – yli 40

Rodoksen saarella on yli 40 rantaa, joiden joukossa on tyhjiä luonnonrantoja, suojaisia poukamia ja suosittuja turistikeitaita. Rodoksen parhaat kultahiekkaiset rannat sijaitsevat saaren itärannikolla.

Rodoksen kaupungissa on kaksi vilkasta rantaa, joita suomalaiset kutsuvat Ellin rannaksi ja Tuuliseksi rannaksi. Auringonpalvojan kannattaa tehdä päiväretki myös ainakin yhdelle saaren muista rannoista.

Rodoksen vanhankaupungin muuri

Rodoksen vanhakaupunki on ympäröity keskiaikaisilla muureilla. istockphoto

Rodoksen eteläkärjessä sijaitsevalle Prasonisin rannalle on pääkaupungista matkaa noin 90 kilometriä. Se sopii pysähdyspaikaksi hyvin esimerkiksi autoillen saarikierrosta tekevälle. Tuulinen ja kirkasvetinen Prasonisi on uimareiden lisäksi myös erityisesti purjelautailijoiden suosiossa.

Palveluita arvostavan kannattaa suunnata Falirakin rannalle. Rantaviivan tuntumaan on rakennettu monia hotelleita ja ravintoloita. Rannalle pääsee kätevästi julkisilla kulkuvälineillä. Falirakin läheisyydessä sijaitseva Katharan ranta tarjoaa huomattavasti rauhallisemman miljöön pienen sataman kupeessa.

Tuliaisia kotiin

Parhaat ostospaikat sijaitsevat Rodoksen kaupungissa Sokrateskadulla ja Kyprosaukiolta lähtevillä kujilla.

Ikonit, lasimaalaukset ja kaikenlainen taide ovat suosittuja tuliaisia. Moni pakkaa matkalaukkuunsa myös alkoholia ja elintarvikkeita, kuten laadukasta oliiviöljyä ja juustoja.

Nahka- ja turkistuotteita on hyvin tarjolla. Niitä tehdään myös tilaustyönä muutamassa päivässä.

Kreikassa käytetään euroja. Käteistä rahaa kannattaa kantaa mukana, sillä maksukortit eivät käy aivan yhtä hyvin maksuvälineinä kuin Suomessa.

Rodoksen hintataso on Suomeen verrattuna melko edullinen. Etenkin ravintolassa syöminen on edullisempaa kuin kotimaassa.

Katukahvila

Hellepäivänä on hyvä vilvoittella varjoisassa katukahvilassa. Eveliina Lauhio

Kreikkalainen, supermaukas ruokakulttuuri

Tuoretta timjamia, maukkaita kasviksia, fetaa, halloumia, mehevää lammasta, vasta pyydettyä kalaa ja reilu loraus oliiviöljyä. Oletpa sitten ranta- tai kaupunkilomalla, kreikkalaiseen ruokakulttuurin tutustuminen on olennainen osa lomaasi. Paikallinen ruoka on monille syy palata Kreikkaan yhä uudelleen.

Kreikkalainen salaatti

Aitoon kreikkalaiseen salaattiin eivät kuulu salaatinlehdet. Miodrag Ignjatovic

Grillattua mustekalaa

istockphoto

Tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden arvostus näkyy, tuntuu ja maistuu kreikkalaisessa ruokapöydässä. Laadusta ei tingitä. Kreikkalaisessa keittiössä käytetään tyypillisesti paljon kasviksia, kalaa, äyriäisiä, lihaa ja herkullisia juustoja. Kasvisten rooli on merkittävä, ne korvaavat usein riisin, pastan tai perunan. Erityisesti tomaatista, paprikasta, kesäkurpitsasta ja munakoisosta valmistetaan suussa sulavia herkkuja.

Kreikkalainen ruoka on yksinkertaista. Mausteita käytetään melko vähän, sillä maku saadaan tuoreista yrteistä ja oliiviöljystä. Alkuruoaksi pöytään tuodaan tyypillisesti leipää. Jälkiruokana pääroolissa ovat hunaja ja tuoreet hedelmät. Useimmissa leivonnaisissa käytetään pohjana rapeaa, Lähi-idän resepteistä tuttua filotaikinaa.

Artikkeli julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti