Karri Kivi, miten kausi meni omasta mielestä ja mitkä ovat Leijonien MM-saumat?

Karri Kivi nähdään asiantuntijana jääkiekon MM-kisalähetyksissä 12.-28. toukokuuta. Seuraavasta valmennuspestistä hänellä ei ole vielä tietoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nähdäänkö tänä keväänä jälleen Leijonien kultajuhlat samaan tapaan kuin tässä kevään 2019 kuvassa? Karri Kiven mukaan vielä on liian aikaista sanoa.

Karri Kivi nähdään asiantuntijana jääkiekon MM-kisalähetyksissä 12.-28. toukokuuta. Seuraavasta valmennuspestistä hänellä ei ole vielä tietoa.
Teksti:
Jukka Vuorio

Karri Kivi valmensi liigakaudella 2022-23 Porin Ässät pudotuspeleihin, joissa joukkue kykeni ensin lyömään kesälomille Turun Palloseuran ja sitten pelaamaan suhteellisen väkevän sarjan Tampereen Ilvestä vastaan. Ennen kaikkea Kiven viimeisimmällä Ässät-kaudella Poriin palasi maakunnan yhteisön silmissä uskottavuus.

Seuran mies soitti Kivelle 27. huhtikuuta kysyäkseen tuoreimmat tunnelmat päättyneestä liigakaudesta sekä myös miehen ajatukset alkavista MM-kisoista, joissa hän työskentelee C Moren ja MTV3:n televisiokommentaattorina. MM-kisat näkyvät kyseisillä kanavilla, C More näyttää kaikki ottelut ja MTV3 kaikki Suomen pelit sekä joukon muita pelejä.

Terve Karri Kivi, mikä on yleisfiilis koko liigakautta 2022-23 koskien?

”Tasaisuudesta kun aina puhutaan, niin kyllä Liiga oli aikamoista ravia loppuun asti. Runkosarjan aivan lopussa oli vielä tarjolla paikkoja niin neljän, kuuden kuin kymmenenkin joukkoon. Jääkiekkoihmisenä tykkään siitä, että viime vuosina neljän joukkoon päässeet joukkueet ovat pelanneet kyllä tosi hyvää jääkiekkoa. Se tekee jääkiekolle hyvää, kun sijoitukset ansaitaan.”

Miten arvioisit omaa työtäsi, eli Ässien kautta 2022-23?

”Oman työn arviointi on kyllä… Vihoviimeistä hommaa. Meillä oli kauteen lähdettäessä kaksi isoa tavoitetta, eli paikka playoffeissa ja saada yhteisöön eloa. Ne olivat meidän kulmakivet ja niitä kohti mentiin pienillä pätkillä, niin kuin jääkiekossa yleensä mennään.”

No ne tavoitteet saavutettiin aika komeasti.

”No ne toteutuivat, mikä oli tietysti hyvä asia. Joukkue sai yleisön kanssa hyvän symbioosin jo Pitsiturnauksen voitosta lähtien. Sieltä tuli hyvä buusti, joka kantoi läpi kauden. Oli hieno katsoa yleisön ja joukkueen yhteistä matkaa.”

Tärkeät johtajat

Julkisuudessa puhuttiin koko kausi Niklas Rubinista ja Jesse Joensuusta, jäikö meillä jotain huomaamatta heidän takanaan?

”Jesse oli keulakuva, joka tuli mukaan kovalla intohimolla. Se, että hän oli noilla kilometreillä huhtikuussa aloitetuissa kesätreeneissä paikalla, oli tosi tärkeää koko joukkueelle. Niklas Rubin ansaitsi kaiken sen huomion, jonka sai. Hän on yksi älykkäimpiä jääkiekkoilijoita, joita olen koskaan elämässäni valmentanut. Hänellä on nopeat piuhat, joilla ymmärtää, mitä pelissä tapahtuu. Jan-Mikael Järvinen oli meille tärkeä pelaaja, hänellähän on hirveä määrä finaaliotteluita vyöllä. Se, että hän saapui Poriin, oli syksyn rakennusvaiheessa tärkeä mies niin urheilullisuuden kuin kokemuksen ja kiinnostuneisuuden kannalta. Hän oli kiinnostunut pelistä ja se helpotti koko valmennuksen työtä.”

Ässien ulkomaalaishankinnat onnistuivat hyvin. Onko se osa-alue, jonka on aina onnistuttava nappiin, jos Ässien kaltainen keskikokoinen seura aikoo menestyä?

”Meillä oli erittäin tasainen joukkue. Omalla valmennusurallani kaikkein tasaisin joukkue. Neljä kentällistä, joissa ylivoima ja alivoima jakautuivat tasaisesti. Peliajoistakin näki, että hyvin tasaisesti mentiin, ei tarvinnut ryöstää ketään pelaajaa. Se oli vahvuus, että pystyimme menemään kauden läpi hyvin pienellä pelaajamäärällä. Jokainen treeni oli huolella suunniteltu fysiikkavalmentaja Timo Turusen kanssa. Se mahdollisti äijien kasassa pysymisen läpi kauden.”

Karri Kivi, oma sopimuksesi Ässien kanssa päättyi tähän kevääseen, voitko vielä kertoa, mikä on valmennusduuniesi laita tulevaisuudessa?

”No nyt sopimus loppui. Ei ole nyt mitään sen suhteen.”

Seuraava työ asiantuntijana

Seuraava työtehtäväsi on jääkiekon MM-kisojen asiantuntijana eli televisiokommentaattorina. Minkälaista työtä se on?

”Lähetyksiin täytyy valmistautua tosi tarkkaan. Lopullinen joukkue tulee ennen kisoja hyvin lyhyessä ajassa valmiiksi. Varsinkin kisojen ensimmäiset pelit on seurattava erityisen tarkkaan, jotta selviää, mikä on joukkueiden tilanne. Kisojen aikana alkaa sitten paljastua, että mitä mikäkin joukkue on syönyt. Lähetyksessä täytyy olla hyvin perillä siitä, mikä joukkueiden peliajatus on. Yhden lähetyspäivän tekeminen on kyllä ihan täysi työpäivä.”

Mikä merkitys on ennen MM-kisoja pelattavilla maajoukkuepeleillä Leijonien joukkueen kannalta?

”Siinä on kaksi asiaa. Ensinnäkin tietenkin valmistautuminen turnaukseen. Sitoutuminen joukkueeseen tapahtuu sekä ennen turnausta että turnauksen aikana. Toiseksi Leijonien jatkuvuuden kannalta EHT-pelit ja kevään maajoukkuepelit ennen kisoja ovat tärkeitä, sillä niissä vahvistuu pelaajien yhteys joukkueeseen. He tulevat tutuiksi valmennuksen kanssa ja syntyy ajatus siitä, että heitä voidaan käyttää lähivuosien aikana. Hyvin harva pelaaja tulee suoraan joukkueeseen tämän polun ulkopuolelta kisoihin, vaan yleensä Leijoniin kasvetaan EHT-pelien kautta. Jos ei tänä vuonna mahdu kisajoukkueeseen, niin ensi vuonna on vahvemmat pohjat kisapaikan ottamiseen.”

Tikan lento

Niin, itselleni on tullut vaikutelma, että sen kisapaikan ottaminen on aivan todella vaikeaa. Vaikka pelaisit miten hyvän liigakauden, niin kyllä sinne kisoihin pääseminen on hyvin vaikeaa.

”Joo, nyt on Euroopan sarjoissa ja NHL:ssä niin paljon hyviä pelaajia, niin onnistua kyllä täytyy. Ja totta kai Jukka Jalosella on omat tutut pelaajat, jotka ovat vuodesta toiseen Leijonissa onnistuneet, niihin on helpointa turvautua.”

Kyllä. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka hyökkääjä Tommi Tikka, joka pelasi uransa parhaan kauden ja on todella ensiluokkainen joka paikan höylä ja on päässyt Leijonien mukaan näihin ennen MM-kisoja pelattaviin matseihin. Tosi hyvä pelaaja, mutta ei millään lailla varmaa, että pääsee kisoihin?

”En halua ottaa kantaa yksittäisiin pelaajiin. Jukka rakentaa joukkueen niistä pelaajista, jotka sopivimmiksi katsoo.”

Joo mutta siis kaiken kaikkiaan ei ole helppoa päästä kisajoukkueeseen.

”Nythän NHL:n playoffien ykköskierros ratkaisee tosi paljon, että kuka pelaaja on käytettävissä.”

Viime vuosina on totuttu siihen, että järjestetään vain mitkä tahansa jääkiekon arvokisat, niin Leijonat tulee ja voittaa ne, niin voiko tänä keväänä Suomen kultajunaa pysäyttää mikään?

”Suomi on monena viime vuotena onnistunut aivan nappiin turnausten viimeisissä otteluissa. Yleensä turnauksen parhaat pelit on onnistuttu pelaamaan kolmessa viimeisessä pelissä. On vähän turha ennakoida tässä vaiheessa, että miten Suomen turnauksen pelit tulevat tällä kertaa menemään. Mutta nyt Suomella on tosi kova lähihistoria, johtoryhmä on löytänyt hienon tavan toimia. Jukka Jalosen aikana ei ole tarvinnut enää vatvoa, että kuka tulee NHL:stä, ei Leijonat riipu siitä. Ne tulevat, jotka tulevat, kollektiivina ja joukkueena mennään joka tapauksessa. Ja viime vuosilta on nähty hienoja onnistumisia, kun sieltä on tullut Heiskasta, Armiaa, Määttää ja Lindelliä ja he ovat saaneet hienoja onnistumisia ja kokemuksia. Sitä myötä sana kiirii ja poikii sitä, että NHL-pelaajat ovat kyllä kiinnostuneita tulemaan.”

Mörkö ja työmyyrät

Sanoit äsken, ettet halua ottaa yksittäisiin pelaajiin kantaa, mutta kysytään nyt kuitenkin leijonakapteeni Marko Anttilasta. Hänhän ei tuolla seurajoukkueissa pelatessaan erityisemmin sieltä taidoiltaan erotu, niin mikä tekee hänestä pelaajan, joka aina maajoukkueessa kuitenkin onnistuu?

”Hän on yksinkertaisesti täydellinen joukkuepelaaja persoonaa myöten. Muistan kun Anttila tuli ensimmäistä kertaa maajoukkueen mukaan 2011-12 tienoilla, niin juttelin Raipe Helmisen kanssa Anttilasta. Raipe tunsi hänet hyvin pitkältä ajalta, ja hän kehui Anttilan maasta taivaisiin, että siinä on pelaaja, joka on mahtava jäällä ja jään ulkopuolella. Vuodet siitä eteenpäin sitten osoittivat, että Raipe oli aivan oikeassa.”

Anttilahan on paitsi suuri tähti, myös pelaajana sellainen työmyyrä. Oikeastaan sitä samaa voi sanoa myös meidän kaikkein suurimmista tähdistämme Aleksander Barkovista ja Mikko Rantasesta. Vaikka he tekevät tosi paljon tehopisteitä, niin kyllä he silti painavat niin sanottuja haalarihommiakin. Onko Leijonat sydämeltään työmyyräjoukkue?

”Kyllä Leijonat henkii ulospäin sitä, että jokaisella mukana olevalla pelaajalla on merkitystä ja oma ruutunsa. Osa hoitaa ylivoimaa ja osa alivoimaa. Koko ajan mennään neljällä täydellä kentällä, kahdeksalla pakilla. Kymmenen pelin turnauksessa kuorma jakautuu tasaisesti. Se on Jukka Jalosen huippujohtamista.”

Karri Kivi, mikä on asiantuntija-analyysisi siitä, miten Leijonat tulee kevään 2023 MM-kisoissa pärjäämään?

”En ajattele etukäteen, että miten menee. Kenelläkään ei ole vielä lopullinen joukkue selvillä, mutta suuret maat ovat aina niitä, jotka pärjäävät. Tsekki on nostanut Kari Jalosen johdolla profiilia. Saksa ja Sveitsi voivat yllättää kenet tahansa. Joku pienemmistä maista voi saada hyvän vireen ja kyetä yllätyksiin. Peruskaava on aika selvä, että isot maat ovat ennakkosuosikkeja menestymään, mutta ei siellä ole yhtään sellaista vastustajaa, etteikö Suomen pitäisi pelata hyvin voittaakseen.”

Lue myös: Kolumni: Liigakarsinnat takaisin ja sarjajärjestelmä uusiksi

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen kirjoitukset tästä linkistä

Tilaa Seura-lehti tästä linkistä

X