Kolumni: Liigakarsinnat takaisin ja sarjajärjestelmä uusiksi

Jos mittariksi asetetaan yleisömäärät (muualla kuin Tampereella), jääkiekon Liigan systeemi ei toimi, kolumnoi Seuran mies Jukka Vuorio.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yleisöä ja tyhjiä penkkejä Jukureiden kotiottelussa Lukkoa vastaan 21. syyskuuta 2022. Moni lätkäseuroista kärsii yleisökadosta. Asiaa voisi korjata tunteen ja merkityksellisyyden syntyminen, jota puolestaan voisi auttaa liigakarsintojen palauttaminen.

Jos mittariksi asetetaan yleisömäärät (muualla kuin Tampereella), jääkiekon Liigan systeemi ei toimi, kolumnoi Seuran mies Jukka Vuorio.
Teksti:
Jukka Vuorio

Jos emme nyt aivan kaikki ole aivan yhtä mieltä, niin ainakin enemmistön näkemys on se, että Liiga pitäisi avata ja liigakarsinnat palauttaa.

Liigasta voisi siis pudota ja alemmalta sarjatasolta nousta.

Paikka auringossa voisi olla kaukainen unelma, mutta ainakin teoriassa mahdollinen.

Nyt näin ei ole. Jos status quo jatkuu, näemme ikuisesti ”joulukuun tiistai-illan jukurit-saipoja”, jotka eivät kiinnosta ketään edes paikallisesti. On hemmetin tylsää, että samat joukkueet tahkoavat toisiaan vastaan vuodesta toiseen.

Nyt Mestis näivettyy tai on jo näivettynyt, kuulenko tänne norsunluutorniini etäistä korinaa? Samaan aikaan Liigassa vetää useita seuroja, joille käytännössä riittää se, että saadaan osallistua maan korkeimmalle sarjatasolle. Mutta se ei riitä enää paikalliselle yleisölle. Se karkaa NHL-matsien ja Netflix-sarjojen pariin, koska ne säväyttävät paikallista pääsarjaseuraa enemmän.

Kamalaa.

Asioihin tarvittaisiin pikainen muutos ja jotain tarttis tehrä.

Pelaamalla ylös ja alas, se olisi reilua.

Reilua, ja ennen kaikkea tunteikasta. Mikään ei ole urheilussa niin kiinnostavaa kuin aito tunne. Se tekee asioista merkityksellisiä.

Ainakin minulla on paremmin muistissa esimerkiksi liigakarsintasarjat Ässät-Sport keväältä 2009 tai Ilves-Sport 2012 kuin hyvin moni 2010-luvun finaalisarja.

A-liiga ja B-liiga

Karsinnat siis takaisin, mutta miksi ei samalla uudistettaisi koko sarjajärjestelmää?

Täällä Seuran miehen lämpimällä officella on kypsytelty ideaa, jonka epäilemättä moni muukin on aivojensa sopukoista esiin kaivanut. Siitä huolimatta tarjoilen tämän ikään kuin omana ideanani.

Nykyisen Liigan sijaan meillä pitäisi olla A-liiga ja B-liiga, jotka käytännössä olisivat saman liigan kaksi eri tasoa. 24 joukkuetta sarjassa, mutta kahtia jaettuna.

Kummassakin sarjassa olisi 12 joukkuetta, jotka juuri tässä hetkessä, tammikuussa 2023 jakaisin seuraavasti:

 

A-liiga

HIFK

Ilves

Kärpät

Tappara

TPS

Lukko

Ässät

KalPa

JYP

Pelicans

HPK

K-Espoo

 

B-liiga

Sport

KooKoo

SaiPa

Jukurit

FPS

Hermes

Ketterä

JoKP

TUTO

RoKi

Hokki

IPK

 

Runkosarjan jälkeen A-liigan kahdeksan parasta pelaisivat pudotuspelit, joiden voittaja olisi Suomen mestari. Puolivälierät, välierät ja finaalit. Joka sarja paras seitsemästä -systeemillä.

A-liigan kaksi viimeistä ja B-liigan kaksi ensimmäistä pelaisivat puolestaan neljän joukkueen kaksinkertaisen sarjan, jonka kaksi parasta pelaisi seuraavalla kaudella A-liigassa ja kaksi viimeistä B-liigassa. Näin joka kauden päätteeksi kahdella joukkueella olisi mahdollisuus nousta ja kahdella pudota.

B-liigastakin olisi mahdollisuus pudota sarjaporrasta alemmaksi.

Koska A- ja B-liiga olisivat periaatteessa saman liigan eri portaita, voisi niiden alapuolella olevaa sarjaa kutsua Ykkösdivariksi, Suomi-sarjaksi, Maakuntasarjaksi tai jos sopiva sponsori löytyy, niin miksei vaikka esimerkiksi Fazer-liigaksi. Oli nimi mikä hyvänsä, sarjan muodostaisivat loput tämän hetken Mestis-joukkueista sekä Suomi-sarjan parhaimmisto.

Pääasia on, että nousemiset ja putoamiset toimivat ylimmältä sarjatasolta alimpaan.

Jääkö vain unelmoinniksi?

Tässä siis konseptin tynkää päättäjille, olkaa hyvä.

Ongelma vain on siinä, että nykyinen järjestelmä täytyisi ensin purkaa, eikä se sovi juuri kenellekään. Pienimmät seurat – ne, jotka vasta muutama vuosi sitten ovat päässeet koko Liigaan – eivät tietenkään suostu luopumaan pääsarjastatuksestaan millään.

Niillä on liigalisenssi ja liigaosake, eikä tule mitenkään onnistumaan, että osa porukasta yritettäisiin pakottaa luopumaan niistä.

”Tehän voisitte hei aloittaa ensi kauden B-liigasta?”

Joopa joo.

Niin kauan kuin meillä ”uudistajilla” ei ole tarjota todella konkreettisia menettelytapoja sekä kompensaatiomalleja, tämä pyörittely liigakarsintojen palauttamisesta tai sarjajärjestelmän uudistamisesta on vain teoreettista pyörittelyä, jopa haihattelua.

Eikä minullakaan valitettavasti nyt ole kivenkovaa konkretiaa tarjota, olen pahoillani.

Mutta on se silti mielenkiintoista haihattelua.

Ja hei – eihän mikään ole ikuista.

Lue myös: Tässä ovat lätkän kevätkauden 2023 ilmaiset liigapelit – Ota lista talteen

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen kirjoitukset tästä linkistä

X