Kansanedustaja Mikko Savola rakastui Ilvekseen jo pikkupoikana – ”Peltomaan fanipaita oli lapsuuteni huipentuma”

Keskustan kansanedustaja ja puolustusministerin sijainen Mikko Savola ei ole vain poliitikko, vaan myös pesunkestävä lätkämies, jolla on keltavihreä sydän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansanedustaja Mikko Savola toimii puolustusministerinä Antti Kaikkosen isyysloman ajan. Savola on ollut Tampereen Ilveksen intohimoinen kannattaja 1990-luvun alusta saakka.

Keskustan kansanedustaja ja puolustusministerin sijainen Mikko Savola ei ole vain poliitikko, vaan myös pesunkestävä lätkämies, jolla on keltavihreä sydän.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Keskustan kansanedustaja, maatalousyrittäjä ja 5. tammikuuta alkaen Suomen puolustusministerin sijainen Mikko Savola pitää sosiaalisen median kanavissaan usein esillä paitsi isänmaan, Etelä-Pohjanmaan ja maaseudun asiaa, myös Tampereen Ilveksen värejä.

Mistä oikein on kyse, kun ähtäriläinen kolmannen kauden kansanedustaja pukee päälleen fanipaidan ja lähtee Tampereelle matsiin kuin kuka tahansa tupsukorva?

Seuran mies päätti ottaa asiasta selvää, ja pyysi haastattelua samana päivänä, kun Savola oli valittu puolustusministeri Antti Kaikkosen isyysloman sijaiseksi 15. joulukuuta.

”Näin tärkeälle asialle on aina aikaa”, hän vastasi tuolloin. Lopulta mies saatiin puhelimen päähän 21. joulukuuta.

Legendaarinen 90-luku

Terve Mikko Savola, miten sinusta on tullut Ilveksen kannattaja?

”Lapsuudessani kukin alkoi jotakin joukkuetta kannattaa. Meiltä Ähtäristä katsottuna silloin 90-luvun alussa suhteellisen lähellä olevia liigapaikkakuntia olivat Jyväskylä ja Tampere. Oma kipinä Ilvekseen syttyi, kun siskoni silloinen poikaystävä harrasti jääkiekkoa ja oli kova Ilveksen kannattaja. Pääsin hänen kanssaan Ilveksen peliä katsomaan, ja siitä se kannattaminen tarttui minuunkin. Se oli Tampereen paikallispeli ja sen jälkeen olin kyllä täysin myytyä miestä.”

Se 1990-luvun alku on kyllä omassakin mielessäni aika legendaarista aikaa.

”Kyllä, Jukka Tammi oli silloin Ilveksen maalivahtina. Hyvä maalivahti ja todella karismaattinen persoona. Risto Jalo teki tietysti myös vaikutuksen, vaikka lähtikin sitten harharetkille Hämeenlinnaan. Ehdoton suosikkipelaaja oli kuitenkin Timo Peltomaa. Lapsuuteni ihan huipentuma oli, kun sain Peltomaan fanipaidan vuonna 1993. Se on minulla vieläkin tallessa.”

Peltomaa oli silloin kovassa vedossa, 1992 MM-kisoissa teki Kanadaa vastaan sen hattutempunkin.

”Kyllä, sitä hattutemppua kelattiin VHS-kasetilta aika tuhottoman monta kertaa.”

Läpi sukupolvien

Sosiaaliseen mediaan laittamiesi kuvien perusteella myös poikasi on Ilveksen kannattaja?

”Joo, kannattamista on nyt seuraavalle sukupolvelle ansiokkaasti siirretty. Itseasiassa juuri eilen [20.12.2022] oltiin yhdessä katsomassa peliä, kun Ilves voitti KooKoon 5-1. Itse menin Tampereelle junalla ja poika tuli ystäväperheen kyydissä Ähtäristä, tapasimme Tampereella. On hienoa nähdä, että keltavihreä sydän sykkii vahvasti omissa lapsissa.”

Erittäin mukava kuulla. Entäs mitenkäs kun myös pääministeri Sanna Marin on Ilveksen kannattaja, niin oletko koskaan puhunut hänen kanssaan tästä aiheesta?

”No tästä aiheesta emme ole puhuneet. Mutta eduskunnassa ylipäätään on aika monta Ilveksen kannattajaa, melkein joka eduskuntaryhmässä. Heidän kanssaan kiekkokuulumiset vaihdetaan.”

No kotipaikkakuntasi Ähtäri on tosiaan Etelä-Pohjanmaata ja muutenkin Pohjanmaa yleisemmin mielletään sinun kotialueeksesi, niin aiheuttaako se närää, että pidät Ilveksen huivia Vaasan Sportin sijaan?

”Lähinnä hyväntahtoista sanailua tulee omilta kavereilta, joista aika moni on suuntautunut sinne hallin toiseen pukukoppiin, eli Tapparan leiriin. Heidän kanssaan tulee vähän sanailtua melkein joka ottelukierroksella Whatsapissa. Vaasan Sport sen sijaan on liigaympyröissä sen verran uusi juttu, että Etelä-Pohjanmaan puolella tai varsinkaan Ähtärissä en tunnista yleisemmin sporttilaisuutta. Meillä päin kannatetaan yleisimmin Tapparaa, Ilvestä, Jyppiä tai Kärppiä.”

Millä tasolla muuten ähtäriläinen jääkiekko menee?

”Ähtärin Kiekko-Haukat on meidän joukkue, jonka miesten edustusjoukkue pelaa kolmosdivaria. Seuralla on myös hyvää junioritoimintaa, jossa oma poikakin pelaa. Totta kai me vanhemmatkin koetamme olla siinä toiminnassa mukana. Kovia pelejä muun muassa Alavuden, Alajärven ja Karstulan joukkueita vastaan.”

Mites pesis?

No mitenkäs kun Pohjanmaa mielletään yleensä pesäpalloalueeksi, niin eikö sieltä löytyisi kannatettavaa jääkiekkoa luontevammin? Alajärven Ankkurit ja Vimpelin Veto esimerkiksi?

”No lapsena se jääkiekko ja Ilves jotenkin veivät niin vahvasti mennessään ja sykähdyttivät. Sitä polkua olen sitten seurannut ja urheilussa olen ennen kaikkea lätkämies. Ilveksen pelit seuraan aina, jos en pysty peliä katsomaan, niin sitten ainakin maalikoosteen ja valmentajien haastattelut saman illan aikana. Ja Ilveksen faniryhmistä seuraan keskustelut. Muu penkkiurheilu on vähemmällä, paitsi vähän seuraan NHL:ää.”

Joo, nykyään tosiaan sieltä netistä näkyy kaikki matsit, maalikoosteet ja haastattelut, mutta miten silloin lapsena pysyit kärryillä Ilveksen tekemisistä?

”Ylen teksti-tv oli kovassa käytössä ja samoin Ylen Jääkiekkokierrokset kuuntelin aina. Se oli aivan huippua, jos Hockey Nightin ottelulähetyksenä sattui olemaan Ilveksen peli. Nettiä ei tietenkään ollut. Pidin myös leikekirjaa, johon sekä keräsin kaikkea Ilvestä koskevat jutut että kirjoitin ottelutulokset. Kerran kun en ollut perillä parin kierroksen maalintekijöistä ja torjunnoista, kirjoitin Jääkiekkolehden lukijapalstalle, mitä kautta sitten sain taas leikekirjan tiedot ajan tasalle. Varmaan ne leikekirjat jossain tallessa vielä olisivat, jos varastoja kaivelisi.”

Jukka Tammen tuuletukset

Keitäs muita sieltä ysärin pelaajista muistuu mieleen kuin Tammi, Jalo ja Peltomaa?

”Tietysti se, kun Raipe Helminen tuli takaisin Ilvekseen. Silloinhan alkoi Ilveksellä taas nousu, ja keväällä 1998 oltiin finaalissa saakka. Se harmitti vietävästi, kun Olli Jokinen teki HIFK:n mestaruusmaalin jatkoajalla ja Ilves jäi hopealle. Raipe oli silti aivan kuningas ja hänen pelaamisensa säväytti. Opiskelin 2000-luvun alussa Tampereella, jolloin kävin paljon katsomassa pelejä. Kyllä Raipe oli suvereeni sekä kentällä että fanien keskuudessa. Ja totta kai Jukka Tammen MM95-tuuletukset ovat jääneet lähtemättömästi mieleen.”

Niin olit Tampereella opiskelemassa vielä silloin NHL:n työsulkukaudella 2004-05, kun Ilveksessä pelasi superketju Hannes Hyvönen-Patrik Stefan-Steve Kariya. Mitä muistat heistä?

”Muistan erään arki-illan pelin, kun Hakametsä oli loppuunmyyty ja vieraaksi oli tullut TPS, jota vahvisti muun muassa Saku Koivu. Kahden erän jälkeen oltiin tappiolla, mutta kolmannessa erässä tämä mainitsemasi ketju pani myllytyksen päälle ja voitettiin se peli. Se oli piristävä kausi. Sitä ennen oli muutama aika vaikea kausi, muistan kun olin edellisellä kaudella katsomassa toistakymmentä peliä ja Ilves ei voittanut niistä yhtään. Se vaati kannattajilta kylmähermoisuutta.”

No, Ilveshän on sellainen seura, että vuosikausia on kannattajilta vaadittu kylmähermoisuutta.

”No se on juuri näin, tosin nyt viime kausi ja tämä käynnissä oleva kausi ovat olleet aivan huikeita. On uusi areena ja vielä pelikin kulkee, niin nyt tuntuu, että sitä pitkää sitkeyttä palkitaan. Toivottavasti keväällä sitten parhaalla mahdollisella tavalla.”

Niin, onko nyt tällä kaudella viimein Ilveksen vuoro voittaa mestaruus?

”Ainakin lähellä sitä ollaan. Seurassa on vahvaa tekemistä, ja uskon mestaruuden olevan nyt lähellä. Se olisi aivan upea palkinto koko yhteisölle, jos kannu viimein saataisiin. Ja jos rosteriakin miettii, niin olisihan se huikea sinetti uralle, jos vaikka Petri Kontiola saisi päättää uransa mestaruusjuhliin. Hänhän on sanonut tämän olevan hänelle viimeinen pelikausi.”

Kyllä, täsmälleen samaa mieltä. Seurataan mielenkiinnolla kauden edistymistä. Nyt ei muuta kuin oikein hyvää joulun aikaa ja vuotta 2023 sinulle ja perheellesi.

”Sitä samaa. Oikein hyvää joulun aikaa kaikille.”

Lue myös: Alajärven ulkojäiltä ammattilaiskaukaloihin ponnistanut Otto Latvala haluaa menestyä Ilveksessä – ”Kyllä me sitä kirkkainta lähdemme hakemaan”

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen jutut tästä linkistä

X