Miksi Jari Kurri pelasi kesken NHL-uransa kauden Italiassa? Katso kuvat ysäriltä ja lue muistelujuttu!

Jari Kurri oli jääkiekkoilijana erittäin hyvä. Ellei täydellinen. Siksi oli sangen erikoista, että hän kesken NHL-uransa lähti Italiaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jari Kurri on tehnyt maalin Devils Milanolle kaudella 1990-91.

Jari Kurri oli jääkiekkoilijana erittäin hyvä. Ellei täydellinen. Siksi oli sangen erikoista, että hän kesken NHL-uransa lähti Italiaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Entinen jääkiekkoilija Jari Kurri tunnetaan nykyään Jokereiden hallituksen puheenjohtajana, general managerina ja pääomistajana. Ei tosin välttämättä kaikkia yhtä aikaa eikä tässä järjestyksessä, mutta Jokereiden johtajana kuitenkin. Tai tunnettiin ainakin vuoteen 2022 saakka.

No, mutta, tämän jutun tarkoituksena ei ole vatvoa nyky-Jokereiden eksistenssin tasoja, vaan sukeltaa historian hämäriin yli kolmenkymmenen vuoden taakse jääkiekkokaudelle 1990-91, jonka Jari Kurri pelasi Devils Milanossa Italian pääsarjassa.

Tämä yksi kyseinen kausi oli silmiinpistävä poikkeus Jari Kurrin uratilastoissa, jotka muilta osin sisältävät 17 kautta NHL:ssä ja neljä SM-liigassa. Ja ne tilastot ovat muuten ihan käsittämätöntä kamaa. 1251 NHL:n runkosarjaottelua ja 1398 tehopistettä. 200 saman sarjan pudotuspeliottelua ja 233 tehopistettä. Hämmentävän hyvä ja tehokas pelaaja maailman parhaassa kiekkoliigassa. Viisinkertainen Stanley Cup -voittaja. Oman aikansa kiistaton supertähti.

Ennen kautta Milanossa Kurri pelasi jälleen kerran erinomaisen kauden Edmonton Oilersissa, 78 runkosarjapeliin 93 tehopistettä ja playoffeissa suunnilleen sama tahti. Nykyisin jokainen joukkue NHL:ssä haluaisi tämmöisen pelaajan riveihinsä. Ajat olivat vissiin todellakin toiset, sillä seuraavalla kaudella Kurri todellakin edusti Milanon ”paholaisia”.

Devilsin lyhyt elämä

HC Devils Milano oli lyhytikäiseksi jäänyt jääkiekkoseura, perustettu vasta vuotta ennen Kurrin saapumista seuraan ja kuopattu lopullisesti vuonna 1997. Kahdeksan vuotta hokiglooriaa, joka suomalaisissa pubivisoissa tullaan muistamaan, jos ei nyt ikuisesti, niin aika pitkään kuitenkin. Kurrin kaudella Devils ei saavuttanut Italian mestaruutta, mutta nosteli pokaalia seuraavana kolmena keväänä. On hämmentävää, että pian seura kuitenkin lakkautettiin.

Jari, Tiina, Joonas ja Ville Kurri Milanossa 1990. © Jorma Pouta / SKOY / Otavamedia

Lue myös: Reportaasi: NHL Tampereella oli hieno show, mutta urheiluromantiikan viisari ei värähtänyt

No, miksi Jari Kurri sitten päätyi pelaamaan Milanon Devilsiin 30 ottelua tehoin 27+48=75? Syy ei ollut Italian viini-, pizza- tai pastakulttuurissa tai edes siinä, että hän pääsi varmasti nauttimaan AC Milanin esittämästä huippujalkapallosta. Ei kauniista maisemista eikä halulla kokea uusi kulttuuri.

Kyse oli siitä, että Jari Kurri halusi pelata jääkiekkoa Wayne Gretzkyn kanssa.

Gretzkyhän ei pelannut Milanossa, mutta ei enää myöskään Edmonton Oilersissa. Kanadalainen lajilegenda ”99” oli siirtynyt Los Angeles Kingsiin kauden 1987-88 jälkeen, ja entiset ketjukaverit kaipasivat toisiaan.

Oilersin general manager Glen Sather ei missään nimessä halunnut päästää Kurria Kingsiin, mitä Kurri protestoi etsimällä seuran Euroopasta.

Italiasta MM-kisoihin

Tammikuussa 2017 NHL.com kirjoitti kuviosta mielenkiintoisen jutun. Siinä Kurri toteaa, että kausi Euroopassa oli tarkkaan harkittua henkistä pokeria.

”Kun lähdin Eurooppaan, tiesin, että reissun pitäisi olla yhden kauden mittainen. Jos olisin siellä pidempään, saattaisin eläköityä sinne. Ajattelin, että jos haluan pelata huippukiekkoa, minun on tultava yhden kauden jälkeen takaisin”, Kurri sanoo tuossa haastattelussa.

Toukokuussa 2020 Kurri antoi haastattelun Iltalehdelle, silloin muisteltiin yleisemmin hyökkääjälegendan uraa.

”Se vuosi Italiassa teki hyvää kropalle ja päälle. Tulossa olevat Suomen MM-kisat olivat hyvä porkkana. Italian reissu ei ollut lomamatka. Asenteeni oli kohdallaan, koska tiesin kotikisojen olevan edessä keväällä”, Kurri sanoo tuossa IL:n haastattelussa.

Ja näin sivumennen sanoen, kyllähän Kurri kotikisoihin tulikin, odotukset olivat korkealla ja Laulavien Leijonien upea kisabiisi Ice Hockey soi kaikkialla, mutta Suomen tie katkesi alkusarjaan, minkä varmisti 1-2-tappio Yhdysvalloille.

Jari Kurri kuvattuna vuoden 1991 MM-kisojen alemman loppusarjan aikana. © Kari Santala / SKOY / Otavamedia

NHL.comin ja Iltalehden jutuissa on hieman ristiriitaisuuksia, tai pikemminkin Kurrin puheissa on ristiriitaisuuksia. IL:n versiossa Kurri ja hänen agenttinsa Don Baizley yrittävät neuvotella Oilersin kanssa jatkosopimusta (mutta omistaja Peter Pocklingtonin pihistely ajoi Kurrin pois Oilersista), kun taas NHL.comin versiossa hän nimenomaan halusi pois Oilersista ja Gretzkyn luo Kingsiin.

No, oli miten oli, lopputuloksen kannalta näillä ei ole väliä.

Pattitilanne

Kun Kurri oli pelannut yhden vuoden Italiassa, sukset Oilersin kanssa olivat edelleen ristissä. Kurri halusi pois Edmontonista ja Kings halusi Kurrin, mutta Oilersin Glen Sather ei halunnut luopua kultakimpalestaan noin vain. Pattitilanne.

Tämä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, kun NHL:ssä järjesteltiin tarpeen vaatiessa erikoisia siirtokuvioita.

Sather kauppasi Kurrin, Corey Fosterin ja Dave Brownin Philadelphia Flyersiin, ja sai vaihtokaupassa Craig Fisherin, Scott Mellanbyn ja Craig Beruben.

Sitten Flyers treidasi Kurrin ja Jeff Chychrunin Los Angelesiin, ja samalla Kaliforniasta Philadelphiaan siirtyivät Steve Duchesne, Steve Kasper sekä vuoden 1991 neljännen kierroksen varausvuoro.

Eräs mielenkiintoinen, vähemmän tunnettu käänne Kurrin siirtokuviossa oli se, että hänestä oli lähellä tulla Detroit Red Wingsin pelaaja.

Kings oli saanut neuvotella Kurrin kanssa sopimuksesta ennen siirtokuvion käynnistämistä, ja tarjonnut 3,75 miljoonan dollarin sopimusta neljästä kaudesta. Tässä vaiheessa myös Detroit Red Wings änkesi mukaan kuvioon, ja laittoi pöytään enemmän rahaa kuin Kings.

NHL.comin haastattelun mukaan Kurri olisi tässä tilanteessa ollut valmis tarttumaan Red Wingsin tarjoukseen, mutta koska Detroit ei ollut kiinnostunut kolmen seuran välisestä pelaajavaihtokaupasta, Sather valitsi kuvion Philadelphian kanssa ja sitä kautta Kurrin osoitteeksi Kingsin.

Isompi tilipussi jäi sillä erää saamatta, mutta himoittu pelipaikka Gretzkyn kanssa samassa joukkueessa sentään tuli.

Kannattiko?

Mutta kannattiko koko tämä show?

Kyllä varmaan. Kurri sai Kingsissä jos ei nyt ihan kuninkaan niin ainakin prinssin huomiota. LA:ssa oli varmasti pyöriä ja rahaa tuli se 3,75 miljoonaa neljästä ensimmäisestä kaudesta. Ensimmäiset kolme kautta Los Angelesissa tuottivat ihan mukavasti tehopisteitä, joskaan eivät aivan Oilersin aikojen malliin. Ja olihan hänellä palkintovitriinissään jo hämmästyttävät viisi Stanley Cup -sormusta.

1994-95 Suomessa viettämänsä NHL:n työsulkukauden jälkeen Kurri pelasi vielä kolme kautta NHL:ssä, mutta tehojen valossa ura oli laskusuunnassa. Peliura päättyi vuonna 1998 Colorado Avalanchen paidassa.

Tämä juttu oli Seuran miehen lukijatoive. Jos sinulla on toiveita tulevien kirjoitusten aiheiksi, laita viestiä tulemaan Twitterin tai Instagramin kautta tai jukka.vuorio@otava.fi niin mielenkiintoisimmat aiheet toteutetaan!

Lue myös: ”En olisi Selänteen uran aikana uskonut, että häneltä löytyy näin paljon mielipiteitä”, sanoo Selänteen urasta kirjan kirjoittanut Marko Leppänen

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen kirjoitukset tästä linkistä

X