Ergonomialla on väliä – Valitse tyyny nukkumisasennon mukaan

Vietämme sängyssä kolmasosan elämästämme. Hyvään patjaan ja tyynyyn kannattaa satsata, sillä niillä on suurempi vaikutus ihmisen hyvinvointiin kuin esimerkiksi työtuolilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyynyn ja patjan kunto kannattaa tarkistaa muutaman vuoden välein.

Vietämme sängyssä kolmasosan elämästämme. Hyvään patjaan ja tyynyyn kannattaa satsata, sillä niillä on suurempi vaikutus ihmisen hyvinvointiin kuin esimerkiksi työtuolilla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tiina Suomalainen

1. Miksi tyynyllä ja patjalla on väliä?

Nukumme useita tunteja vuorokaudessa. Parhaimmillaan nukumme noin kahdeksan tuntia päivässä, mikä merkitsee yhtä kolmasosaa koko elämästä. On aika paljon väliä sillä, millaisella patjalla ja tyynyllä se tapahtuu. Se, että pää ja kroppa ovat hyvällä alustalla, vaikuttaa nukkumismukavuuden ja unenlaadun lisäksi niveliin ja lihaksiin.

Nukkumisergonomialla on suurempi vaikutus ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen kuin työergonomialla. Jostain kumman syystä satsaamme kuitenkin mieluummin satoja euroja työtuoliin ja kitsastelemme sitten jopa tyynyn ostossa. Nykyään, kun yhä useampi kärsii univaikeuksista, olisi erityisen tärkeää hankkia hyvä tyyny ja patja.

2. Riittääkö, jos hankkii vain uuden tyynyn?

Se on jo hyvä alku. Nukkumisergonomiassa tyynyn osuus on 50 prosenttia ja patjan toiset 50. Tämä on monelle lohdullinen tieto – pienelläkin investoinnilla voi parantaa nukkumistaan.

3. Millainen on hyvä tyyny?

Hyvä tyyny tukee päätä ja niskaa niin, että kaularanka on suoraan rintarangan jatkeena luonnollisessa asennossa.

Tyynyn koko on myös riippuvainen patjasta. Pehmeään patjaan hartia uppoaa syvemmälle kuin jäykkään patjaan, ja tyyny voi olla silloin ohuempi. Jos joudut työntämään käden tyynyn alle korokkeeksi, on tyyny todennäköisesti liian matala.

Tyynyn valinnassa ratkaisee myös se, missä asennossa yleensä nukkuu. Noin 70 prosenttia ihmisistä haluaa nukkua kyljellään, mutta sitten on niitä, jotka nukahtavat parhaiten selällään tikkusuorana kuin tinasotilaat.

Jos nukut useimmiten kyljelläsi, käytä paksumpaa tyynyä, jolloin kaularangan alueelle tulee enemmän tukea kuin pään alueelle. Selällään nukkuvan tyyny voi olla matalampi.

Tyynyn on oltava oikean kokoinen ja sen muotoilun on sovittava oman niskan muodoille.

Tyyny on oltava kooltaan oikea ja sen muotoilun on sovittava oman niskan muodoille. © istockphoto

4. Mistä tietää, mikä tyynymalli ja -materiaali on paras?

Oma mieltymys on lähtökohta: haluaako perinteisen mallisen vai niin sanotun ergonomisen tyynyn. Riippuen siitä, nukkuuko mieluiten selällään vai kyljellään, valitaan tyynyn korkeus.

Paras tyynymateriaali on patjamateriaalin tavoin sellainen, että se muotoutuu nukkujan mukaan ja vähentää näin hartiaseutuun ja niskaan kohdistuvaa painetta.
Kannattaa muistaa, että uudenlaiseen tyynyyn tottumiseen voi mennä viikko tai parikin.

Joku voi kokea tyynyn valitsemisen vaikeaksi, koska kieppuu yöllä kyljeltä selälleen ja mahalleen. Kieppumisen syy voikin olla seurausta epäsopivasta patjasta ja tyynystä. Mitä paremmin patja ja tyyny mukautuvat nukkujan vartalon mukaan, sitä vähemmän tarvitsee yleensä etsiä oikeaa asentoa.

5. Millainen on hyvä patja?

Patjan on oltava riittävän tukeva, tarpeeksi joustava ja paksu.

Hyvä patja vähentää kehoon kohdistuvaa painetta. Lisäksi se tukee kehon mutkia niin, että nukkumisasento ei kuormita kroppaa, vaan selkäranka on sen luonnollisessa asennossa. Monet patjamateriaalit ovat kimmoisia mutta samalla ne myös työntävät kehoa takaisin. Oikeanlainen patja mukautuu kehon muotoon, painoon ja jopa lämpötilaan.

Parisängyssä on usein syytä olla erilliset patjat, sillä puolisot voivat olla hyvinkin erikokoisia ja -painoisia. Mutta jos patjan materiaali mukautuu nukkujan lämmön ja paineen mukaan, pärjätään usein yhdellä patjalla.

Terveelle ihmiselle sopii yleensä 10–15 sentin vahvuinen patja. Koko patjastoa ei välttämättä tarvitse uusia. Jos runkopatja ei ole mikään isältä pojalle -versio vaan edelleen hyväkuntoinen, noin seitsemän senttiä paksulla uudella petauspatjallakin saa päivitettyä sänkyä.

6. Pitäisikö patjan olla mieluummin vähän liian kova kuin pehmeä?

Patjan valintaan vaikuttaa nukkujan koko ja paino sekä se, missä asennossa mieluiten nukkuu. Myös omat mieltymykset vaikuttavat: yksi tykkää jämäkästä ja toinen pehmeämmästä patjasta.

Liian pehmeä patja voi kipeyttää selän. Toisaalta taas liian kova patja voi olla huono selkäoireiselle. Useimmille selkäoireisille sopii puolipehmeä patja ja se yleensä myös lievittää kipua paremmin kuin kova patja.

Myös kylkimakuulla liian kovalla patjalla nukkuminen on vaikeaa. Usein asento kiertyy ja tulee kipua, kun olkapää ja lantio eivät pysy luonnollisessa asennossa.

7. Mistä tyyny ja patja kannattaa ostaa?

Ruokamarketeistahan saa tyynyjä vaikka kympillä, mutta en suosittele hankkimaan niitä sieltä. Tyyny ja patja kannattaa ostaa sellaisesta liikkeestä, josta saa opastusta ja ohjausta. Tyynyä pitäisi päästä myös testaamaan kotona ennen sen hankintaa.
Tyynyn ja patjan osto ei ole mikään läpihuutojuttu, vaan niiden valintaan kannattaa varata riittävästi aikaa.

8. Takaavatko hyvä tyyny ja patja hyvät yöunet?

Eivät tietenkään takaa, sillä hyvin moni asia vaikuttaa siihen, miten nukumme. Jos on esimeriksi kovin stressaantunut ja luonnostaan herkkäuninen, ei kallis sänky hyvine patjoineen ja tyynyineenkään riitä tuomaan kunnon yöunia. Mutta sopiva patja ja tyyny ovat kyllä yksi hyvien yöunien edellytys. Ne ovat tärkeä osa niin sanottua unihygieniaa.

Toki on sellaisiakin ihmisiä, joilla on niin hyvät unenlahjat, että he nukkuvat sikeästi vaikka retkisängyllä ja ohuelle patjalla, ja niin joustava kroppa, että he heräävät aamulla vetreinä ilman jumeja.

9. Korostuuko tyynyn ja patjan merkitys ikääntyessä?

Iästä riippumatta on tärkeää, että patja ja tyyny ovat huolella valitut. Mutta niiden merkitys kasvaa ikääntyessä, kun keho haurastuu ja on herkempi myös yön aikana tuleville painaumille.

Esimerkiksi selkärangan välilevyjen kimmoisuus vähenee iän myötä. Päivän aikana välilevyille tulee prässiä ja ne litistyvät. Yöllisen levon aikana niiden kimmoisuus taas lisääntyy. Huonolla patjalla nukkuessa selkäranka on kuitenkin mutkalla, ja välilevyt kuormittuvat nukkuessakin.

10. Kuinka usein tyyny ja patja pitää vaihtaa?

Tyynyn ja patjan kunto kannattaa tarkistaa muutaman vuoden välein. Jotkut tyynyt kestävät kunnossa viisi vuotta, jotkut patjat kymmenen vuotta. Joillakin patjoilla on jopa 15 vuoden takuu.

Meillä suomalaisillahan on tapana säästellä ja kantaa vanhat tyynyt ja patjat kesämökille, jossa ne palvelevat seuraavaakin sukupolvea. Eikä siinä mitään. Onhan sitä aikoinaan nukuttu hetekassakin. Mutta monissa asioissa on menty eteenpäin viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Nykyään meillä on mahdollisuus satsata myös kunnon patjaan ja tyynyyn. Miksi emme sitä tekisi?

Asiantuntijana koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija, työfysioterapeutti Maarit Eskola-Heikkinen Fysio-Eskolasta.

Lue myös: Millainen tyyny on sinulle sopiva? Näin valitset oikean tyynyn – Huono nukkumisasento kuormittaa hermoja ja verisuonia

X