Fibromyalgia selvisi Hanna Huttusen kokemien selittämättömien kipujen syyksi: ”Näin pääsin eroon fibromyalgian oireista”

Hanna Huttunen ei uskonut, kun lääkäri vihjasi, että suoliston kuntoon laittaminen saattaisi parantaa fibromyalgiavaivat. Hän päätti kuitenkin kokeilla, ja ihmeitä alkoi tapahtua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hanna sai kuulla aikuisena sairastuneensa fibromyalgiaan. Sairaus aiheuttaa usein kipua sidekudoksissa ja lihaksissa sekä jatkuvaa uupumusta.

Hanna Huttunen ei uskonut, kun lääkäri vihjasi, että suoliston kuntoon laittaminen saattaisi parantaa fibromyalgiavaivat. Hän päätti kuitenkin kokeilla, ja ihmeitä alkoi tapahtua.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Fibromyalgia on krooninen kipuoireyhtymä, jossa esiintyy pitkäkestoista ja laaja-alaista kipua tuki- ja liikuntaelimistössä. Muita fibromyalgian oireita ovat muun muassa uupumus ja tiedonkäsittelyn sekä mielialan häiriöt.

Helsinkiläisen Hanna Huttusen, 45, niveliä kolotti jo kouluiässä. Välillä tuntui kuin joku olisi työntänyt sukkapuikolla suoraan lonkkaniveleen. Välillä jalat eivät kantaneet ollenkaan. Tyttö ravasi vuosien mittaan monissa erilaisissa reumatutkimuksissa, mutta testien mukaan hän oli täysin terve.

Tähän havahduin: ”Terveyteni heikkeni jatkuvasti”

”Vuosien mittaan opin elämään oireideni kanssa. Käytin koko ajan paljon erilaisia kipulääkkeitä, eikä minulla ollut paremmasta olosta kokemusta.

Nuorena aikuisena muutin kotoa ja lähdin opiskelemaan päivähoitajaksi. Terveyteni vain heikkeni jatkuvasti. Tunsin oloni väsyneeksi, masentuneeksi ja ärsyyntyneeksi.

Valmistuttuani olin välillä töissä, mutta jouduin olemaan myös paljon sairauslomilla. Kolmekymppisenä myös ihoni alkoi oireilla pahasti.”

Vastaanotolle: ”Sain vaivoilleni vihdoin nimen: fibromyalgia”

”Vuosituhannen vaihteessa kävin fysiatrilla ja sain vaivoilleni vihdoin nimen: sairastin fibromyalgiaa. Sairaus aiheuttaa usein kipua sidekudoksissa ja lihaksissa sekä jatkuvaa uupumusta.

Diagnoosin saaminen oli huojentavaa. Empaattinen lääkäri rauhoitti, etten ole kokonaan rappeutumassa, vaan vaivojani voidaan hoitaa. Pääsin erilaisiin kuntoutuksiin, kuten Reumayhdistyksen allasjumppaan ja yksilölliselle kuntoutusjaksolle Reumasairaalaan Heinolaan.

Aloin olla myös armollisempi itseäni kohtaan. Ajattelin, että minulla on oikeus olla väsynyt, koska minulla on tämä sairaus. Diagnoosin turvin sain luvan pitää itsestäni huolta.”

Fibromyalgia vaivaa – mistä apu?

”Ystäväni vihjasi aina silloin tällöin, että oireeni saattaisivat johtua suoliston huonosta kunnosta. En halunnut kuunnella häntä, sillä ruoka oli suuri lohtuni, enkä halunnut menettää sitä. Mussutin valtavan paljon perunaa ja ruisleipää.

Kun kasvoilleni alkoi tulla pahaa ihottumaa ja suupielet alkoivat verestää, päätin kuitenkin varata ajan Antioksidanttiklinikalle.

Siellä lääkäri tutki minut ja sanoi, että ihovaivani johtuvat luultavasti huonossa kunnossa olevasta suolistosta. Sivulauseessa hän jatkoi, että suoliston kuntoon laittaminen saattaisi samalla saada niin sanotut fibromyalgiaoireetkin häviämään.

Olin todella tuohtunut. Ajattelin, että siinä oli taas lääkäri, joka vähätteli fibromyalgiaoireita. Aloitin kuitenkin suolistonhoito- ja puhdistuskuurin, sillä olin epätoivoinen iho-oireideni kanssa. Jätin pois kaikki gluteeniviljat ja sokerin sekä otin ravintolisänä muun muassa omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia. Lisäsin myös kasvisten syöntiä.

Muutamassa viikossa ihovaivani alkoivat hävitä ja oloni alkoi piristyä. Kuukausien kuluessa aloin pärjätä entistä vähemmillä yöunilla, ja vuosia kestänyt sumuinen olo katosi. Tuntui kuin värit olisivat palanneet mustavalkoiseen elämään.”

Tässä ja nyt: Ravinnosta apua fibromyalgiaan

”Pahimpien sairastelujaksojen aikana en jaksanut edes lukea romaania, koska en pystynyt keskittymään mihinkään. Kolme vuotta ruokavaliomuutoksen aloittamisen jälkeen opiskelin ravintoterapeutiksi. Halusin jakaa hyvät kokemukseni ruokavaliohoidosta muiden kanssa.

Nykyään aloitan aamuni esimerkiksi smoothiella, johon laitan avokadoa, marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä. Joskus kokkaan myös lämpimän aamiaisen, jolloin paistan munia, pekonia ja kasviksia pannulla. Hyvää proteiinia, kasviksia ja hyvälaatuista rasvaa syön päivittäin.

Viime vuonna kirjoitin kokemuksistani myös Kiputus-nimisen kirjan, jossa kerron oman paranemiseni tarinan. Uskon, että kaikki paraneminen lähtee siitä, että antaa itselleen luvan voida hyvin.”

Kivulias fibromyalgia

  • Fibromyalgialle tyypillisiä oireita ovat krooninen tuki- ja liikuntaelimistöön painottuva kipu sekä jatkuva uupumus. Usein potilaat kärsivät myös keskittymis- ja oppimisvaikeuksista sekä muistihäiriöistä.
  • Fibromyalgian synnyn syytä ei tunneta. Tiedetään kuitenkin, että taustalla on monia eri tekijöitä ja taipumus sairastua oireyhtymään periytyy.
  • ”Tutkimukseen perustuvaa tietoa ruokavalion vaikutuksista fibromyalgian oireisiin on niukasti. Minkään ruokavalion ei ole todettu parantavan oireyhtymää. Tieteellisesti on pystytty osoittamaan vain, että kunnon kohentaminen vähentää fibromyalgian oireita”, kertoo reumatologian emeritusprofessori Pekka Hannonen Keski-Suomen keskussairaalasta.

Artikkelia on muokattu 22.10.2023 klo 14:05

Lue myös: Tuhannet suomalaiset jäävät ilman hoitoa, vaikka ovat jopa työkyvyttömiä – miksi lääkärit eivät tunnista sairauksia?

Lue myös Anna.fi: Krooninen kipusairaus on kohtuuton kumppani: ”Pelottavinta on, etten voi hallita kipua”

X