Totta vai tarua: Helpottaako inkivääri flunssan oireita?

Inkivääri voi auttaa esimerkiksi joidenkin flunssapöpöjen nitistämisessä, kertoo yliopistonlehtori Yvonne Holm Helsingin yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Inkivääristä tehty lämmin juoma voi flunssan aikana tuntua oloa kohentavalta samaan tapaan kuin lämmin marjamehu.

Inkivääri voi auttaa esimerkiksi joidenkin flunssapöpöjen nitistämisessä, kertoo yliopistonlehtori Yvonne Holm Helsingin yliopistosta.
Teksti: Hanna Vilo

Inkivääri lievittää flunssan oireita

Tarua. Inkivääri on lämmittävä rohdoskasvi, joka lisää muun muassa verenkiertoa. Siitä tehty lämmin juoma voi flunssan aikana tuntua oloa kohentavalta samaan tapaan kuin lämmin marjamehu.

Inkiväärillä ei kuitenkaan ole havaittu flunssan oireita lievittävää vaikutusta.

Sen sijaan tutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen inkiväärin käyttö voi auttaa tappamaan joitakin hengitystieviruksia. Se voi siis auttaa ehkäisemään flunssia. Hengitystieviruksia on kuitenkin satoja erilaisia, eikä inkivääri tapa niistä läheskään kaikkia.

Lue myös: Kuuma keitto hoitaa oikeasti – Tutkijat selvittivät: Näin keiton liemi voi auttaa sairauksien torjunnassa

Inkivääri helpottaa monia vatsavaivoja

Totta. Inkivääri suojaa vatsan limakalvoa estämällä ärsytystä aiheuttavan histamiinin vapautumista suolistossa. Inkivääriä on hyvä käyttää esimerkiksi silloin, jos tulehduskipulääkkeet, kahvi tai vahvat mausteet aiheuttavat vatsan ärsytystä ja närästystä.

Lisäksi se lievittää hyvin myös matkapahoinvointia. Inkivääri laittaa suolistossa olevan ruokamassan kulkemaan eteenpäin, jolloin se ei tule oksennuksena ylös.

Inkiväärillä on nivelkipua lievittäviä ominaisuuksia

Totta. Nivelkivut johtuvat nivelessä olevasta tulehduksesta. Inkiväärillä taas on tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia. Se siis toimii samaan tapaan kuin tulehduskipulääkkeet.

Koska inkiväärillä ja tulehduskipulääkkeillä on samantyylinen vaikutusmekanismi, niitä ei ole hyvä ottaa samaan aikaan. Jos inkivääriä haluaa käyttää nivelkivun hoitoon, sitä on hyvä ottaa tiivistettynä kapselimuodossa, koska silloin vaikuttavia aineita saa enemmän.

Lue myös: Nivelet ja ruokavalio – Näin oikea ravinto voi helpottaa nivelkipua ja jopa ehkäistä nivelsairauksia

X