Afrikkalainen mieheni ei näyttäydy kanssani

Eevan miesystävä suhtautuu julkisissa tilanteissa tyttöystäväänsä kuin kaveriin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhteisen arjen aloittaminen ei ole aina niin yksinkertaista.

Eevan miesystävä suhtautuu julkisissa tilanteissa tyttöystäväänsä kuin kaveriin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Eeva tutustui mukavaan afrikkalaismieheen neljä vuotta sitten. Heillä oli alusta lähtien hauskaa yhdessä, ja suhteessa on paljon hellyyttä, keskustelua ja rakkautta.

”Yhdessä ollessamme huolehdimme toisistamme kilpaa”, Eeva kertoo.

Pari ei asu yhdessä, mutta näkee niin paljon kuin muilta kiireiltään ehtii. Eevan poikaystävä Jimi tekee paljon töitä, ja myös omien ystävien näkeminen on miehelle tärkeää.

”En tiedä, onko kyse kulttuuri- vai yksilöllisistä eroista, mutta itse haluaisin jo vakiinnuttaa asemani miehen elämässä. Kun yhteenmuuttoa tai edes ystäville esittelemistä ei ole kuulunut, olen ollut lähdössä suhteesta useampaan otteeseen. Ihana mies on kuitenkin aina puhunut minut ympäri, ja niin olen jäänyt suhteeseen.”

Eevaa vaivaa se, että julkisissa tilanteissa mies suhtautuu tyttöystäväänsä kuin kaveriin. He eivät juuri edes liiku kaupungilla yhdessä. Miehen kulttuurissa työ ja kaverit tulevat ensin, vasta sitten on rakkauselämän vuoro.

”Tavallaan arvostan sitä, että mieheni haluaa kerätä varallisuutta ja vakiinnuttaa asemansa työelämässä ennen avioitumista. Hän puhuu tulevaisuudesta ja siitä, että haluaa tarjota lapsillemme parhaan mahdollisen elämän.”

Jimin mielestä yhdessä asuminen ja julkiset hellyydenosoitukset kuuluvat avioliittoon. Tätä Eevan on vaikea sulattaa.

”Mistä tiedän, pääsemmekö koskaan sinne asti, sillä olen alkanut epäröidä asemaani tässä suhteessa. Viime aikoina parisuhde on aiheuttanut minulle enemmän murhetta kuin iloa, vaikka mies on minua kohtaan yhtä ihana kuin ennenkin.”

”Sukunikin jo epäilee, onko miestä edes olemassa, kun hän ei koskaan tule tapaamaan perhettäni.”

Puhumalla paras

Jokaisessa parisuhteessa on kulttuurieroja synnyinmaasta tai -seudusta riippumatta. Kasvamme erilaisissa perheissä ja omaksumme perheissämme kulttuurisesti hyvinkin erilaisia asioita ja tapoja, joita sitten kuljetamme mukanamme ihmissuhteisiimme. Kun kaksi erilaista ihmistä menee yhteen, joutuu kumpikin luopumaan joistain tavoistaan ja opettelemaan uusia tilalle. Ulkomaalaisen puolison kohdalla ajattelemme helposti, että hänen kulttuurimallinsa ovat jotenkin pyhiä, eikä niistä sovi puhua.

Taustoiltaan erilasten henkilöiden parisuhteessa olisi molempien tärkeää kertoa, miten heidän lapsuudenperheissään osoitetaan tunteita, hellyyttä, rakkauttakin. Olisi äärimmäisen tärkeää ilmaista, mitkä näistä kulttuurisesti opituista tavoista ovat itselle merkittäviä: ”Minulle olisi tärkeää, että halaisit minua julkisesti.”

Neljän vuoden odotusaika suhteen etenemisestä on pitkä. Siinä missä naisella on velvollisuus kertoa omista toiveistaan suhteen tapojen ja etenemisen suhteen, miehellä on velvollisuus toteuttaa naisen toiveita itselleen sopivalla tavalla. Ja päinvastoin. Missä asioissa mies on tullut Eevaa vastaan? Mistä hän on luopunut rakkautensa tähden? Vaikuttaa siltä, että Eeva uhraa elämänsä miesystävälleen ja saa vastineeksi vain lupauksia.

Eevan olisi hyvä olla realistinen ja varautua siihen, että miehellä saattaa olla puoliso ja perhe toisaalla. Tämä voi selittää suhteen hitaan etenemiseen. Toisaalta useissa Afrikan maissa on tavallista, että parit eivät halaile tai kulje käsi kädessä julkisesti. Avoimet hellyydenosoitukset kuuluvat heidän kulttuurissaan avioliittoon ja kodin seinien sisäpuolelle. Tavatonta ei ole sekään, että kumppania ei tuoda julkisuuteen ennen avioliiton solmimista.

Myös ulkopuolisten kommentit ja epäilevät katseet saattavat vaikuttaa Eevan miesystävän vetäytyvään käyttäytymiseen. Monet tummaihoiset miehet kertovat saavansa ilkeitä katseita ja jopa uhkailuja kulkiessaan eurooppalaisen naisen kanssa. On vaikea puhua tunteistaan, kun kokee olevansa vääränlainen.

Yhteisen äidinkielen puute sekä tottumattomuus puhua tunnetason asioista saattavat nekin vaikeuttaa tärkeistä asioista puhumista ja ymmärtämistä.

Eeva voisi hyötyä Facebookissa olevista, afrikkalaisten miesten kanssa naimisissa olevien naisten keskusteluryhmistä. Myös Familia Clubin Duo kahden kulttuurin perheille -hanke tarjoaa monenlaista apua ja tukea. Vertaistuki voi selkiyttää ajatuksia ja auttaa ymmärtämään asioita niin, että Eeva voi tehdä harkittuja päätöksiä tulevaisuutensa suhteen.

Sari Liljeström, parisuhdekouluttaja, Parisuhdekeskus Kataja.

X