Allergiatutkija Tari Haahtela: ”Allergian ja astman taustasyyt ovat alkaneet selvitä – hoidosta päästään kohti ehkäisyä”

Kosketus luontoon rikastaa ihmisen mikrobistoa, vahvistaa immuunipuolustusta ja suojaa sairauksilta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kosketus luontoon rikastaa ihmisen mikrobistoa, vahvistaa immuunipuolustusta ja suojaa sairauksilta.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

”Terveytemme kytkeytyy saumattomasti luontoympäristön hyvinvointiin”, sanoo allergiatutkija, emeritusprofessori Tari Haahtela.

Karjalan allergiatutkimusta on tehty 20 vuotta. Siinä selvisi, että kosketus monimuotoiseen luontoon rikastaa ihmisen mikrobistoa, vahvistaa immuunipuolustusta ja suojaa sairauksilta: astmalta, allergialta ja mahdollisesti myös tulehduksellisilta suolistosairauksilta, diabetekselta, ylipainolta ja jopa masennukselta.

”Lupaavia edistysaskeleita on otettu. Kansallisen allergiaohjelman tulokset osoittavat, että allergisten sairauksien taakka on kevenemässä. Astmapotilaammekin voivat paljon paremmin kuin ennen. Sairaalahoidon tarve on romahtanut ja työkyky parantunut.”

Tari Haahtala oli mukana tutkimuksissa, joiden pohjalta luotiin kansallinen astmaohjelma 1994−2004.

”Se muutti astman hoidon 1990-luvulla ensin Suomessa ja vähitellen koko maailmassa. Ohjelmasta muotoutui WHO:n malliohjelma”, hän kertoo.

Suomalainen tutkimus edelläkävijä

Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja ilmaston lämpeneminen ovat ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä. Terveys liittyy niihin.

”Ratkaisujen löytämisessä suomalainen tutkimus on edelläkävijä, ja sen pitäisi olla sitä jatkossakin”, Tari Haahtela muistuttaa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X