Ketogeeninen dieetti pudottaa painoa - Onko suuren rasvamäärän syömisestä haittaa terveydelle?

Hyvälaatuisen rasvan ohella tarvitaan kuitu- ja antioksidanttipitoisia marjoja, hedelmiä, kasviksia, hapatettuja tuotteita ja täysjyväviljaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hyvälaatuisen rasvan ohella tarvitaan kuitu- ja antioksidanttipitoisia marjoja, hedelmiä, kasviksia, hapatettuja tuotteita ja täysjyväviljaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Ketogeenisessä dieetissä rasvan osuus voi nousta jopa 70 energiaprosenttiin, kun normaalisti rasvan osuus on noin 30–40 prosenttia.

Rasvan syöminen lisää riskiä matala-asteisille tulehduksille

Pitkäaikaistutkimukset ketogeenisen ruokavalion vaikutuksista puuttuvat. Tiedetään, että erittäin tiukka hiilihydraattien välttäminen (karppaus tai ketogeeninen ruokavalio) aikaansaa runsaan rasva- ja proteiinimääränsä ansiosta suolistomikrobiston köyhtymistä ja lajikirjon kaventumista, joka ei ole pikku juttu.

Tällaisten ruokavalioiden myötä haitallisten suolistomikrobien ja matala-asteista tulehdusta lisäävien yhdisteiden määrä kasvaa. Se lisää monen sairauden riskiä ja hankaloittaa painonhallintaa.

Suoliston mikrobisto suojelee terveyttä

Hyvälaatuisen rasvan ohella tarvitaan kuitu- ja antioksidanttipitoisia marjoja, hedelmiä, kasviksia, hapatettuja tuotteita ja täysjyväviljaa. Ne pitävät suoliston mikrobiston monimuotoisena ja suojelevat terveyttämme.

Juuri nämä ruoka-aineet loistavat poissaolollaan, tai niitä on hyvin vähän ketogeenisen tyyppisissä runsasrasvaisissa dieeteissä.

Malitillinen hiilihydraattien syönti tukee elämäntapamuutosta

Ketogeeninen ruokavalio voi jossain ääritapauksissa olla hyödyllinen, esimerkiksi vaikean epilepsian tai autismin hoidossa. Kovatehoisesti liikkuvalle runsasrasvaisesta ruokavaliosta on haittaa liikkumiseen tarvittavien hiilihydraattivarastojen ollessa niukkoja.

Diabeetikko, ylipainoinen, makeanhimoinen ja moni muukin hyötyy ketogeenistä ruokavaliota sallivammasta, maltillisesta hiilihydraattien syömisestä. Tällöin käytetään kuitupitoisia hiilihydraatteja, mutta selvästi vähemmän kuin virallisissa suosituksissa.

Usein ei ole tarvetta mennä ääripäähän, vaan kultaisella keskitiellä ja järkevillä ruokavalinnoilla saadaan tuettua terveyttä ja painonhallintaa riskittömästi. Näin dieettiä jaksetaan noudattaa senkin jälkeen, kun uutuuden alkuhuuma on haihtunut.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Artikkeli on julkaistu Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X