Ylipaino kertyy entistä useamman vyötärölle – Kuuluuko rasva ruokavalioon vai ei?

”Ravitsemussuosituksissa kehotetaan välttämään rasvaa. Olemme silti ylipainoinen kansa. Ruoanlaitossa runsaasti rasvaa käyttävät kansat ovat hoikkia. Kannattaako rasvaa välttää?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© ISTOCKPHOTO

"Ravitsemussuosituksissa kehotetaan välttämään rasvaa. Olemme silti ylipainoinen kansa. Ruoanlaitossa runsaasti rasvaa käyttävät kansat ovat hoikkia. Kannattaako rasvaa välttää?"
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Ylipaino-ongelma on yleistynyt lähes kaikkialla maailmassa, yhtä lailla Suomessa kuin Välimeren maissakin. Ravitsemussuosituksissa ei neuvota välttämään rasvaa tai suosimaan hyvin vähärasvaista ruokavaliota, vaan pikemminkin pitämään rasvankäyttö kohtuullisena ja kiinnittämään huomiota rasvan laatuun.

Rasvassa eniten kaloreita

Rasva sisältää enemmän kaloreita kuin mikään muu ravintoaine. Reilut öljyloraukset pannulle ja salaattiin, yhtä lailla kuin runsas voin tai kermatuotteiden käyttö tuovat paljon ylimääräisiä kaloreita.

Liiallinen rasvan käyttö lihottaa helposti, tuleepa rasva sitten öljyistä, kermasta tai voista. Tämä on selvästi nähtävissä käytännön ravitsemusterapiatyössä sekä tutkimuksissa.

Suosi vain hyvää rasvaa

Ruokavaliossa ei kuitenkaan kannata tähdätä vähärasvaisuuteen, vaan sopivaan rasvan käyttöön ja hyvään rasvan laatuun. Oliivi- tai rypsiöljyä kannattaa suosia paistorasvana. Suositeltu käyttömäärä riippuu muusta ruokavaliosta, mutta yleensä sopiva öljymäärä paistamiseen on vajaa ruokalusikallinen.

Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä kannattaa myös suosia. Sopiva määrä useimmille on noin yhdestä kahteen ruokalusikallista päivässä.

Laihduttajia löytyy jo jokaisesta maailman kolkasta

Maailmanlaajuisesti lisääntynyt ylipaino-ongelma on monen tekijän summa. Hoikkia kansoja ei enää juurikaan löydä; ei Kreikasta, Kreetalta eikä Ranskasta.

Niissä harvoissa maissa, joissa ihmiset ovat valtaosaltaan hoikkia, syödään erittäin paljon kasviksia, vihanneksia, palkokasveja, kalaa, siemeniä ja pähkinöitä, marjoja ja hedelmiä. Ruoka valmistetaan pääasiassa höyryttämällä, eikä lihottavia pikaruokia, alkoholia tai sokeripitoisia herkkuja käytetä juuri lainkaan.

Tällainen kansa löytyy Japanista Okinawan saarelta, jossa perinteistä ruokaa syövä aikuisväestö on hoikkaa. Pikaruokakulttuurin omaksuneet nuoret sen sijaan eivät enää ole hoikkia.

Asiantuntijana Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Artikkeli on julkaistu Kotilääkärissä 8/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X