Kookosrasvan terveellisyys puntarissa: Kuinka paljon kookosölyjä voi käyttää?

Kookos on trendiherkku, jonka terveysvaikutuksista ollaan montaa mieltä. Laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia vastaa monia mietityttävään asiaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kookos on trendiherkku, jonka terveysvaikutuksista ollaan montaa mieltä. Laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia vastaa monia mietityttävään asiaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

”Kookosöljy ja kookostuotteet ovat olleet pitkään varsinaisia mediasuosikkeja. Kookoksen kerrotaan parantavan terveyttä monipuolisesti sekä myös laihduttavan keskipitkäketjuisten rasvahappojensa (MCT-rasva) ansiosta.

Todellisuudessa luotettavia, pitkäkestoisia tutkimuksia juuri kookoksen terveysvaikutuksista on hyvin vähän. Neitsytkookosöljyn mahdolliset terveyshyödyt perustuvat sen sisältämään lauriinihappoon sekä antioksidanttisesti vaikuttaviin fenolisiin yhdisteisiin. Kookoksen huonona puolena on sen poikkeuksellisen runsas kovan, tyydyttyneen rasvan määrä.

Kovan rasvan kookos

Kookos sisältää tyydyttynyttä, kovaa rasvaa yli 90 prosenttia. Pähkinät ja oliivi- tai rypsiöljy sisältävät kovaa rasvaa vain 5–15 prosenttia. Terveyden kannalta olisi tärkeää, että ruokavalion kovien ja pehmeiden rasvojen keskinäinen suhde olisi tasapainossa.

Suositeltavaa olisi, että ruokavaliomme sisältäisi nykyistä enemmän kuumentamattomia, pehmeitä eli tyydyttymättömiä rasvoja, ja vähemmän kovaa rasvaa. Kovaa rasvaa saamme huomaamattamme paljon piilorasvoina.

Kokonaisuus ratkaisee ruokavaliossa

Kova rasva (kookos, voi, kerma) ei suoranaisesti aiheuta sairauksia, mutta vääristynyt kovien ja pehmeiden rasvojen tasapaino lisää riskiä sairauksille. Yleensä haitat heijastuvat veren kolesteroli- ja sokeriarvoihin, nivelten terveyteen ja tulehdustekijöihin. Toki tähän laajaan kokonaisuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten ruokavalion hiilihydraattimäärä, antioksidanttien saanti, liikunta, alkoholin käyttö ja oma geeniperimä.

Näin ollen yhden yksittäisen tekijän, kuten kookoksen käytön, vaikutuksia tai tuotteen suositeltavia päivittäisiä käyttömääriä on usein vaikea arvioida. Kokonaisuus ratkaisee.

Muista myös pehmeät rasvat

Jos kookosöljyä tai -mannaa haluaa käyttää, kannattaa huolehtia samanaikaisesti riittävästä pehmeiden rasvojen saannista. Pehmeän rasvan lähteitä ovat pähkinät, mantelit, siemenet, oliiviöljy, rypsiöljy, avokado ja rasvainen kala.

Kookosmannassa on energiaa noin 700 kcal/100 g, kookosöljyssä jopa 900 kcal/100 g. Kookostuotteiden runsas energiamäärä on hyvä huomioida, jos niitä haluaa käyttää päivittäin.”

Asiantuntijana Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 3/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X