Miten kasviproteiinit saa osaksi herkkävatsaisen ruokavaliota? Lue ravitsemusterapeutin vinkit

Kasvisruokavalioon ei välttämättä kannata siirtyä äkisti. Ravitsemusterapeutin mukaan suolisto kaipaa totuttelua muutoksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kasvisvoittoinen ruokailu on järkevää sekä terveyden että maapallon kannalta.

Kasvisruokavalioon ei välttämättä kannata siirtyä äkisti. Ravitsemusterapeutin mukaan suolisto kaipaa totuttelua muutoksiin.
Teksti:
Virve Järvinen

”Haluaisin syödä eettisesti, mutta kasviproteiinit vääntävät vatsaa enkä pidä nyhtökauran mausta. Voiko niihin totuttautua?” -Eettinen syöjä

Kasviproteiinit voivat aiheuttaa vatsa- ja suolisto­vaivoja, jos niitä lisätään ruokavalioon liian nopeasti ja liian suurina kerta-annoksina. Suolistoa kannattaa totuttaa vähitellen kasviproteiineihin. Linssejä ja papuja voi laittaa osaksi jauhelihakastiketta, ja myös kasvissosekeittoon sopivat hyvin keitetyt linssit.

Kasviproteiinit kuten tofu ja linssit aiheuttavat yleensä vähemmän vatsa- ja suolisto-oireita kuin pavut ja herneet. Papuja kannattaa liottaa useita tunteja ennen kypsäksi keittämistä, ja kertaalleen kiehumisen aikana vaihdettu vesi voi vähentää niiden aiheuttamia vatsa- ja suolisto-oireita. Valmiit tölkkipavut kannattaa huuhdella ennen käyttöä.

Lue myös: Herkkävatsainen, hoidatko oireitasi väärin? FODMAP ei tuo aina helpotusta – ”Kaikkiin vaivoihin jaetaan ärtyvän suolen perusohjetta”

Kasviproteiinit mukaan kärsivällisesti

Kun suolisto on vähitellen tottunut kasvisproteiineihin, voi niiden määrää kasvattaa. Eettisessä ruokailussa kasviproteiinien lisäksi on hyvä suosia lähi-, luomu- ja sesonkiruokaa. Tuontihedelmiä ja kasviksia on hyvä korvata kotimaisilla marjoilla, kausi­hedelmillä ja juureksilla.

Kasvisvoittoinen ruokailu on järkevää sekä terveyden että maapallon kannalta. Myös kotimaisen riistalihan ja lähialueen kalan suosiminen tehotuotetun tai ulkomaisen lihan korvikkeena on eettistä ruokailua parhaimmillaan.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Lue myös: Kasviproteiinia lisää lautaselle! Iäkkäiden proteiininsaanti jää usein alle suositusten

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X