Onko sopimusseksi vieraan miehen kanssa pettämistä?

Missä menee pettämisen raja, jos seksistä toisten kanssa on yhdessä sovittu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sopimusseksi vieraan miehen kanssa olikin puolison mielestä huono juttu.

Missä menee pettämisen raja, jos seksistä toisten kanssa on yhdessä sovittu?
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Onko sopimusseksi vieraan miehen kanssa pettämistä? Sopimusseksi aiheutti Sallan ja Timon suhteeseen särön.

”Aiemmin yhdessä asuneet Salla ja Timo ovat olleet kaukosuhteessa muutaman vuoden. Timon työ vie häntä usein ympäri maailmaa, ja Suomessa ollessaan hän joutuu usein pysyttelemään pääkaupunkiseudulla.

Salla taas työskentelee pohjoisemmassa Suomessa, joten pariskunnan välimatka on vähimmilläänkin useita satoja kilometrejä. Kuusi vuotta yhdessä ollut pari haaveilee yhteisestä tulevaisuudesta ja pitää jatkuvasti yhteyttä välimatkasta huolimatta.

Kun Timo otti vastaan työn kansainvälisessä yrityksessä, pari päätti, että heillä voisi olla erossa ollessaan seksisuhteita myös muiden kanssa. Päätös oli yhteinen ja yksimielinen.

Viime keväänä Sallalla oli lyhyt suhde toiseen mieheen. Sen jälkeen Sallan ja Timon suhde muuttui syyttelyksi ja riitelyksi, sillä Timon mielestä Salla petti heidän välisensä sopimuksen.

”Sovimme, että toisella voi olla seksiä toisen kanssa, mutta ei mitään tapailua”, Timo sanoo.

Sallan mielestä hän ei ole rikkonut sopimusta, sillä toinen mies oli hänelle vain seksiseuraa. Hän rakastaa Timoa aivan samoin kuin ennenkin ja luuli toimivansa heidän sopimuksensa puitteissa. Se, että hän tapasi toista miestä useamman kerran johtui siitä, että juttu toimi niin hyvin.

”En tiedä voinko enää jatkaa tässä suhteessa. Minua on loukattu todella pahasti. Salla on elämäni rakkaus, mutta hän petti minut”, Timo valittaa.

Salla suree tekemäänsä, mutta on sitä mieltä, että toimi sopimuksen puitteissa. Parin keskusteluyhteys on ollut katkolla alkukesästä lähtien, ja kumpikaan ei tiedä, mihin suuntaan tästä pitäisi jatkaa.”

Asiantuntija vastaa: Sopimusseksi ei ollutkaan mitä sovittiin? Molempien halut punnitaan

Sopimusseksi vieraan miehen kanssa olikin puolison mielestä huono juttu. © Anssi Keränen

Salla ja Timo ovat tehneet sopimuksen tiedostamatta, mitä tuli sovittua. Sopimuksen lähtökohta oli varmasti vilpitön. Suhdetta ei haluttu menettää mutta ei myöskään aktiivista seksielämää. Perusajatus, jota he eivät luultavasti edes huomanneet, oli että seksi ja tunteet eivät kuulu yhteen. Seksiä voi harrastaa ilman, että se herättää itsessä tai toisessa tunteita. Näin ei kuitenkaan ole. Siitä ongelma. Timo on nyt loukattu, Salla surullinen ja suhteen jatko on vaakalaudalla.

Eräällä tavalla tämä on hyvä uutinen. Kumpikaan ei ole menettänyt tuntumaa omiin sisäisiin tunteisiinsa. Tällä hetkellä se tuottaa toki epämiellyttäviä tunteita, mutta on hyvä pohja rakentaa suhde, jossa tunne-elämää ja seksuaalisuutta ei enää pidetä keinotekoisesti erillään. Tämä voi tapahtua aikanaan tämän suhteen puitteissa tai selkeän eropäätöksen jälkeen uusissa parisuhteissa.

Keskusteluyhteys on nyt katkolla. Eteenpäin meneminen alkaa siitä, että kumpikin miettii omaa haluaan. Haluanko kaikesta huolimatta säilyttää tämän suhteen? Uskonko, että toinen on se ihminen, johon haluan aidosti sitoutua ja jättää muut vaihtoehdot pois mielestäni?

Jos vastaus on molemmilta myöntävä, yhteinen toipumisprosessi voi alkaa. Siihen voi mennä aikaa kuukausia, ehkä jopa vuosia. Edessä voi olla monia yhteisiä keskusteluja ja hankalien tunteiden kohtaamista.

Jos toinen todella on se, johon haluaa sitoutua, tämä on kuitenkin pieni hinta loppuelämän onnellisuudesta ja turvallisuudesta.

Heikki Syrjämäki, pari- ja seksuaaliterapeutti, Tampereen seurakuntien perheasiankeskus.

Asiantuntija vastaa: Syyttelyt sikseen

Sitoutuneessa parisuhteessa seksi ja rakkaus kohdistuvat samaan henkilöön. Jo pelkkä rakastetun näkeminen, koskettaminen tai ajatteleminen lisää oksitosiinin, läheisyyshormonin erittymistä kehossa. Samoin hyvältä tuntuva seksi lisää oksitosiinin määrää kehossa. Tällaisessa tilanteessa meidän neurobiologiamme varmistaa suhteen pysyvyyttä.

Salla ja Timo ovat sitoutuneet elämään keskenään kaukosuhteessaan, mutta päätyneet siihen, että seksiä voi harrastaa muidenkin kanssa. Kun Salla harrasti seksiä useamman kerran saman miehen kanssa, Timolla heräsi huoli omasta asemastaan. Sitoutuneen suhteen syntymisessä seksillä on usein varsin merkittävä rooli.

Salla tuntee toimineensa sopimuksen mukaisesti. Pulma tulee siitä, että tunteemme eivät toimi sopimuksen mukaan. Timon tunne on se, että Salla on pettänyt häntä lyhyellä seksisuhteellaan. Asiaa ei auta, vaikka Salla sanoo, että kyse oli vain seksistä. Tapahtunut nostatti Timon mielessä pettymyksen tunteita, jotka ovat vieneet suhteen katkolle.

Kun Timo ja Salla voivat kohdata ja hyväksyä ne tunteet, joita tilanne Timossa nostatti, heidän on mahdollista löytää hyvää keskinäistä läheisyyttä uudestaan. Kumpikin on vastuussa sopimuksen sisällöstä. Tämä yhteinen päätös tuotti suhteen kannalta ei-toivotun tuloksen.

Hyvässä tilanteessa Timon ja Sallan on mahdollista yhdessä tutkia omia pelkojaan, huoliaan ja toiveitaan. Niin kauan kuin pari syyttää toistaan tilanteesta, suhde on jäissä.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

Lue myös: Miten kestää vihaista puolisoa?

Lue myös: ”Mitä teen, kun puolisoni aikuiset lapset yrittävät erottaa meidät?”

Maaret Kallio neuvoo: Näin pettämisestä pääsee yli

X