Miten kestää vihaista puolisoa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Miten kestää vihaista puolisoa? kysyy lukija. © Anssi Keränen © Anssi Keränen
Mervi nöyryyttää miestään koko ajan muiden kuullen. Harri ei uskalla väittää vastaan, koska pelkää avointa riitaa.

Miten kestää vihaista puolisoa?

”Heti kun Kati oli päässyt ovesta sisälle, alkoi Mervin tuttu tykitys.

”Täällä ei ole puhtaita laseja, kun isäntä ei ole saanut tilattua pesukoneen korjaajaa, vaikka pesukone meni rikki jo eilen.”

Harri mietti hetken, lähtisikö saman tien ulos vai antaisiko olla. Tästä tulisi taas yksi tällainen ilta. Mervi nuijisi häntä puheillaan koko ajan vieraitten kuullen. Aivan kuin se ei olisi tarpeeksi, että jatkuvaa valitusta ja syyttelyä sai kuulla arkena.

Harri päätti kuitenkin kestää kuin mies – taas kerran.

Parasta olla, kuin ei välittäisi yhtään, hän ajatteli.

Niinpä Harri naureskeli vastaukseksi jotain hyväntahtoista, otti vieraat vastaan, mutta vetäytyi pian omiin oloihinsa. Vähän väliä Mervi kuitenkin sinkautti sanojaan Harrin suuntaan. Aina silloin Mervin ääni muuttui käskeväksi.

”Harri! Tulisitko tänne. Minulla on vähän asiaa”, kajahti ilmoille aina, kun Mervi halusi käskyttää miestään tekemään milloin mitäkin, vaikka kaatamaan viiniä vieraille.

Kun päästiin ruokapöytään, jatkui Mervin valitus. Miten heidän talossaan kaikki repsotti. Miten mikään ei etenisi, jollei Mervi hoitaisi asioita; Harri kun ei saa mitään aikaan. Ruokakaupastakin toi aivan väärää juustoa. Ja miten Mervi ei koskaan pääsisi ulkomaille, ellei itse järjestäisi matkoja. Miehestä kun ei ole edes siihen.

Harria nolotti, mutta hän päätti olla hiljaa, ettei syntyisi riitaa. Mervin kanssa ei kannattanut riidellä. Sen hän tiesi kokemuksesta. Sitä raivoa ei vaan kestä.”

Maaret Kallio vastaa: Toista ei saa nöyryyttää

Miten kestää vihaista puolisoa? kysyy lukija. © Anssi Keränen

Miltä tuntuisikaan olla kylässä pariskunnan luona, jossa toinen ilkkuu toista koko ajan? Harria ottaa päähän, ja syystä. Harrin on tärkeää ilmaista oma kiukkunsa, vaikka se aiheuttaisikin Mervissä lisää raivoa. Mervi on vastuussa omista tunteistaan, kuten on Harrikin.

Toista ei saa nöyryyttää tai arvostella muiden kuullen, eikä kahdenkaan. Sen sijaan Mervillä on selkeästi enemmänkin hampaan kolossa, joka olisi tärkeää tulla rauhassa kuulluksi kahden kesken. Mikä Merviä todella harmittaa, miltä hänestä todella tuntuu? Onko kyse sittenkään pesukoneen korjaajasta? Miten Mervi ottaa itse vastuuta omasta onnellisuudestaan ja viinilasillisistaan?

Parisuhteessa on kilpailtava toinen toisensa arvostamisessa. Kannattaa huomioida myös pienet hyvät asiat, joita toinen tekee. Kukaan ei halua olla toiselle itsestäänselvyys. Niin kehut kuin haukutkin nousevat yhä suurempaan arvoon, kun ne osoitetaan toisten kuullen. Panosta siis kehuihin muiden läsnäollessa ja anna kritiikki kahden kesken.

Maaret Kallio, Seksuaali-terveysklinikan erityisasiantuntija, Väestöliitto

Seura 32/2014

Lue myös: Miehen raivo pelottaa

X