Nainen – näin saat orgasmin helpommin! Seksuaaliterapeutin kuusi vinkkiä takaavat parempaa seksiä

Jos nainen ei saa orgasmia, syynä eivät yleensä ole puutteet partnerin seksitaidoissa. Syy on paljon arkipäiväisempi: naisen on vaikea keskittyä seksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näin nainen nauttii enemmän seksistä ja saa varmemmin orgasmin.

Jos nainen ei saa orgasmia, syynä eivät yleensä ole puutteet partnerin seksitaidoissa. Syy on paljon arkipäiväisempi: naisen on vaikea keskittyä seksiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Vaikeus keskittyä seksiin on suurin este naisen orgasmille. Tämä tuli esiin Helsingin Sanomien suuressa seksikyselyssä juhannuksen alla 21.6. mutta asia ei ole uusi.

Väestöliiton parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa on törmännyt siihen koko yli kaksikymmentä vuotta kestäneen uransa ajan.

Vuosien varrella arkeemme on tullut yhä enemmän keskittymistä hajottavia tekijöitä. On sosiaalinen media, tiukentunut tahti työelämässä ja hektisemmäksi muuttunut arki. Kun keskittyminen ja hetkessä läsnäolo vaikeutuvat, orgasmit karkaavat. Etenkin naisilta.

Tilanteeseen ei tarvitse tyytyä. Oulasmaa on kehittänyt kenen tahansa ulottuvilla olevia keinoja parantaa keskittymiskykyä seksin aikana, ja näin helpottaa etenkin naisen mahdollisuuksia saada orgasmi.

Arki ja keho häiritsevät

Naisen seksiin keskittymistä häiritsevät usein hyvin konkreettiset asiat. Kuten se, heräävätkö taaperot intiimeihin ääniin tai ovatko murrosikäiset lapset vielä valveilla ja kuulolla.

”Vanhemmuus tuo jo sinällään monelle naiselle haasteen seksin suhteen. Äitiys on alati läsnä ja tekee naisesta valppaan lasten suuntaan.”

Myös kaikenlaiset tekemättömät työt, ostoslistat, pyykit ja likaiset astiat voivat sabotoida erotiikkaan keskittymistä.

Naisen kehon luonnollinen elinkaarikaan ei tee keskittymistä helpoksi. On kuukautisten, raskauden, imetyksen ja vaihdevuosien aiheuttamat kehon muutokset ja hormonaaliset tilat.

”Naisen täytyy alati löytää itsensä uudelleen naisena.”

Oma mieli ja puhumattomat asiat häiritsevät

Myös oma mieli tuottaa helposti tunnelmaa latistavaa häiriötä. Oulasmaa on huomannut, että erityisesti naiset ovat alttiita kontrolloimaan ja tarkkailemaan omaa kehoaan. Tästä syntyy herkästi itseään ruokkiva noidankehä.

”Jos lakkaamatta tarkkailee, onko kiloja liikaa, olenko seksikäs ja kelpaanko, kääntyy huomio itsen arvosteluun. Tällainen jatkuva negatiivinen sisäinen puhe pilaa fiiliksen.”

Myös parisuhteen käsittelemättömät tai keskeneräiset riidat häiritsevät naisen seksiin antautumista. Kun puhumattomat asiat roikkuvat ilmassa, voi keskittymisen lisäksi kadota halut.

”Tässä suhteessa miehet ja naiset ovat päinvastaisia. Kun mies kokee etäisyyttä naiseen, hän hakee yhteyttä rakastelemalla. Nainen tarvitsee ensin yhteyden kokemuksen muilla tavoin halutakseen rakastella.”

Orgasmin hakua kahdella rintamalla

Kun pelkästään rakastelulle on näin paljon esteitä, onko orgasmin saamiseen keskittyminen ylipäätään koskaan mahdollista?

Toki on, Oulasmaa vakuuttaa. Keskittymiselle voi luoda mahdollisuuksia kahdella rintamalla, mutta eri tavoin: seksin aikana ilman puhetta, muina hetkinä puhumalla.

Seksin aikana kaikkein tärkeintä on Oulasmaan mukaan lakata analysointi, neuvominen ja ylipäätään kaikenlainen verbaliikka.

”Sen sijaan heittäydytään kuuntelemaan miltä hengitys kuulostaa ja kosketus tuntuu.”

Siis järki nurkkaan, eläin meissä esiin. Mutta miten?

Nämä vinkit toimivat seksin aikana:

Oulasmaan mukaan läsnäolon taitoa seksin aikana voi hakea kolmella tavalla yhtä aikaa.

1. Luomalla rakkaudellinen ilmapiiri eri aisteilla: katseella, kosketuksella, tuoksuilla.

”Nämä ovat intensiivisiä kohtaamisen välineitä, mutta aliarvostettuja. Ei läsnäolon virittämiseksi tarvitse tehdä mitään ihmeellistä. Pelkällä katsella voi joskus saada toisen syttymään.”

2. Jos mieli karkaa kesken seksin ostoslistaan tai tiskeihin, palauta ajatukset takaisin intiimiin hetkeen:

kosketa, nuuski, nuole, kuiskuttele korvaan, katso silmiin mutta älä puhu.

3. Olemalla itsekäs. Kannattaa olla ahne omalle nautinnolleen ja suunnista kohti sitä.

”Naisille on joskus vaikeaa asettaa oma nautinto etusijalle. Tällainen hyvä itsekkyys ei kuitenkaan ole toiselta pois. Päinvastoin.”

Nämä vinkit toimivat sängyn ulkopuolella:

1. Seksin aikana ei kannata keskustella parisuhteen ongelmista, mutta sängyn ulkopuolella keskustelu ja asioiden selvittely on sitäkin tärkeämpää.

”Jos suhteessa on mieltä painavia selvittämättömiä asioita, intiimiys ei usein edes onnistu naiselta.”

2. Osa naisista on murehtijoita ja huolehtijoita luonnostaan. Silloin nainen voi asettaa oikean annoskoon murehtimiselleen.

”Murehtimiselle voi laittaa selkeän aikarajan. Esimerkiksi puoli tuntia päivässä, jonka jälkeen alkaa siirtää ajatuksiaan mukavampiin asioihin. Jos koko ajan velloo ikävissä ajatuksissa, niistä on vaikea päästää irti ja päästä seksin kannalta oikeanlaiseen fiilikseen.”

Samalla tavalla voi aidata päivästä hetken, jolloin listaa tekemättömät työt – eikä sen jälkeen pyörittele niitä mielessään.

3. Omaa eroottista tunnelmaa kannattaa nostattaa jo etukäteen ajatuksen tasolla.

Oulasmaan vastaanotolla moni pienten lasten äiti on sanonut, että illalla on vaikea virittäytyä erotiikkaan suoraan lasten nukuttamisen jälkeen, kun äidin rooli on päällimmäisenä.

”Nainen tarvitsee pienen hetken äidin roolista irrottautumiseen. Tästä pitäisi puhua enemmän. Työnjaolla voi helpottaa tilannetta: isä voi hoitaa nukutuksen ja äiti saa sen hetken virittäytymiseen.”

X