Terveystiedon merkitys oppiaineena huomattava – LKT Harri Vertio: ”Saattaa olla tärkein väestön terveyden edellytyksiä parantanut uudistus vuosikymmeniin”

Suomessa on tehty tällä vuosituhannella monta terveyttä kohentavaa tekoa ja keksintöä. Maahamme on saatu näin myös 600 000 nuorta, joiden valmiudet omasta ja toisten terveydestä huolehtimiseen ovat olennaisesti aiempaa paremmat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomessa on tehty tällä vuosituhannella monta terveyttä kohentavaa tekoa ja keksintöä. Maahamme on saatu näin myös 600 000 nuorta, joiden valmiudet omasta ja toisten terveydestä huolehtimiseen ovat olennaisesti aiempaa paremmat.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Terveystieto tuli vuosituhannen alussa osaksi peruskoulun opetussuunnitelmaa ja vuonna 2007 ylioppilaskirjoitusten ainevalikoimaan.

”Tämä saattaa olla tärkein väestön terveyden edellytyksiä parantanut uudistus vuosikymmeniin”, Terveyden edistämisen asiantuntija, LKT Harri Vertio sanoo.

Maahamme on saatu 600 000 nuorta, joiden valmiudet omasta ja toisten terveydestä huolehtimiseen ovat olennaisesti aiempaa paremmat.

”Itse olen kehittänyt terveyskasvatuksen sisältöä valtion hallinnossa ja järjestöissä, ja huolehtinut osaltani tupakkalain toteutumisesta ja kehittämisestä.”

Terveyden edistämisen ydinjoukko

”Terveyden edistäminen jää hallintorakenteissa helposti leijumaan ilmaan, ellei sille luoda tilaa. Tämä edellyttää työtä yli hallintorajojen”, Harri Vertio sanoo.

Hänen mukaan kunnissa tarvitaan eri yksiköiden ihmisistä koottua terveyden edistämisen ydinjoukkoa, joka voisi saada tukea alueen ammattikorkeakouluilta ja yliopistoilta.

”Näin alan tutkimustulokset siirtyisivät käytäntöön.”

Syövästä entistä useammin hoidettava kuin tappava sairaus

Suomessa on tehty tällä vuosituhannella monta terveyttä kohentavaa tekoa ja keksintöä.

Harri Vertio nostaa esiin myös syöpätutkimuksen, mikä on edistynyt loistavasti: syövästä on tullut useammin hoidettava sairaus kuin tappava.

Suomessa eloon jääneiden osuus viiden vuoden kuluttua diagnoosista on parantunut 10 vuodessa eniten maailmassa: viisi prosenttia.

”Syitä on monia: parantunut kuvantaminen, syöpäsairauksien parempi ymmärtäminen, täsmällisempi lääkehoito ja parantunut sädehoito.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X