Tyrni – ihon ja vatsan bestis: Oivallinen kuidun ja C-vitamiinin lähde

Tyrni on ainutlaatuinen supermarja. Tyrnissä on erittäin runsaasti erilaisia antioksidantteja ja moninkertaisesti C-vitamiinia verrattuna puolukkaan, mustikkaan ja karpaloon. Se on tuontihedelmiä selvästi parempi kuidun lähde, ja siinä on merkittävä määrä soluja suojaavaa E-vitamiinia.
Tutkittua tietoa tyrnistä
Tyrnin siemenissä on tyrniöljyä, jolla on tutkitusti hyviä vaikutuksia ihon ja limakalvojen hyvinvointiin. Tyrnimarjalla on todettu CRP-arvon perusteella lievä tulehdusta hillitsevä vaikutus, ja joissakin tutkimuksissa tyrniöljyllä on saatu hyviä tuloksia maha- ja pohjukaissuolihaavan ehkäisyssä ja hoidossa.
Suomalaistutkimuksessa tyrni hillitsi joidenkin haitallisten suolistobakteerien kasvua. Tyrniöljy ja tyrnimehu saattavat myös hieman nostaa hyvää HDL-kolesterolia.
Kansanviisautta
Kansanlääkinnässä tyrnillä on tukeva jalansija etenkin sen luontaisilla kasvualueilla, Kiinassa ja Venäjällä. Tyrnillä on hoidettu muun muassa keripukkia, tulehduksia, hengitystieoireita, erilaisia vatsavaivoja ja mielipahaa.
Resepti: Tyrni-raejuustopannarit
Kokeile tehdä tyrni-raejuustopannareita! Tässä ohje:
1. Sekoita 1 purkki pehmeää raejuustoa, 3 munaa 1/4 dl vehnäjauhoja, 1/2 tl leivinjauhetta, 1/4 dl ohrajauhoja ja ripaus vanilliinisokeria taikinaksi.
2. Lisää 1 dl tuoreita tai jäisiä tyrnimarjoja.
3. Paista lettupannulla voissa tai öljyssä ja tarjoile proteiinipitoisena aamiaisena vaahterasiirapin ja tyrnimarjojen kanssa.
Asiantuntija: dosentti Riitta Törrönen, Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteenyksikkö.
Lue myös: Tyrni on ainutlaatuinen supermarja: 9 erinomaista terveysvaikutusta
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti