Onko turvallista syödä muutaman vuoden vanhoja pakastemarjoja?

Ruoka-aineiden säilyvyyteen vaikuttaa muun muassa niiden rasvapitoisuus. Marjat säilyvät käyttökelpoisina pakasteessa useita vuosia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruoka-aineiden säilyvyyteen vaikuttaa muun muassa niiden rasvapitoisuus. Marjat säilyvät käyttökelpoisina pakasteessa useita vuosia.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Ruoka-aineiden säilyvyyteen vaikuttaa muun muassa niiden rasvapitoisuus. Marjat ovat vähärasvaisia, ja ne säilyvät käyttökelpoisina pakasteessa useita vuosia. Jos marjat on pakastettu kokonaisina, niiden ravintoarvo säilyy melko hyvänä jopa muutaman vuoden.

Pientä hävikkiä tapahtuu C-vitamiini- ja flavonoidipitoisuuksissa; sitä enemmän hävikkiä, mitä kauemmin marjoja pakastetaan. Marjojen maku muuttuu vähitellen happamammaksi, mutta edelleen ne ovat varsin terveellistä syötävää.

Huurre paljastaa pakastelämpötilan vaihtelun

Jos marjojen pinnalla on paljon huurretta, tämä kertoo yleensä pakastelämpötilan vaihtelusta. Voimakkaasti huurteisetkin marjat ovat vielä käyttökelpoisia ja niistä voi valmistaa marjakeittoa, hilloa tai marjapiirakkaa.

Myös pari vuotta pakasteessa olleita metsäsieniä voi yleensä huoletta syödä. Sienet kannattaa kuitenkin kuumentaa ennen käyttöä, joko paistaa niitä pannulla tai lisätä niitä muun kuumennettavan ruoan joukkoon.

Marjat ja sienet säilyvät pakastimessa ainakin pari vuotta

Marjojen tavoin sienet ovat vähärasvaisia, ja ne säilyvät pakastimessa ainakin parin vuoden ajan. Poikkeuksen tekevät sienet, jotka on paistettu rasvassa ennen pakastamista. Rasvalisä valmistusvaiheessa lyhentää sienien säilyvyysaikaa, sillä rasvainen tuote pilaantuu nopeammin.

Asiantuntijana Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X