Kannattaako vihanneksia pakastaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Oman kasvimaan porkkanat sopivat hyvin pakastettaviksi. © Colourbox
Pakastaminen on hyvä tapa säilöä vihanneksia. Kaikki vihannekset eivät kuitenkaan siihen sovellu, tietää ravitsemuksen erikoistutkija Heli Kuusipalo.

Kaupan vihanneksia ei pidä pakastaa.

TOTTA. On suuri ero, pakastaako oman kasvimaan vai kaupan vihanneksia. Kaupasta kannattaa ostaa pakastevihanneksia, jos etsii säilytykseen soveltuvia ruoka-aineksia. Kaupan pakastevihanneksiin on käytetty ensiluokkaisia raaka-aineita. Lisäksi ne pakastetaan niin nopeasti, että ravintoaineet ja rakenne säilyvät. Kaupasta ostetut ja ulkomailta tuodut vihannekset säilytetään kellarissa. Tämän vuoksi niistä haihtuu paljon vettä ja ravintoaineita, joten ne eivät sovellu enää pakastukseen.

Kaikki vihannekset sopivat pakastamiseen.

TARUA. Kaikkia vihanneksia ei kannata lähteä säilömään. Parhaita pakastukseen soveltuvia vihanneksia ovat porkkana ja peruna. Vesipitoisuuden takia esimerkiksi selleriä, kurkkua ja tomaattia ei kannata pakastaa. Veden jäätyessä niiden maku kärsii. Ennen pakastamista vihannekset tulee esikiehauttaa. Oikein pakastettuna vihannekset voivat säilyä pitkään, jopa 12–18 kuukautta.

Pakastaminen on helppo säilöntätapa.

TOTTA. Pakastaminen on helppo ja nopeasti omaksuttava säilöntätapa. On tärkeää, että pakastimen lämpötila on säädetty vähintään –18 asteeseen. Lämpötila kannattaa laskea ensimmäiseksi vuorokaudeksi –24 asteeseen, jotta vihannekset varmasti jäätyvät. Toinen tärkeä asia pakastamisessa on pakastettavien vihannesten esivalmistelut. Näitä ovat puhdistus, raastaminen, kuutioiminen ja esikiehautus. Uudelleen pakastamista ei suosita, sillä se pilaa usein ruuan maun ja ravintopitoisuuden.

X