Voiko uniapnean hoitoon tarkoitettua CPAP-laitetta korvata jollain muulla laitteella?

”Nenätoimenpiteet saattavat helpottaa CPAP-hoidon käyttöä, mutta eivät vaikuta juurikaan itse tautiin”, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Nenätoimenpiteet saattavat helpottaa CPAP-hoidon käyttöä, mutta eivät vaikuta juurikaan itse tautiin", kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Uniapneaa sairastavan ihmisen aivot saavat yön aikana liian vähän happea, jolloin uni ei ole virkistävää. Päiväaikaisen väsymisen ja siihen liittyvien vaaratilanteiden ja huonon keskittymiskyvyn lisäksi hoitamaton uniapnea nostaa myös sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Hoitovaihtoehtoja on monia, mutta tällä hetkellä käytössä olevista CPAP-hoito, eli ylipaineella yleensä nenän kautta hengitysteihin ilmaa ohjaava laite, on kustannustehokkain ja useimmiten paras.

Hoito alkaa sujua sopivan maskin ja säätöjen löydyttyä

Hoidon aloittaminen tuntuu usein hankalalta, jos nenä kuivuu ja maski istuu huonosti.

Kun sopiva maski ja säädöt löytyvät ja nenää hoidetaan asianmukaisesti, hoito alkaa useimmiten sujua. Myös hoidon aikaansaamat myönteiset vaikutukset päiväaikaiseen vireyteen ja yleiseen hyvinvointiin lisäävät tässä vaiheessa hoitomyöntyvyyttä.

Valtaosa uniapneapotilaista on ylipainoisia ja painonhallinnan tulisi aina kuulua uniapnean hoitoon. Onnistunut painonpudotus voi jopa parantaa uniapnean.

Jos uniapneapotilaalla on kookkaat, ahtauttavat nielurisat, niiden poisto voi helpottaa tai jopa poistaa yönaikaiset hengityskatkokset. Normaalikokoisten nielurisojen poistosta ei ole hyötyä. Leukojen rakenteesta riippuen uniapneapotilas voi hyötyä myös henkilökohtaisesti valmistetuista, alaleukaa eteenpäin työntävistä apneakiskoista.

Uniapneaa on vuosikymmenten aikana yritetty hoitaa myös monentyyppisillä suulakeen kohdistuvilla toimenpiteillä, mutta huonon tehon ja vakavien haittavaikutusten vuoksi niistä on nykyään pitkälti luovuttu.

Nenätoimenpiteet saattavat helpottaa CPAP-hoidon käyttöä, mutta eivät vaikuta juurikaan itse tautiin.

Ylähengitysteiden stimulaattori

Uusin, tarkasti valikoituihin erityistapauksiin soveltuva uniapnean hoitomenetelmä on ylähengitysteiden stimulaattori. Laitteella aktivoidaan kieltä liikuttavia lihaksia niin, että ilman kulun estävä ahtauma kielentyven tasolla aukeaa.

Toisin kuin CPAP-laite, stimulaattori asennetaan leikkauksessa, eikä sitä pysty itse poistamaan. Hoitoa edeltävät tarkat tutkimukset. Sitä voidaan harkita keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa sairastaville ihmisille, jotka eivät hyödy CPAP-hoidosta riittävästi.

Laitteen käytön aiheuttama epämukavuus tai rasittavaksi kokeminen ei ole riittävä syy stimulaattorihoidolle.

Asiantuntijana Karin Blomgren, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X