Joulu voi olla yhtä tuskaa tuoksuyliherkälle – varo näitä katalia hajuvaaroja!

Allergisille tai tuoksuyliherkille voimakkaat jouluiset tuoksut saattavat aiheuttaa tukalat oltavat. Ota huomioon nämä hajuvaarat – katso vinkit, miten teet miellyttävän joulun tuoksuherkälle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuoksuherkkä kärsii monista jouluisista tuoksuista. Oletko ottanut huomioon joulukukkien lisäksi myös kuusen ja ruoan tuoksut?

Allergisille tai tuoksuyliherkille voimakkaat jouluiset tuoksut saattavat aiheuttaa tukalat oltavat. Ota huomioon nämä hajuvaarat – katso vinkit, miten teet miellyttävän joulun tuoksuherkälle.
(Päivitetty: )
Teksti: Toimitus

Oletko sinäkin tuoksuherkkä? Arviolta 10–40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa oireita joistain tuoksuista. Suurin osa tuoksuyliherkistä on keski-ikäisiä naisia, mutta oireita on myös miehillä ja lapsilla.

Syitä tuoksuyliherkkyydelle ei tunneta.

”Tuoksuyliherkkien oireet painottuvat lähinnä hengitysteiden ärsyyntymisoireisiin: limaisuuteen, yskään, aivasteluun sekä silmien kirvelyyn. Toisinaan tuoksut voivat myös aiheuttaa huonoa oloa tai pyörtyilyä”, sanoo allergologi Péter Csonka Terveystalon tiedotteessa.

Tuoksuherkkyyden oireet:

 • nuha
 • nenän kutina
 • nenän vuotaminen
 • ihon punottaminen etenkin kasvoilla ja kaulalla
 • hengenahdistus
 • yskä
 • kurkun karheus
 • päänsärky
 • pahoinvointi
 • silmäoireet
 • huimaus
 • uupumus
 • sydäntykytys
 • keskittymiskyvyn heikkeneminen

Lue myös: Hajusteyliherkkyys pahenee koko ajan: Ensin Maritan henkitorvea vihloo ja kitalakea kutittaa, ja pian henkeä ahdistaa ja puheääni katoaa

Herkkyys oireille vaihtelee. Joku voi saada jo muutamassa minuutissa hankalan päänsäryn, kun joku toinen selviää muutamalla aivastuksella. Oireita ilmenee ympäri vuoden, mutta talvipakkasilla oireet ovat voimakkaampia.

Tuoksuyliherkkä ei yleensä oireile vain yhdestä tietystä tuoksusta. Tyypillisimpiä oireiden aiheuttajia ovat hajuvedet ja partavedet. Myös hien, homeen tai painomusteen haju voi tuoda oireet pintaan – myös tuoksukynttilät, hiuslakat ja muut hiustenmuotoilutuotteet tai voimakkaasti tuoksuvat kukat voivat tuoda oireet pintaan.

Tuoksuherkkä saa oireita joulun perinteisistä tuoksuista

Tuoksuyliherkkyys ole sama asia kuin hajusteallergia, jossa iholle joutunut hajuste aiheuttaa yleensä kosketusihottumaa.

”Koska tuoksuyliherkkyys ei ole allerginen reaktio, ei lääkitys auta oireisiin. Paras hoitokeino on pyrkiä välttämään tuoksuille altistumista”, Péter Csonka kertoo.

Joulun aikaa onkin tärkeää huomioida myös voimakkaat tuoksut, jotka voivat aiheuttaa tuoksuherkälle ihmiselle tuskallisen olon. Olipa syynä allergia tai yliherkkyys, tiettyjä voimakkaita tuoksuja kannattaa välttää, jos joulunvietossa on mukana hajuherkkiä.

Tuoksuherkkä ihminen voisi myös nostaa itse kissan pöydälle.

”Kannustaisin tuoksuherkkyydestä kärsiviä reippaasti kertomaan, jos esimerkiksi kyläpaikan pöydällä oleva hyasintti aiheuttaa oireita ja pyytämään, että se siirrettäisiin muualle. Ja samaten hyasintin omistajaa ymmärtämään pyyntöä.”

Vahvat joulutuoksut kuriin – kiinnitä jouluna huomiota näihin:

Hyasintti on suosittu joulukukka – ja tuoksuherkän painajainen.

Hyasintti on suosittu joulukukka – ja tuoksuherkän painajainen. iStock

1. Jopa joulukuusi voi aiheuttaa tuoksuherkälle tukalat olot

 Joulukuusen voimakas tuoksu voi olla tuoksuyliherkälle liikaa. Myös keinotekoiset kuusentuoksut voivat aiheuttaa tuoksuherkälle oireita.

Ratkaisu: Tuoksuherkän kotona joulukuusen voi sijoittaa olohuoneen sijaan esimerkiksi parvekkeelle tai terassille.

2. Siivouksessa käytetyt pesuaineet aiheuttavat oireita

Aiotko jynssätä kodin lattiasta kattoon jouluna? Vältä erityisen vahhalle tuoksuvia pesuaineita. On nimittäin ihmisiä, jotka eivät kestä edes mäntysuovan tuoksua.

Ratkaisu: Joulusiivouksessa kannattaa suosia hajusteettomia, Allergia-, iho- ja astmaliiton suosittelemia pesuaineita.

3. Mausteet voivat pistää nenään

Voimakkaasti tuoksuvat kaneli, inkivääri ja kardemumma voivat haitata tuoksuyliherkkää.

Ratkaisu: Älä vie allergiselle tai tuoksuyliherkälle joululahjaksi esimerkiksi maustepusseja, teetä tai muita ruokatarvikkeita, joissa on vahva tuoksu. Älä koristele joulupöytää appelsiinilla, jonka kuori on pistelty täyteen neilikoita.

4. Joulukukat ahdistavat monia – nämä joulukukat sopivat tuoksuherkällekin

Suunnittelitko vieväsi lahjaksi kauniin kukka-asetelman? Jos et ole varma, onko lahjansaaja tuoksuherkkä, kannattaa automaattisesti suosia suosiolla vähemmän tuoksuvia kukkia. Varmista, ettei kukka-asetelmassa ole voimakkaasti tuoksuvia kukkia tai koristeita, kuten kanelitankoja.

Voimakkaasti tuoksuvista kukista tyypillisin joulukukka on parfyymille tuoksahtava hyasintti, joka voi aiheuttaa tuoksuyliherkälle päänsärkyä ja pahoinvointia.

Joulutähti puolestaan voi aiheuttaa ristireaktion esimerkiksi lateksiallergisille: voimakkaasti luonnonkumille eli lateksille allergiset voivat saada joulutähdestä nokkosihottumaa tai hengitysoireita. Joulutähti on myös myrkyllinen, joten sitä kannattaa välttää perheissä, joissa on pieniä lapsia tai lemmikkejä.

Ratkaisu: Turvallisia joulukukkavaihtoehtoja ovat esimerkiksi timanttiananas ja jouluruusu.  Joulukukista joulukaktus, tulilatva, annansilmä ja silkkikukat ovat varmoja tuliaiskukkia – ne sopivat kaikille. Tulppaanit ja amaryllikset sopivat useimmille.

Lue myös: Parhaat joulukukat, jotka kannattaa antaa lahjaksi – nämä kukat sopivat myös tuoksuherkille

5. Tuoksukynttilät – vihoviimeinen lahja tuoksuherkälle

Tuoksukynttilän pistävä tuoksu voi aiheuttaa todella pahoja oireita tuoksuyliherkälle.

Tuoksuyliherkän kannattaa jättää tuoksukynttilät kauppaan, mutta runsas tavallistenkin kynttilöiden poltto voi aiheuttaa oireita astmaatikolle. Kynttilän polttaminen levittää huoneilmaan pienhiukkasia.

Ratkaisu: Led-kynttilät ja erilaiset valosarjat ovat turvallinen vaihtoehto tuoksuyliherkille.

Lue myös: Hajuhaitta ottaa päähän – Tuoksuyliherkkyys aiheuttaa ikäviä oireita

Lähteet: Terveystalon tiedoteAllergiahelsinki.fi, Anna.fi, Allergia.fi 

X