Käytetty kirja on edullinen ja eettinen joululahja – Antikvariaatin hyllyiltä löytyy myös harvinaisia keräilyaarteita: Tämä muumikirja maksaa jopa 500 euroa

Käytetty kirja kelpaa joululahjaksi, ja se on ennemmin saajaa ajatellen ostettu persoonallinen valinta tai mieluista luettavaa kuin kallis harvinaisuus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Antikvariaatista ostetaan joululahjaksi ennemmin selvästi vanha kuin tuoreehko kirja.

Käytetty kirja kelpaa joululahjaksi, ja se on ennemmin saajaa ajatellen ostettu persoonallinen valinta tai mieluista luettavaa kuin kallis harvinaisuus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Käytetty kirja kelpaa pukinkonttiin yhä useammin. Turkulaisen Brahen Antikvariaatin Vesa Hörkkö kertoo, että käytettynä lahjaksi ostetaan mieluummin selvästi vanha kirja – uutuudet halutaan antaa ihan uutena.

”Käytetyn kirjan ostaminen lahjaksi on mielestäni lisääntynyt, ja meiltä menee nimenomaan jouluna enemmän vähän vanhempaa kirjaa”, Vesa Hörkkö sanoo.

Brahen Antikvariaatilla on asiakkaita, jotka käyvät säännöllisesti ennen joulua hankkimassa kasan kirjoja lahjoiksi.

”Heillä on perheen kesken ollut puhetta, että yritetään mahdollisimman paljon ostaa kierrätysjuttuja.”

Kun käytetyn tavaran suosimisesta on yhdessä sovittu, sen tietää varmasti kelpaavan myös lahjaksi. Muuten asenteet voivat vielä haitata divarikirjan pääsyä kääreisiin.

Helsinkiläisen Planeetta-antikvariaattiketjun omistajan Elmeri Vehkalan mielestä ainakin vanhemmat ikäluokat ajattelevat edelleen, että käytetty tavara on huonompaa kuin uusi. Toisaalta se on pitänyt käytettyjen kirjojen hinnat Suomessa maltillisina.

”Suomessa myös antikvariaattien perinne on huomattavasti lyhyempi kuin muualla maailmassa”, Vehkala muistuttaa.

Hevoskasvatusopas 1940-luvulta, nivaska Korkeajännityksiä

Antikvariaateissa ei näy joulun alla erityisiä trendejä, vaan lahjoiksi ostetaan hyvin erilaisia kirjoja. Käytetyn kirjan ostaja joutuu miettimään uutuuskirjan ostajaa enemmän lahjan saajaa, kun lahjasta puuttuu uutuusarvo.

Vanhan kirjan lahjoittamiseen liittyykin todennäköisesti enemmän ajatusta kuin avaamattoman, tuoreen menestysteoksen antamiseen.

Vesa Hörkön mukaan uusia dekkareita ja muuta kaunokirjallisuuttakin toki ostetaan jonkin verran käytettynä lahjaksi, mutta suositumpaa on hankkia esimerkiksi jokin lahjan saajan työhön tai harrastukseen liittyvä vanha teos.

”Just viime viikolla myin asiakkaalle 1940-luvun hevoskasvatusoppaan, se meni pukinkonttiin.”

Kaikki erikoisempi menee ylipäänsä paremmin kaupaksi, toteaa myös tamperelaisen Makedonia-antikvariaatin Kalle Hermansson. Esimerkiksi sotahistoriaa myydään paljon ympäri vuoden, ja niin myös joululahjaksi.

Makedonia on erikoistunut sarjakuviin, ja liikkeestä löytyy harvinaisuuksiakin. Yksittäiset keräilylehdet eivät kuitenkaan ole kovin yleinen lahja, kuten voisi kuvitella. Arvolahjan sijaan lahjan saajalle halutaan antaa mieleistä tekemistä, tuttua lukemista lomapäivien ratoksi.

”Sarjakuvassa menee parhaiten lahjaksi semmoisia lukupaketteja. Joku ostaa isälleen nivaskan vaikkapa Korkeajännityksiä tai Mustanaamioita”, Hermansson kertoo.

Antikvariaatin hyllyiltä etsitään lahjoiksi Korkeajännityksiä.

Antikvariaatin hyllyiltä etsitään lahjoiksi Korkeajännityksiä. © © Markus Pentikäinen/Otavamedia

Divarinpitäjä pysyttelee erossa ”yyberkalliista” kirjoista

Käytetty kirja on paitsi kierrätystavaraa eli eettinen lahja, myös useimmiten edullinen hankinta. Erityisesti kaunokirjallisuudesta on niin paljon tarjontaa, että tuoreitakin kirjoja saa halvalla.

”Jos kirja maksaa 20 euroa, siinä on jotain erityistä. Jos se maksaa viisikymppiä, se on jo oikeasti harvinainen”, Kalle Hermansson tiivistää.

Keräilykirjojen hinnat vaihtelevat Elmeri Vehkalan mukaan aiempaa enemmän nettimyynnin ansiosta. Niissä on myös trendejä; esimerkiksi suomalaisen Outsiderin eli Aarne Haapakosken joidenkin teosten hinnat kävivät 2000-luvun dekkaribuumin aikana jopa tuhannessa eurossa, mutta ovat tulleet sittemmin alaspäin.

Erityisesti juuri arvokasta vanhaa kirjaa lahjaksi etsivälle tarjontaa on Suomessa vähän. Elmeri Vehkala naurahtaa, että hänen ketjunsa Punaisessa Planeetassa ei taida tällä hetkellä olla yhtään yli 50 euron hintaista kirjaa. Brahen Antikvariaatin Vesa Hörkkökin sanoo pysyttelevänsä mieluummin erossa ”yyberkalliista” kirjoista, koska ne liikkuvat hitaasti ja niihin joutuu sitomaan paljon rahaa.

Mutta on Hörköllä Turussa myynnissä esimerkiksi yksi suomalaiskansallinen harvinaisuus: Tove Janssonin rakastetun muumikirjan, Taikurin hatun, ruotsinkielinen ensipainos vuodelta 1948.

Siitä saa pulittaa peräti 500 euroa.

”Janssonin kirjat ovat hyvä esimerkki kirjoista, jotka pitävät pintansa markkinoilla. Ne ovat pitäneet hintansa hyvin, ja koko Janssonin tuotanto käy kaupaksi edelleen.”

Lue myös: Käytetty lahja nousi joulun hitiksi! Nämä Kalevala Korun klassikot ovat nyt erityisen haluttuja kirpputoreilla

X